Тоя персонален регистър-за какво им е?Да си гледат там и след като няма други доходи,а то се вижда при тях-да си заверяват.
никак не си права в разсъжденията си. персоналният регистър и вноските не доказват дейност. лична декларация за придобити доходи(и произхода на тези доходи) или декларация на дружество, което представляваш или в което си работещ съдружник са основанията за признаване на осигурителния стаж. за справка - КСО, наредба ООСЛБГРЧ и прочие творения.
като си тръгнал, дай линк и към кодовете де. и те са там(в страницата на нап) и са описани в много по кратка таблица :)
ама хайде да не те затруднявам чак толкова.
http://nap.bg/page?id=20
обикновено в случай като този инспекторите искат да се представи декларацията на дружеството, през което собственикът се е осигурявал. и на тази основа заверяват книжката. собственикът така или иначе е длъжен да се осигурява, щом представляваното от него дружество работи.
добре е, че питате за кода. а дали знаете коя е сметката?
за съжаление аз не мога да кажа нищо по твоя въпрос. в замяна на това имам друг въпрос. ако през 2013 има плащане към физическо лице за авторемонтна услуга, за която то е издало фактура и е посочило своето егн като ЕИК, то следва ли да се посочва това плащане в справката по чл.73 и ако да, с какъв код? от къде мога да разбера дали се е регистрирало като свободна професия и дали плаща патент и въобще следва ли изобщо да се включва в тази справка
и двете определения в стандарта - що е "правителствена помощ" и що е "правителствено дарение" са доста мъгляви според моя прочит. но самата точка 3.4. е доста ясна(пак според мен). и сумите, изплатени от БТ според мен са точно "компенсация за минали разходи". сигурно греша, но колкото и да си напъвам мозъка, не мога да разбера кое, защо и как е вярното.
искам да се включа и аз с питане. съгл. т. 3.4.от стандарта, даренията се признават за приход през периода на получаването им.
в началото на януари фирма получава последния си превод от БТ по програмата "ново начало". сумата се отнася за периода юли 2013 г., но се получава едва януари. според стандарта следва да не се признаят за приход през 2013, а това да стане през 2014. от друга страна самите разходи са направени и минават като такива за 2013. съпоставимостта изисква и приходът, който ги неутрализира (един вид), да се признае през 2013. кое следва да е водещо в случая?
от къде направихте извод, че шофьорът решава покупките? шефът и шофьорът са две думи, които си приличат донякъде, но смисълът им е много различен.?
в справката го включваш в годината на ИЗПЛАЩАНЕ, което е и видно от заглавието на справката
поне според заглавието - да
дали да не впиша като година 2013, а месец-01. че иначе да не решат, че дължим лихва за забава?
нещо не ми звучи разбираемо указанието - "2. В т. 3 се отбелязва периода за който се подава декларацията (година и съответното тримесечие) или (година и съответния месец). Това е периода през който е възникнало задължението за определяне, удържане и внасяне на дължимите данъци." - определянето и удържането на данъка е през декември 2012, а задължението за внасяне е през януари 2013. с кое трябва да се съобразим в случая?
много благодаря за бланката. тъкмо се тровех над хартиения носител и май съм забравила писането и попълването на ръка, направих набързо 2 грешки. само един въпрос - за изплатените през декември 2012 суми по ГД какви периоди следва да се посочат в т.3, съответно 3.1 и 3.2 ?
за тези, които се интересуват и вълнуват
Публикувана е нова, обновена версия № 2 на програмен продукт за генериране на данни за декларации образец № 1, образец №3 и образец № 6.
04 Януари 2013
поправиха съобщението в страницата на НАП-а. вече е конкретизирано, че са "Обновени версии на програмни продукти за "Трудови договори" и спецификации на входните файлове за обхващане на данни за декларация обр.1, декларация обр.6 и плащания от Осигурителни каси.". за да не лъжат толкова много  :wink1:
ами няма наистина. има само обещание и спесификации, които може да са от полза на фирмите създаващи трз програми, но не и на хората, ползващи програмите на нап-а. в действителност само програмата трудови договори е обновена.
същото важи и за клетки 7.3 и 7.4
и в клетка 7.2-код корекция, се е появила стойност 0. ако я изтриеш и направиш запис-всичко ще е ок.
вероятно се опитваш да правиш редакция на записа си от м.11, а?
срокът е вмъкнат, за да може в предвидения в КТ 6-месечен срок всеки да се възползва от правата си, ако желае. и както беше казано по-горе, след като не е уговорено изрично в чия полза е, значи всяка от страните може да прекрати договора без да изтъква никакви причини. което е и справедливо. не е нужно само едната страна да има права.