прочетох указанието, а и допълнителното такова. но пак не ми е ясно-нужно е при подаване на заявлението за пенсиониране да се подадат уп-тата, трудовите и осигурителни книжки на пенсиониращия се, и те не се подават по-късно. ако се подават едновременно, как е възможно да се завери осигурителна книжка преди подаване на заявлението, че и да се внесат осигурителните вноски, до момента ????, без да се прекратява осигуряването. би следвало или едновременно с подаването заверката да се извършва, или заверяването да става на по-късен етап и съответно самата осигурителна книжка да се подава по-късно. освен това, ако самоосигуряващото се лице е правило авансови вноски в течение на годината на по-голям от минималния осигурителен доход(защото така му определи бюджета, а не по свое собствено желание), пак ли на минималния доход следва да се завери, при положение, че има още 4 месеца до подаване на ГДД с окончателния доход.
точно така-сумата от 258,75 лева се изплаща за период от 5 дни. та в такъв случай месечното възнаграждение би било за декември(какъвто е моя случай) 931,50 лева. и точно това ми се иска да разбера - що е то "месечно възнаграждение". и по аналогия с месечно трудово разбирам възнаграждение за пълен работен месец, а не получено възнаграждение за няколко на брой отработени дни в месеца
здравейте скъпи знаещи,
имам питане по обсъждан многократно въпрос, като основните неща по него са ми ясни. но има и неясен за мен елемент. а именно: при единствен доход по единствен ГД на лице, неосигурено на никакво друго основание, полученото възнаграждение от 345 лева(а след приспадане на НПР-258,75 лв) е под 1 минимална РЗ. обаче периодът на полагане на труда е 5 дни от месеца, а не цял месец. в този случай валидно ли е правилото за недължими осигуровки. моето мнение е, че осигуровки се дължат, по причина на това, че в чл.4, ал.3, т.5 е записано, че "месечното възнаграждение...." и прочие, но ако екстраполираме чистата сума за получаване за тези 5 дни на извършване на услугата към работните дни на целия месец, то тя определено няма да е под 1 минимална РЗ. но понеже не съм юрист, не мога да съм сигурна дали правилно разбирам текста на кодекса? можете ли да ми помогнете с разяснение или някакво указание?
 ::)
Зотева и Катето, вие ще се намесвате само за забележки  :hmmm: А
Е, ами ЛС, смятам написаното точно за забележка де. закачлива при това.  ::)
 ::)
еми, да УП-та се издават при напускане задължително, както и служебна бележка за дохода от началото на годината.
 :give_rose:
Предприемете инициатива за прекратяване на ТПО по чл.331 от КТ на 20 август 2012г., като му отправите допълнително споразумение по чл.119 от КТ, в което да опишете обезщетение, еквивалентно на обезщетението за платения отпуск, дължимо към момента на прекратяване на ТПО, което би се платило извън хипотезата на чл.331КТ. Това е единствено възможен полезен ход в тази патова ситуация.
ей този съвет ми е безкрайно чудно защо е отправен. дали е осъзната връзката между въпрос и отговор? или просто желание за някакво свръхизхвърляне в смисъл "прекрасно владея материя, за която никой друг не е дораснал"
аз смятам, че не е достатъчно. в наредбата за служебните командировки изрично е записано какво трябва да съдържа заповедта за командирока в чужбина. при липса на съответните реквизити, рискувате да ви обложат разходите при проверка.