Здравейте, Имам прекъсване на осигуряването - напуснала съм едно работно място на 14.03.2017, а съм започнала на друго работно място на 02.05.2017.
В таблицата за осигуряване излиза, че нямам осигуровки за месец април. Трябва ли да внасям здравни или други осигуровки за този месец?
Предварително Ви благодаря!
Имам въпрос - ако след ползване на обезщетение за нетрудоспособност, работникът подаде в НОИ документи за обезщетение за безработица, как се процедира, трябва ли да върне обезщетението от болничния лист?
От постъпването си в предприятието до освобождаването ми съм на длъжност Началник отдел технически и качествен контрол. Освободена съм по чл. 328, ал. 2 от новия Изпълнителен директор, който е избран на общо събрание на акционерите на 15.06.2016 г. Моите въпроси са: Трябва ли да се счита Н-к ОТКК ръководна длъжност? И срокът от 9 месеца може ли да се оспорва, когато е на границата от 1-2 дни?
Здравейте, освободена съм със заповед от 13.03.2017 г. на основание чл. 238 ал. 2 от КТ и във връзка с чл. 326 ал. 2 от КТ, считано от 14.03.2017 г. Новият Изпълнителен директор е избран от Общо събрание на 15.06.2016 г. Началник Отдел технически и качествен контрол с НКПД 1223 7011, счита ли се ръководна длъжност? Как да си обясня, че на границата от 1-2 дни е това прекратяване, т.е. през 8 месеца и 29-30 дни са се ползвали от моята квалификация и опит, а в последния ден от 9-тия месец е взето решението. Имам ли защита в този случай, след като имам ТЕЛК 95%? Предварително благодаря!
Благодаря Ви за поясненията! Хубав ден!
Здравейте, Ето как завършиха всички мои питания на практика - Заповед на основание чл. 328 ал. 2 от КТ и във връзка с чл. 326 ал. 2 от КТ. При това положение мисля, че имам право на борса, в какъв срок трябва да се регистрирам на борсата? Тъй като съм с онкологично заболяване и се нуждая от лечение в болнично заведение, по време на обезщетение за безработица ползват ли се болнични? Предварително благодаря!
Сърдечно благодаря за точния отговор!
Здравейте, Искам да благодаря за отговора, така зададох въпрос, тъй като наистина съм изправена пред проблем. Н-к ОТКК съм, имам заповед за дисциплинарно производство и Искане за обяснение. Входирала съм моите обяснения, в които не съм съгласна с отправеното ми обвинение - преразход на материал и несъответствие на технологични параметри на изделие, произведено в един от цеховете. Не съм получила писмен сигнал от контрольора в цеха, той директно е писал докладна записка до изпълнителния директор. Съгласно длъжностната ми характеристика не виждам нарушения, тъй като под мое ръководство са контрольорите на цехове, физико-химична и микробиологична лаборатория. В случая има и други обстоятелства - назначена съм на длъжността от 1,5 години от предходния директор. През юни 2016 г. се смени ръководството и в момента старите кадри се освобождават или се принуждават да се съгласят на напускане по взаимно съгласие. Тъй като не съм съгласна с така обявените нарушения, просто търся алтернатива - като искам да кажа, че съм и с онкологично заболяване 95% ТЕЛК. Правилно сте усетили - въпросът е - ако не се съгласи на освобождаване по чл. 328 с предизвестие от страна на работодателя, какво би било най-изгодно за мен. Предварително Ви благодаря!
Благодаря Ви за отговора!
Здравейте, съкращението по чл. 328 ал. 1, т. 3 - при намаляване обема на работа, дава ли право на служителя обезщетение за безработица, в размера в който му се полага, съгласно осигуровки и стаж? Тъй като е записано, че трудовият договор се прекратява с предизвестие, как трябва да се оформи заповедта ако не се иска от служителя да го работи това предизвестие? Предварително благодаря.
Здравейте, какво ще бъде обезщетението за безработица като продължителност и стойност при прекратяване на трудов договор по чл. 325, ал. 1, т. 1. Лицето има 30 годишен стаж.
Здравейте, При прекратяване на постоянен трудов договор по чл. 326(1), (2) от КТ, може ли в молбата отправена за напускане да се пише, че считано от датата на подаване ще се използва платен годишен отпуск от предходна и настояща година, който да се счита като отработено 30 дневно предизвестие? Предварително Ви благодаря за помощта!
Здравейте,
Преминах на работа от едно предприятие в друго, като имам прекъсване на трудовия стаж от 4 работни дни в края на месец септември. Започнах работа на 01.10.2015 г. в другото предприятие. Наложи ми се да ползвам отпуск 1 ден в месеца, като имам останали 11 дни не ползван платен отпуск. ТРЗ е приело база за изчисляване на този ден платен отпуск минимална работна заплата.  Моля, пояснете това така ли трябва да бъде и на каква база ще бъдат изчисленията за месец ноември, в който ползвам 7 дни от остатъка полагащ ми се платен отпуск за годината. Предварително благодаря. Поздрави,
Здравейте,
Напускам настоящата си работа, като подадох молба за прекратяване на трудовия договор, считайки, че ще се ползвам полагащия ми се остатък от платен отпуск като предизвестие. Получи се така, че ще ме освободят на 18.09.2015 г., а имам уговорка да започна на новото си работно място на 01.10.2015 г. Така се явяват 6 работни дни промеждутък. Това прекъсване на трудовия стаж ли е? Как стои въпросът  с осигуровките за тези дни?
Предварително Ви благодаря! Поздрави,
Здравейте, всеки път се затруднявам при попълването. Тази година е по-малко хартията, но пак не мога да се справя и ще Ви бъда благодарна, ако ми помогнете. Приложение № 1 - кой доход е облагаемия доход - сума по СИС минус нормативно признати разходи по дейността? Годишната данъчна основа - облагаемия доход минус вноските по КСО-фонд Пенсии  и ЗЗО?
Приложение № 3 - Придобит доход от друга стопанска дейност - код 307 - граждански договори - тук коя сума се вписва - сума по СИС или облагаем доход?
Предварително Ви благодаря! Поздрави,
Благодаря Ви за отговора! Бих искала да попитам също и за добавките към пенсията на преживелия съпруг/а. На места четох, че тези добавки са различни проценти: от 1 януари до 31 декември 2014 г. - 35 на сто;  от 1 януари 2015 г. - 40 на сто. Това вярно ли е, с кой нормативен документ е утвърдено? Предварително Ви благодаря, Поздрави
Здравейте, в началото на месеца почина баща ми и пенсията, полагаща му се за месеца не бе изплатена. Майка ми е трудно подвижна. Единствена дъщеря съм, като наследник мога ли с пълномощно от страна на моята майка да получа пенсията от пощенската станция, от която получаваха пенсиите си.
Другият въпрос е - какви документи трябва да подаде моята майка, за да получава процент от пенсията на баща ми?
Предварително Ви благодаря! Поздрави,
Може, евентуално, на общия принцип на отлагане на отпуска.

А това "не ми се позволяват допълнително 6 дни" - никой не го пита работодателя, това е законово право, аналогично на 20-те дни нормален отпуск. Тези 6 дни не са допълнителни към 20-те, а просто отпускът на работниците с тези проценти ТЕЛК е не 20, а 26 дни (в ТД може да се договорят и повече).

Ако не можете да ги ползвате целите 26 дни при напускане ще имате неползван отпуск, който следва да се изплати като обезщетение.
Благодаря за отговора! "Законовото право" не винаги е "право"!

Здравейте,
Работя от 2 години в частна компания. При постъпването си имах изрична уговорка с работодателя да ми позволи да извършвам странична дейност на граждански договор, тъй като съм Водещ одитор към Сертификационна организация, като дните, които ще използвам ще бъдат под формата на неплатен отпуск. При постъпването си предоставих и всички документи, с които удостоверявам, че съм с инвалидност 75%. При планиране на платения отпуск, първата година вписах, че ми се полагат 26 дни платен отпуск, съгласно чл.319 КТ. Беше ми отговорено, че не ми се позволяват допълнително 6 дни, тъй като натоварвам програмата на звеното, в което работя. Въпросът ми е - може ли тези дни, при евентуално решение на работодателят да ги даде,  да се ползват в следващите години с натрупване или се ползват само в съответната година. Предварително Ви благодаря! Поздрави,