Здравейте,
Имам два въпроса:
1. Получавам пенсия за инвалидност общо заболяване от 2008 година. Работила съм на трудов договор през това време, като имам прекъсване 1 година на Трудова борса с обезщетение. Мога ли да подам искане за актуализация на пенсията и с какви документи, ако има такава възможност?
2. За инвалиди с решение на ТЕЛК се полага допълнителен платен отпуск за година. Ако работодателя по устно разпореждане не позволи ползването на такъв отпуск, може ли да се изиска обезщетение за неползвания отпуск през годините при напускане?
Предварително благодаря.
Работя с трудов договор, като всеки месец ми се приспада необлагаемия минимум от 660 лв. Имам и допълнителни доходи като одитор и консултант ИСО стандарти, за които получавам служебни бележки и декларирам с Данъчни декларация за годината. С оглед разпоредбите на ЗДДФЛ чл. 18, ал. 1 е предвидено, че сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 за лица с 50 и с над 50 на сто намалена работоспособност, определена с влязло в сила решение на компетентен орган, се намалява със 7920 лв., включително за годината на настъпване на неработоспособността и за годината на изтичане срока на валидност на решението. Как се определя практически тази данъчна основа от 7920 лв - като се сумира за 12 работни месеца х 660 лв плюс допълнителните суми от гражданските договори ли, или се сумират бруто всички доходи, получени през годината?
Здравейте, искам да попитам при индексация на пенсията за инвалидност, размерът как се определя - на база СОД средномесечният осигурителен доход за страната за 12 календарни месеца преди месеца на първоначално отпускане на пенсията или се взема база СОД 12 календарни месеца преди индексацията? В конкретния случай има отпусната първоначална пенсия в 2008 година - 50% - 1 година, след това 2009 година - 50% - 1 година, 2010 година - 50% - 3 години, а сега в 2013 г. - 75% - 3 години. На каква база се определя сегашния размер пенсия?
Предварително Ви благодаря, Поздрави
Пуснати са 14 дни платен годишен отпуск - 8 дни в август месец и 6 дни в септември. При начисляването на заплатата за август няма изменения, а в начисляванията за септември месец заплатата пада с 30 лв. при основна заплата 1000 лв. и стаж 30 години. Коя база се взема за изчисленията в септеври?
Как да заложа в даден калкулатор, че има данъчно облекчение за инвалидите? Може ли това да стане автоматично или на ръка се изчислява общия облагаем доход и от него се приспадат 660 лв. че тогава на остатъка се начислява ДОД и се вади от общия доход?
Продължавам да питам - имам 10 дни платен отпуск в месец август и останалите работни дни. Как се формира базата за 10 дни отпуск - на предходен месец или на 3 месеца назад? Като инвалид 50% имам данъчно облекчение на база 660 лв., а за горницата се отчисляват 10%, при отпуск как се приспада данъчното облекчение - на изработените дни или пак се смята на оставащата сума като горница от общия доход?
Как се формира работната заплата при платен отпуск за работник инвалид?