Благодаря!
Мисля, че е и за пациента. Порових малко в РЗИ, електронни услуги, имат електронно обслужване, там се иска електронен подпис. Писах до РЗИ, отговори ми  гл. експерт ДМД РЗИ - Велико Търново, като каза, че експертното ми решение е вече пожизнено, проверено е в регистъра. Очаквам отговор как мога и аз да проверя това!
Благодаря Ви! Извадила съм си всякакви ПИК-ве и се чудех кога ли ще ме принудят да си извадя и електронен подпис! Дали това ще ми спести безкрайното чакане пред кабинети и ходене по инстанции? Риторичен въпрос!
Благодаря! Хубав ден!
Здравейте, Имам ТЕЛК 75%, от 12.07.2018, за три години, изтичащ на 01.07.21. В 2019 година съм се пенсионирала по навършени години и стаж, присъдена ми е пенсия от НОИ, която получавам по надлежния ред. С решението на ТЕЛК ползвам социално подпомагане и някои отстъпки като данъчни облекчения, престой в болнично заведение и др. Нямам известие за явяване на ТЕЛК, питането ми е - има ли закон, чрез който Експертното решение става пожизнено? Предварително благодаря!
Здравейте, Имам ТЕЛК 75%, от 12.07.2018, за три години, изтичащ на 01.07.21. В 2019 година съм се пенсионирала по навършени години и стаж, присъдена ми е пенсия от НОИ, която получавам по надлежния ред. С решението на ТЕЛК ползвам социално подпомагане и някои отстъпки като данъчни облекчения, престой в болнично заведение и др. Нямам известие за явяване на ТЕЛК, питането ми е - има ли закон, чрез който Експертното решение става пожизнено? Предварително благодаря!
Здравейте, моят съпруг се пенсионира в 2019 година по чл. 68а КСО. Продължи да работи, но в декември месец 2020 година има заболяване на ръката, при което ползва болнични до май месец 2021, след което си подаде молбата за напускане. Съгласно чл. 222 ал. 3 от КТ му се полага обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, тъй като няма стаж при този работодател от 10 години. Въпросът ми е - до колко месеца след напускането, трябва да изплати това обезщетение работодателят?
Благодаря за отговора! Относно облекчение на данъка, в момента имам 50 на сто, за жилището, в което живеем със съпруга ми. И щом е само за едно жилище е ясно. С какви документи мога да декларирам, че в наследения апартамент не живее никой? Имам автоматично пуснати битови сметки, които плащах през банката докато беше жива майка ми. За последния месец няма начисления за вода, а за ток преведох 0,84 лв. Има ли образец Декларация, която трябва да подам в МДТ? Предварително благодаря!
Здравейте, В началото на годината почина моята майка. Наследих 1/2 апартамант, като другата половина е предоставена със завещание на моята дъщеря от баща ми, който  почина в 2014 година. В какъв срок трябва да декларирам наследството? Дъщеря ми плаща двоен данък и такса, тъй като се явява второ жилище, в което не живее. Аз също имам друго жилище, в което живея и наследеното жилище ще остане празно, в настоящия момент никой не живее там. Има ли облекчения в данъка за наследеното жилище, при положение, че съм със 75% ТЕЛК? Какви намаления може да имаме в такса смет, след като апартаментът е затворен, не живее никой в него, което е видно от електромера и водомера?
Здравейте, В началото на годината почина моята майка. Наследих 1/2 апартамант, като другата половина е предоставена със завещание на моята дъщеря от баща ми, който е починал в 2014 година. В какъв срок трябва да декларирам наследството? Дъщеря ми плаща двоен данък и такса, тъй като се явява второ жилище, в което не живее. Аз също имам друго жилище, в което живея и плащам данък и такса за него. Има ли облекчения в данъка за наследеното жилище, при положение, че съм със 75% ТЕЛК? Какви намаления може да имаме в такса смет, след като апартаментът е затворен, не живее никой в него, което е видно от електромера и водомера?
Благодаря, т. е. изчисленията са за работни дни. Много благодаря!
Все пак сигурно има разписани правила, как се пресмята когато има непълен месец? Както и да ги смятах, по моята обикновена и "висша" математика, не можах да ги пресметна точно толкова. Като в случая ми се струва, че са в повече парите, но за удивление, пък при мен се получи една разлика от доплащането, след 5 месеца изчисления /подадох си документите на 06.06.2019/, която обаче надхвърля 100 лв, но в минус за мен!!!
Здравейте, предварително се извинявам, ако не съм в раздела, но винаги сте били така коректни и ще очаквам Вашия отговор! Съпругът ми си подаде заявление за отпускане на пенсия за стаж и възраст на 13.08.2019. Получи решение, с което му присъждаха изплащане на пенсия в размер на 219,43 лв, до излизане на действителния размер. На 27.09. му преведоха 359,92 лв. Как ги изчисляват тези суми за непълен август и за септември ли? На 07.10. му преведоха 219,43 лв. Благодаря за отделеното време! Поздрави
Благодаря! Вярно, това е най-важното - дълго време да я получаваме пенсията!
Той е роден на 13.04.1956 година и на 13.07.2020 година изпълнява изискването за навършени 64 години и 3 месеца. Питането ми е сега може ли да отиде в пенсионно и да подаде документи за по-ранно пенсиониране, има стаж към момента 40 години и 13 дни?
Здравейте, Съпругът ми навършва необходимата възраст за пенсиониране на 13.07.2020 година. Има ли право да се пенсионира по-рано, като към 13.08.2019 година има 40 години и 13 дни трудов стаж /в него включваме и 2-те години военна служба, за които има удостоверение прикачено към ТК/? Това са 11 месеца по-ранно пенсиониране и пенсията с колко ще бъде намалена? При него има възможност за по-висок коефициент, съгласно старата методика, по изчисления на прогнозна пенсия от НОИ. Ако продължи да работи и след подаването на документите за пенсиониране, има ли право след 1 година да иска преизчисляване на пенсията? Предварително благодаря! Поздрави,
Здравейте, Трябва ли да представям УП-2 отново при кандидатстване за пенсия след навършване на необходимата възраст, след като съм представила в 2008 година такова за изчисление на пенсия за инвалидност? Имам Решение от 2008, в което Общо брутно трудово възнаграждение /осигурителен доход/ - 586021.00 - за трите години 1994, 1995 и 1996 и Индивидуален коефициент 1,24. Имам ПИК код на НОИ, но при изчисляване на прогнозна пенсия не се зареждат данните преди 1997 година. Зареждайки ръчно тези данни се получава доста голяма разлика. Нова методика - 527,65 лв - ИК - 1,3018, а по стара методика - 621,76 лв - ИК - 1,534. Моля за помощ и разяснение - къде при Вас има такъв калкулатор и кои данни трябва да вкарам за едно прогнозно изчисляване? Предварително благодаря!
Благодаря много за отговорите! Много е жалко, да съжелява човек, че не се е пенсионирал 1 година преди навършването на изискваните години! Вместо да бъде поощрен, че е работил, внасял осигуровки, ощетен  при пенсиониране, при това и без това ниските пенсии!
Здравейте, Родена съм на 05.02.1958 г. По таблицата на НОИ имам право на пенсия на 61 г. и 4 м., или на 05.06.2019 навършвам тези години. Не разбрах по каква методика ще се изчисли пенсията ми? Ще се вземат ли три последователни години преди 1997 година?
Здравейте, Родена съм на 05.02.1958. Съгладно таблицата на НОИ трябва да се пенсионирам в 2109 - на 61 г. и 4 м., със стаж 35 г. и 8 м. В момента имам стаж 36 г. и 5 м. Мога ли да се пенсионирам в 2018 година и кога може да стане това, в кой месец, при какви условия? Предварително Ви благодаря!