За по сигурно - подайте наново пълния комплект документи /с поправените грешки/, като не забравите да платите наново таксата и да приложите документа за нея..
Ако бяхте ЕТ щяхте да минете метър, но за ЕООД-то няма спасение, въпреки че няма дейност.. Или поне аз бих жертвал 50 лв. такса /35 лева ако се подаде електренно/, че иначе глобата клони 2000 лв. /историята помни такива случаи/, въпреки че има шанс да се обжалва в съда..
 :wink1: Мисля, че не можеш да намесваш двете фирми. Все пак осигуровките са внесени от банковата сметка на ООД

От къде разбрахте, че са внесени по банков път  ;D..

По темата - не само, че с тези осигуровки не може да намалите печалбата на ЕТ-то, но не може да направите това и в ООД-то. Ако се осигурявахте по ДУК или по трудов договор само тогава може да признаете осигуровките като разход.


Не е нужно стажа да е непрекъснат, достатъчно е да го има и лицето да има поне един работен ден във фирмата.
От въпросното счетоводство явно пишат закони в свободното си време  ::)
В описания случай бъдещата майка има право на болнични преди нормативно определения 45 дневен болничен преди раждането - има необходимия осигурителен стаж.. Мисля, че максимално дават 34 дни, 4 от които трябва да са в болницата /не че се спазва последното/, след което трябва пак да минава през лекарска комисия за следващия болничен..
Изчисляват на база последните 18 месеца, но за да имаш право на майчинство ти трябват 12 месеца осигурителен стаж /в който да си осигурявана за общо заболяване и майчинство/. Или във вашия случай – 1,2,3,6,7,8,9 м. през 2010 г. и 2,3,4,5,6 м. през 2011 г. – точно е заковала 12 м.  :smile1:
Не е необходимо стажа да е непрекъснат, така че спокойно може да излезе в болничен.
Така както си поставил въпроса: Може да е самоосигуряващо се лице, може и да не е... може дори и да не се осигурява   ::) 
Не се сещам за стандарти, но за да няма проблем аз действам с номерирани листове, с подписи на страните по договора на всеки лист..
Удължен само срока за представяне на служебните бележки - с 2 седмици..
http://www.nap.bg/news?id=1298




Не само за служебните бележки. В страницата на НАП има указания, които бяха публикуване на 02.05.


В линка по-горе съм изпратил точно това указание. Цитирам:
Декларации за доходите на физически лица, работили само по трудово правоотношение ще се приемат днес, 2.05.2011 г. без изискваните по закон служебни бележки за получените доходи. По изключение тези документи могат да бъдат представени в офиса на НАП по постоянния адрес на физическото лице в двуседмичен срок; няма пречка служебната бележка да бъде изпратена и по пощата.
ЗТР
чл. 40:
(1) Предприятията публикуват годишния си финансов отчет и консолидирания си финансов отчет, годишния доклад за дейността и годишния си консолидиран доклад за дейността, приети от общото събрание на съдружниците/акционерите или от съответния орган, както следва:
1. чрез заявяване и представяне за обявяване в търговския регистър публикуват:
а) едноличните търговци – в срок до 31 май на следващата година;
....

(6) Едноличните търговци, които са пререгистрирани през 2011 г., не прилагат ал. 1 и 2 по отношение на актовете за тези години, за които годишният финансов отчет на едноличния търговец не подлежи на задължителен независим финансов одит.
Удължен само срока за представяне на служебните бележки - с 2 седмици..
http://www.nap.bg/news?id=1298

Има чудесни калкулатори за тази цел, възползвай се.. С много по-малко усилие вече щеше да имаш отговор на въпроса /разбира се трябва да знаеш и минималния осигурителен праг за длъжността си/.
Цитат
Първо идеята на самоосигуряването  случая не е да се вземе по-високо майчниство, а въобще да се вземе.

Как установихте това от думите на питащия, никъде не е споменал, че осигурителния му стаж до момента е по малко от 12 месеца !?  ::)

Това с графиците е направено с цел да се гарантира използването на полагащия се отпуск през календарната година.. Не е проблем работодателя да актуализира графика, за ИТ е важно отпуските да се изчистят през годината..
Щом в момента знаете, че сте бременна, значи юни месец ще сте поне в четвъртия месец и до 45-тия ден преди раждането ще може да се самооосигурявате около 4 месеца.. ако се надявате тези 4 меса самоосигуряване на 420 лева да вдигнат дотолкова обезщетението, че да покрият разходите за регистрация на фирма, евентуално после за заличаване, междувременно такси за изготвяне на отчети, публикуване в ТР, счетоводно обслужване...  предвид 18 месечния период назад, който се взима вече за изчисление на майчинството.. значи сте откровен оптимист..
дай още пояснения към определението "лице"  ;D
Цитат
Този доход се третира като приравнен на трудовия. Авансово, обаче се удържа данък.

При условие, че полагането на личен труд е възмездно.. Никъде питащия не е посочил, че управителя получава възнаграждение срещу това  ::)..
Началото на 2010 г. НАП се пробваха с едно Указание, с което вдигнаха на нокти управителите на малки фирми... Според него управителите трябваше да се осигуряват за всяко основание по което полагат труд в дружеството и дължат осигурителни вноски и върху неначислени възнаграждения. Обикновено едноличният собственик на капитала или съдружник е и работник и извършва и трудова дейност съобразно предмета на дейност на дружеството- търговец, сервитьор, доставчик, шофьор, касиер, счетоводител, хигиенист и т.н., които функции на неговата трудова дейност той съвместява с т. нар. управление и контрол. Ако беше останала тази приумица това щеше да означава, че за всяка трудова дейност се дължат осигурителни вноски върху неначислените трудови възнаграждения, това значи че лицата трябваше да се осигуряват за всички извършвани от тях дейности в дружеството, съгласно ЕК на професиите, за да се осигури “регулярност на постъпленията” в бюджета. За щастие, надигналата се вълна от негодувание ги отказа бързо.
Цитат
...... при ЕООД при 3000 лв. оборот плащате 10% корпоративен данък и редовна отчетност.

А при 1000 лв. оборот колко корпоративен данък плащам и има ли възможност за нередовна отчетност?  ;D