Здравейте,

имам 3 болнични за периода февруари-март 2019, които се застъпват, но разбира се не съм съобразила и съм подала ок Д1, но в дните в приложение 9 не съм привадила дните, които се застъпват и са се получили повече дни, които НОИ са платили на лицето.
Дали някой се е сблъсквал и знае как се процедира. Мисля да подам корекция на 2я и 3я болничен, като посоча по-малко дни, но дали тези 6 дни в повече ще се приспадат от бъдещите болнични, т.к лицето е в болничен от началото на год и му предстои раждане (т.е в болнични е още бая месеци) или ще трябва да ги връща ефективно към НОИ? Освен това като си прави справка в НОИ излиза че има несъответсвие в Д1 и декларираните дни и му смята осиг.доход за февруари и март 560, а не е толкова. Дали това се дължи на това несъответствие и дали с корекция на двата болнични, ще се оправи и базата/ осиг.доход  на лицето за периода?
Ще съм благодарна, ако някой има идея как се процедира.
Транспорта ми е в самата фактура на стоките и си е влязъл в А00 на база статаичстическата стойност.
Здравейте,

получаваме стоки по митническа декларация. В полето A00 е изчислена статистическата стойност по фактурата - например 1000 ево по 1.95583  или 1955.83 лв. Доставката е от Сан Марино и няма мито. В полето B00 е посочена сумата върху, която се смята ДДС.  Сумата в В00 е малко по-голяма от сумата в А00.
Доколкото ми е известно B00 е сумата на А00 + мито, но аз нямам мито и затова се чудя на какво се дължи разликата, която е сравнително ниска,но все пак я има ???Помислих, че може да са някакви валутни разлики, но по-скоро не са. Някой ако може да помогне ще съм му много благодарна.
В петък 11.01 отпуска по 164, 1 е прекратен с прекратяването на договора. При нас започва понеделник 14.01 и аз подавам да си получава обезщетението по 54 от КСО от първия ден при нас - директно от спряно обещетение за отгл.на дете до 2г пускам 1/2 да получава.
Сигурно има (ако вдигат), но аз търся грешката в мен и се чудя каква промяна на обстоятелствата се иска, ако някой има идея :)
Здравейте,
тази година нямам късмет с подаването на документи към НОИ  - само откази.
Майка на дете на 1.2г е в отпуск за отглеждане на дете до 2г. Прекратява си договора с работодателя и от старата фирма твърдят че са и подали промяната на обстоятелствата,
с което отпуска по 164, ал.1 е спрян - това се случва на 11.01.19г. На 14.01.2019 я назначавам при нас и подавам Прил.10 онлайн като съм посочила Прил.8 "при неизползване на отпуска за отглеждане на дете до 2г". Подавам "I Удостоверявам следните обстоятелства" (тук съм посочила само че има 12 мес осиг.стаж, има декларирана сметка; вид осигурен и брой правоотнош) и изведнъж ми искат корекция за неподаване на "II Удостоверявам промяна на обстоятелствата". За каква промяна на обстоятелства става въпрос? Тя не се ли подава от стария работодател за прекратяване на осигуряването само, а аз си подвам само прилож.10 на база Прил.8, подадено от лицето?
Благодаря!
Надявам се, че сте права. Не мисля, че ми се случва само на мен, но обикновено се поисква корекция по емаил и съм подава, а тук чак "Разпореждания за отказ" до лицето.
Не искам жената да остане без обещетението си заради моя глупава грешка от недоглеждане, инак нямам никакво желание да вися в НОИ. :good:
Благодаря
Подадох и ми е приета, но все пак се чудя дали да не мина през деловодство на НОИ да входирам Обяснение с цитирани номера на всички подадени Прил.9 (грешно и корекция), защото все пак има отказ до самото лице. Може би няма да стане само с корекция и после да не кажат че е изпуснат срока за обжалване.
Вие имали ли сте отказан болничен, който след корекция само на Прил.9 автоматично да се откоригира в техните системи и съответно изплати?
Здравейте,
по погрешка съм подала болничен на служител и съм отметнала, че лицето не е осигурено за съответния риск. Болничния е от Декември 2018 и е за 3 дни. След него има втори болничен лист за 2 дни продължение. Естествено двата болнични са отказани с писмо до лицето, като отказа можел да се обжалва в 14-дневен срок съгл. чл.117, ал 2 от КСО.
Въпросът ми е дали някой се е сбъсквал с отказан болничен,поради очевидна техническа грешка и дали може да ми помогне със самата процедура. Очевидно е, че лицето е осигурено за съответния риск, съгласно подадените Д1, но все пак грешката си е грешка. 
Предполагам, че щом има писмо с отказ, няма как да се подаде корекция на самото Прил.9 онлайн, а е нужно да се посети НОИ и да се входира молба и тн.
Ще съм ви много благодарна, ако сте имали подобен случай да ме посъветвате дали въобще има смисъл да пробвам с онлайн корекция?

Благодаря
Здравейте,

сръбски гражданин е бил назначен 9мес. на ТД в РБ и се връща в Сърбия. Не очаква да получава пенсия от България и има желание да му се възстановят каквито данъци или осигуровки са  му удържани. Има ли начин да стане това и каква е процедурата?
Благодаря
Здравейте,
Управител на ООД, който е и съдружник с над 5% от капитала, който получава възнаграждение съгласно ДУК от фирмата, но няма други доходи длъжен ли е да подава ГДД по чл.50?
Благодаря
Тоест ако е осигурен за всички рискове, след 40% нормативно признати ще приспадам и по 123,06 лв осигуровки на месец, за да сметна авансовия данък.
Много Ви благодаря :good:
Защо да е интерпретация. Въпросът ми е точен и ясен -  ако самоосигуряващо се лице за 2ро трмесечие е получило хонорар в размер на 1500 за авторски труд и няма други доходи нали дължи авансов данък в размер на 10% след приспадане на нормат.признатите разходи или 1500 -40%*1500*10% = 90лв., който декл.в декл по чл.55 и внася. Съгл.член 43 от ЗДДФЛ  имаме "Лице, придобило доход от стопанска дейност по чл. 29, дължи авансово данък върху разликата между облагаемия доход и вноските, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за своя сметка за месеците на тримесечието, през което е придобит облагаемият доход" и затова се замислих като е авторски труд приспадат ли се осигурителните вноски? Благодаря
Здравейте,
самоосигуряващо се лице се осигурява върху 420 лева. При нас е назначено на авторски договор и получава възнаграждение съгласно работата, която върши. Т,к осигурителни вноски не се дължат при авторски възнаграждения аз смятам да процедирам по следния начин. Ако за 2то тримесечие е получил 1500 лева, пресмятам данъка в размер на 90лев и той (получателя) си го декларира в Дек.по чл.55 до 31.07.16 на ред 1, колона 4.
Ще съм Ви благодарна ако ми кажете дали разсъждавам правилно? Объркването ми идва от факта, че доколкото ми е известно при самоосигуряващите се лице се приспадат осигурителните вноски, които те правят за тяхна сметка. Но аз мисля, че тук не е нужно да приспадам никакви осигурителни вноски, тк. говорим за авторски хонорар и човека си декларира и плаща данък само след приспадане на нормативно признатите 40%?