Здравейте, може ли като основание за прекратяване на договор с изпитателен срок по чл.71 в заповедта за освобождаване да е записано " поради намаляване обема на работа"
Ползвам темата за да не пускам друга.Простете.Чета наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица и никъде не виждам да е необходим документ са осигурителния доход за деветте месеца през последните 15? Вече не се ли изисква? Видях изискването за банковата сметка в сила от тази година, но никъде не пише за документа удостоверяващ дохода.Да не би аз да пропускам нещо?

Благодаря
Благодаря premier7008  за споделения опит.При нас ситуацията е малко по различна.Служителките са на срочен д-р до 01.11.11.Освобождаването е по чл.325 т.3.Работили са предимно сезонно( работя в хотел).Имат необходимата възраст, но не съм сигурна дали имат и необходимия стаж.Ходили са на консултация при счетоводител и той им е изчислил, че имат необходимия стаж.След изтичане на срока на трудовия д-р ще подадат документи за пенсиониране.Мисля да изчакам решението за пенсиониране и тогава да им изплатя обещетението за да съм сигурна.
Здравейте, имам три служителки, които ще се пенсионират.Имам ли основание да им изисквам документ за придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст за  да им изплатя обезщетението в размер на 2 брутни заплати ? Ако имам основание този документ решението за отпускане на пенсия ли се явява или има друг?

Благодаря
А може ли договор за определен срок да бъде удължен по време на болнични, или единствения вариант е да не бъде прекратен и да се превърне в договор за неопределена време
Здравейте,
бихте ли могли да ми изброите необходимите  документи при представяне на болничен лист в НОИ .Знам за приложение 15 , но какво още трябва да представя?
И още един въпрос: Фирмата е регистрирана в София, а персоналът и съответно лицето ,което е в болнични е във Варна.В София ли трябва да се подаде болничния?

За първа година съм служител ЧР и още се уча.Не съм запозната с реда за представяне на болнични и ще съм ви задължена, ако ми помогнете

Предварително ви благодаря
Побутвам темата! За общото благо залагам основата и нека всеки желаещ да се включи в изработването на помагалото като го копира, допълни с информация и отново публикува.

СТАЖ                     БОЛНИЧЕН ДО 15 ДНИ                 НАД 15 ДНИ
6 м.   - 10 г.                        70%                                           80%
10 г. - 15 г.                       80%                                          90%
над 15 г. и
трудови злополуки         90%                                          90%
за гледане на болен се полага до 90 к.д. в 1 к.г.
за гледане на болно дете то 16 г. се полага до 60 к.д. в 1 к.г.
гледане болно дете до 9 г.     - 100%
за бременност и раждане        - 100%



Само да попитам тогава горната схема за кой период важи?
И още един въпрос за болничните през 1995.Когато напр. през м.май има  8 дни болничен изчислявам базата въз основа на заплатата за м.април.А когато и през юни има болнични 5 дни за база коя заплата вземам- за реално отработените дни през май или ...? И след това целия юли е в болнични.

Малко объркано го обясних, но дано ме разберете
Когато изчислявам базата за болнични през 1995 година само заплатата по щат от миналия месец ли се  взема или и класа?


Благодаря предварително

П.П за първи път ще правя УП и ми е доста трудно така че моля да ме извините за тъпите въпроси

Здравейте,
бихте ли ми казали какви документи трябва да се представят в НОИ заедно с болничния лист? И още един въпрос: Ако фирмата е регистрирана в София, а служителят в болнични е от Варна къде трябва да се занесе болничния лист- НОИ София или Варна?

Благодаря
не съм специалист, но някъде четох, че стажът придобит до 01.07.2007 се зачита изцяло без значение длъжността дори и при друг работодател., а след 01.07.2007 се зачита само професионалния стаж.Това вярно ли е?