Моля да споделите по какъв начин включвате  3те дни болнични от работодател.
За осигурителният доход е ясно но имам колебания относно това коя сума се включва в кл29,31 и34.Благодаря! :give_rose:
 :give_rose:
Благодаря много за информацията!
За сега ще спре дейност за 2 месеца така ми каза и аз ще подам ОКД5 считано от 01.09.2013 за спиране на дейност, като почне дейност ще подам пак.Но ако иска да закрива фирмата просто ще обясня че е много дълга ,тежка и сложна процедура и е най добре и според мен адвокат.
Хубав и спорен ден на всички!
Много благодаря за отговора!Фирмата е ЕООД.
Регистрацията по ДДС е по чл. 96.За съжаление оборота до сега е бил по около 10000 - 12000 лв на месец и от четеното разбрах че за да мога да се дерегистрирам трябва да падне под 50000лв. за последните  12 м.
Предстои спиране на дейността на фирма и изникват много въпроси за мен - кава е процедурата реда.Сега ми го сервираха и ми е необходима информация моля за съдействие.Според мен трябва да се направи:
1.Подаване на ОКД 5 - за спиране на дейността и самоосигуряването
2.Фирмата е регистрирана по ДДС - тук вече не знам дали ще може да се дерегистрира по желание или трябва да се спази определен ред?
3.Как сти въпроса с годищното приключване към момента ли го правя или?
4.ТРегистър - какво трябва да се направи там?
Моля за информация за пръв пъ закривам фирма! :blush: :no:
 :give_rose:
Благодара ти!Малко вероятно е да минем метър но знма ли :hmmm:!
 :blush: Прекалявам вече но моля само за мнения по кой чл. ще ми е санкцията ако я установят , за корекцията разбрах вече  :blush: чл.126 ал.3 т.1, но глобата ............чл.182 ал.2 ли е? :hmmm:
Говорих с НАп единственият вариант за корекция е с уведомление и глоба /иначе мога да го включа в м.юли и ако ме хванат/,но ако ги уведомя по кой точно чл.е глобата 180а - ал.4 или 182 (2) :hmmm:  :blush: ?
Лошото е че сумата е много голяма а фактурите се броят на пръсти и едва ли ще мина между капките.Просто се чудя дали мога да направя корекция за юни  и да мина без глоба да не я включвам в юли.
Така подавам уведомление до НАП с входящ номер в деловодството но това означава ли че мога да направя корекция на ДДС за м.юни /и да нямам  санкция - глоба  :blush:/ или го правя в м.юли и уведомявам НАП и ме глобяват в моя случай е 500 лв.
Благодаря не мога да се ориентирам в месеца в който ще го правя! :blush:
Подала съм си СД за ДДС за м.06 в срок,но по ред причини / независещи от мен/ трябва да се направи корекция и по точно да се включи още една фактура в Дневник продажби.
Какъв е редът: Смолба до НАП или просто подавам и какви ще са последиците ясно е че ще трябва да довнеса ДДС +лихва но друга санкция дали има?
Благодаря! :give_rose:
 :flowers:
Благодаря много и хубав и спорен ден!
Искам да попитам за да съм по сигурна:Изплащам ликвидационен дял за който не дължа и не внасям данък-необходимо ли е да подавам за него/да го включвам в справката декларация по чл.55.Аз мисля че не е необходимо но все пак!
Благодаря предварително! :give_rose:
Ок.Това е ясно, но чуденкат ми е относно касовата бележка как я издавате и как оправяте оборота после? :blush: :hmmm:
Моля който има следната практика да сподели как процедира:
Изпращам стока по куриер с наложен платеж и след това идват парите от куриера по банка .
Значи издавам фактура с  Касова бележка / не знам обаче дали не трябва в отдална група наложени платежи - както имам брой,постерминал/.
Но как ще ги закривам после ...............не знам!Блокирах тотално :blush: :no:
Благодаря!
Моля за още малко съдействие относно отразяването на ЕАД/митническата декларация/в Дневник покупки - как я отразявате :
-отделно за всеки автомобил - /мисля така да направя защото са закупени от различни лица/
-за цялото начислено ДДС /но пък се чудя какъв контрагент ще посоча/ :hmmm:
Благодаря!
Благодаря много за отговора! :give_rose:
Моля за малко съдействие относно моите разсъждения отнасящи се за автомобил втора употреба който ще придобием от внос / от страна извън ЕС/. Ще си платим ДДС по  МД. Аз трябва да направя следното-правилно ли е това?:
1.Отразявам Митн.декларация в ДПокупки вид на документа "митническа декларация"като посочвам  ИН на контрагента и съответно начисленото и платено ДДС
2.Заприхождавам си автомобила по фактура / без да я посочвам в дневник покупки/
3.Продавам автомобила по общия ред и тук се чудя следното:
-начислявам ДДС на ДО която не съобразявам с данъчната основа при вноса /например ДО внос 2500 лв, ДО при продажбата 2000лв/
-начислявам ДДС на ДО при внос /2500/ ,а стойност на сделката 2000лв.
Обърках се много моля за насоки четох по темата но намерих противоречиви отговори.Благодаря предварително! :flowers:
http://www.gli.government.bg/page.php?c=69&d=213
Съгласна съм с marpan_64.
Давам линк към ГИТ в тази тема те тълкуват предизвестието в срокът на изпитване ,че ако не е уговорен в полза на някоя от страните е то всяка една страна може да напусне без предизвестие в срока на изпитване/счита се че  е уговоревн в полза на двете страни.
 :flowers:Благодаря!Значи щом не съм посочила можем по всяко време да го освободим и съответно лицето да напусне в срока на изпитване./това е моят случай/
Ако обаче съм уточнила че срокът на изпитване е в полза на работодателя то работодателя не дължи предизвестие, но работникът дължи.