Здравейте,имам следният казус назначихме работничка/но за съжаление разбрахме някои неща/ и искаме да я освободим.Тя започна работа на 30.05.2013/вчера/ назначена е по чл.67, ал.1 във връзка с чл.70 от КТ.В договора е определен срок на предизвестие от 30 дни еднакъв за двете страни.Дали ще има някакъв проблем да я освободя по чл.71 от 01.06.2013.Не съм упоменала изрично че в срока на изпитване не и дължим предисвестие и това ме смущава малко.Дали е трябвало или се подразбира ..................
Аз имам следното питане доставиха ми Дизелово гориво Евро 5 / за парното, и служебните между другото/ 998л трябва ли да подавам информация по ел.път? :hmmm:
Побутвам си въпроса............не вярвам и други да нямат като моят казус или поне малко насоки ,идеи :blink:
Здравейте!Моля за малко помощ и насоки.Фирмата ни има регулярни доставки на стоки от страна от ЕС които декларирам с протокол по чл.117.Фирмата обаче има и договор с фирмата доставчик съгласно който в края на годината получава комисиоони/бонус на база натрупания оборот за годината.За натрупаната комисионна тя ми издава Кредитна нота/Кредитно известие в което обаче е посочено ,че не подлежи на облагане с ДДС / не пише че данъкът е дължим от получателя,както при обичайните ВОП/ .Въпроса е как да го оформя/отчета този бонус?
1.Това не е корекция на цената на стоката
2.Това е комисионна  - за нас си е приход
Какво правя ?
-правя протокол по чл.117 но  с какво основание кой чл. посочвам? протокола е със знак минус
-отчитам си го по гр.70 като приход?
Много ми е неясно а сумата е голяма , не знам дали изобщо и подлежи на издаване на Протокол моля за съдействие и насоки.
Така издадената фактура е грешна.
При продажба по специален ред на облагане / чл.143 от ЗДДС/ се посочва продажната цена, ДДС не се посочва на отделен ред във фактурата.Вашият продавач би следвало да си го начисли с Протокол по чл.120 в края на месеца.
Така че теб изобщо не те касае ДДС, осчетоводяваш си автомобила без право на ДДС с пълната стойност.
Всички останали суми са некоректно посочени  във фактурата!
Благодаря много!
От изчетеното и аз стигнах до този извод,но не бях сигурна!
Здравейте имам дледното питане:
Продавам товарен автомобил закупен м.08.2009 за който е ползван ДК.
При продажбата му сега как начислявам ДДС:
 - по общия ред 20% от продажната цена
- или в пълен размер на ползваният ДК?
Благодаря!
Не може!
Този член важи единствено и само ако продавате автомобилите /т.е. във вид и предназначение за което са/.
Начислявате си 20% ДДС.
Чуждестранно лице регистрира ЕООД и ДУ в ТР,където пише че ще получава възнаграждение,но не е посочено.Същиат няма статут нито на постоянно нито на временно пребиваващ/питах в НАП не трябва да се осигурава за ЗО/.Мислех да го осигурявам като самоосигуряващ се но като видях договора в ТР и се обърках.
Как е редно да се осигурява???