Искам да използвам темата, за да попитам:

Съдружник в едно ООД се осигурява като СОЛ в това дружество. Сега става управител на второ ООД (ДУК без възнаграждение) и трябва да подам ОКД-5 за започване на дейност. Осигуровките ще продължават да се превеждат през първото ООД.

Правилно ли разсъждавам, че в новата ОКД-5 попълвам булстата на новото ООД и само отбелязвам датата на започване на дейност, без да отбелязвам в квадратчетата, че ще се осигурява на ниския или високия процент?
Между съдружниците (физическите лица) няма сделки.
Според мен са свързани единствено по условието, че единият от съдружниците, който не е управител, може окаже косвено влияние в управлението на дружеството, в което е само съдружник. И то евентуално. Но май е по-сигурно да подам приложението.
Здравейте! И аз се чудя за следното:

"А" ООД и "Б" ООД са собственост на двама братя. В "А" първия брат притежава 80% от дяловете и е управител, вторият брат е съдружник с 20%. В "Б" втория брат притежава 84% от дяловете и е управител, първият брат е съдружник с 16%. Никой от управителите не е по ДУК. Има сделки между дружествата.
Свързани лица ли са за целите на деклариране на сделките в Приложение 4?
Т.е. при справка за здравните осигуровки, отново ще излиза, че лицето е с прекъснати здравноосигурителни права, въпреки подаденото заявление, така ли?
Елена, благодаря за отговора! Подадохме заявление, че плащаме здравните осигуровки за 2011. Не знам сега как ще ги отразят в системата като платени, след като за тях няма да има подадена декл.1.
ЕТ, който не е плащал соц. и здр. осигуровки за 2011 г. вчера си плати само здравните, за да си възстанови правата. Трябва ли да подаде декл.1 за 2011? (декл.6 е подадена). От НАП на инф.телефон ми отговориха 2-ма души: единият каза ДА- ще изтървете срока, ако не подадете, другият каза НЕ - системата не може да приеме декл.1 с данни само за здр.осигуряване, трябва да подадете декл.1 след като платите соц.осигуровки за 2011 г. Мисля, че вторият е прав. Така ли е?
Вписваш това, което е уговорено с трудовия договор. Аз лично отбелязвам в тр.книжка, че лицето е назначено по чл.114.
Това, което е написала Елена_ касае договор, сключен за 2 часа на ден, не на седмица.
GG1983, какво възнаграждение е договорено в тр.гоговор? Ако месецът има 5 седмици, например, възнаграждението същото ли е като за месец с 4 седмици?