Да, но само в първите три-четири болнични е диагнозата - исхемична, следващите са сърдечна недостатъчност.
Здравейте,
Лично съм ползвала такъв вид от страна членка на ЕС. При изписването от болница документа, който издадоха  нещо като епикриза пишеше, че лицето има нужда от дом. лечение за периода до някоя си дата. Този документ преведен и легализиран го представих пред работодателя и той го вписа като болничен, който НОИ изплати. Мисля, че има обаче специална бланка, която работодателя попълва. След този период съм ходила при личен лекар, от там на специалист, ЛКК и т.н. и имах продължение на болничните. Преди 5 години. Сега не знам дали има промяна.
Здравейте,
Бихте ли ме посъветвали как да процесирам. Служител, на който длъжността му е съкратена в началото на година /ръководна/. Не успяхме да му връчим предизвестието, защото излезе в дълъг болничен. Сега когато се завърна предприехме стъпки за връчване, но се оказа, че имал сърдечно заболяване/като някои от болничните са за исхемична болест/. Искахме от ИТ разрешение, но от там искат становище на ТЕЛК комисия оформено като ЕР. Лицето обаче не се е явило на ТЕЛК. Ние можем ли да искаме становище от ТЕЛК и от кой точно ТЕЛК по местоживеене или всеки един?
Другият ми въпрос е, ако трябва да се трудоустрои, длъжностите за трудоустрояване които са определени също трябва да се съкратят? Наистина няма да има работа за тях. Какво правим след това, нови ли длъжности да определим или това може да стане в началото на другата година?
Предварително благодаря.
Много благодаря.
Здравейте,
Как следва да се осигуряват няколко вида лица работещи без ТПО:
1. Студент редовно обучение, получаващ по ГД брутна сума под МРЗ, трябва ли да има здравни осигуровки, след като е осигурен от ВУЗ?
2. Пенсионер, с ТЕЛК над 50%, не е осигурен на друго основание. Сумата, която трябва да получи по ГД е 690 брутно. След приспадане на 25% облагаемата става 517.50. Това което ме обърква е, че ако не се удържа нищо, то лицето ще получи сумата от 690 лв., което е над 660 и в този случай необходимо ли е да се удържи ДОД за разликата над 660 т.е. 690-660 са 30 лв. х10% са 3 лв. ДОД и лицето трябва да получи чисто 687?
3. И третото е, за самоосигуряващо се лице, което също е пенсионер и не желае да се осигурява за ДОО. Сумата която трябва да получи брутно е под МРЗ. Трябва ли да има здравно осигуряване и най вече удържа ли се ДОД? Аз лично не смятам, че трябва ДОД. Греша ли?

Предварително благодаря.
Здравейте,
Имам нужда от помощ за разрешаване на следния казус. Възможно ли е шофьор на лек автомобил да бъде сключено с него доп. споразумение за вътрешно съвместителство при същия работодател за абсолютно различна длъжност? Шофьорът работи на СИРВ, а другата длъжност ще работи последните 4 календарни дни от всеки месец. А възможно ли да се сключи втори трудов договор при същия работодател на основание чл. 114 за работа през определени дни, или граждански договор със същия работодател при когота има основен трудов договор?
Ще съм много благодарна на всички, които могат да ми помогнат.
Колеги,
Възможно ли е да се организира дистанционна работа на служителите, като в същото време в определени дни трябва да ходят да работят в офиса? Ако е възможно трябва ли тогава да се сключат доп. споразумения за това, че се работи определени дни, а дистанционната работа да се организира със Заповед или може в една заповед да се определи дистанционна работа и работа в определени дни? Как точно да се формулират?
Много ви благодаря предварително.
Здравейте,
Моля за помощ по следния казус. Лице, използвало неплатения отпуск със стаж, желае да ползва неплатен отпуск без зачитане на стажа. Как следва да се отрази това в декларация 1. Питам, защото ми казват, че такива декларации 1 с код 28 вече не се приемали и трябвало да освободим лицето, което е абсурд. Давам и един пример: за м. май ще бъде от 01.05 до 12.05 неплатен със стаж и с това се изчерпват 30 р.д. през една година зачетени за стаж и от 13.05 до 30.06 иска да ползва н.о без стаж. Лицето до 01,05,2020 пропорционално на отработеното време е използвало 5 дни платен годишен отпуск /от 8 например/. И  ако започне ползването на неплатен отпуск без стаж, това означава, че и платен отпуск не трябва да му се полага? Правилно ли разсъждавам и как да се попълни декларация 1 за м. май?
Според вас трябва ли да се удържа ДОД на лице, чието ТЕЛК решение е изтекло на 10.03.2020 год. и което отново ще се явява пред комисия, но предвид сегашните обстоятелства не се знае кога точно? За м. март при нетна заплата над 660 трябва ли да се удържа ДОД? И още един въпрос имам отпуската му трябва ли да е 26 дни за тази година или трябва да е пропорционално до м. март 26 заради ТЕЛК решението и след това да се намали на 20 и после когато получи друго ТЕЛК решение отново пропорционално да се изчисли на база 26 дни?
А къде може да се прочете проекта на това Постановление?
Точно такъв въпрос имах и аз, досега нямам отговор. Питах в МТСП препратиха ме към ИТ, от там чакам да отговорят. Ще следя и тук темата, ако някой колега вече има отговор.
Здравейте,
Бихте ли ми казали, дължи ли се ДОД на лице, което е с ТЕЛК над 50% и в същото време е пенсионер. За месеца то трябва да получи бруто 673 лв. след като се приспаднат 25 % облагаема сума е 504.75 лв. Тъй-като е декларирало, че е пенсионер и не желае да го осигуряваме няма да има осигуровки. И чиста сума отново се получава 673 лв. Обаче лицата с ТЕЛК са освободени до 660 лв. без ДОД. В случая трябва ли да се удържи ДОД на разликата 673-660 = 13х10% = 1р30 лв. и чиста сума за получаване ще бъде 671.70 лв? Правилно ли е или греша?
Здравейте,
На какво основание се сключва договор с непълнолетно лице, може ли да е на основание чл. 67 или 68, във връзка с чл. 70 и във връзка с чл. 302, 303 или 304? Знам, че трябва разрешение от инспекция по труда и съгласие на родителите, както и много други документи, но това, което се чудех са основанията за сключване. Прочетох също, че работната седмица е не повече от 35 часа за навършилите 16 години, а също така попаднах и на още една наредба, според която на 14-15 годишни работното време е не повече от 4 часа? Така ли е?
А ако работодателят иска да сключи договор за ученичество на основание  чл. 230 може ли пак с непълнолетно лице или отново трябва да се иска разрешение от ИТ?
И последно с непълнолетно лице може ли да се сключи граждански договор?
Предварително благодаря.
Бихте ли ми казали, втори работодател каква отпетка трябва да сложи в т. 7 на справката по чл. 73 ал. 6 и ако е подадена справката и в нея вторият работодател е посочил в т. 7, че е работодател по основно ТП, това много сериозна грешка ли е? Трябва ли да се коригира задължително или може и така да остане? НАП ще правят ли такива засечки, това какво влияе?
Смятам, че за официалните празници му се дължи.
Здравейте,
Възможно ли е при съкращаване на щат, да се връчи на лицето направо заповед за освобождаване на осн. чл. 328 ал. 1 т.2, като в нея ще бъде посочено обезщетението за неспазено предизвестие? И в случая кога ще се иска декларация, че не е под закрила по чл. 333 от КТ? Няма подбор, защото е единствена длъжност, но в същото звено има сходна такава? Ако пък има предизвестие коректно ли е да се пише, че предизвестието влиза в сила от деня на връчване?
Т.е. нарушава ли се процедурата по съкращаване?
Благодаря предварително.
Ако е за борсата е по-добрия вариант по чл. 71, защото ако е освободено лицето по взаимно съгласие по чл. 325, тогава ще отиде за 4 месеца и то на минимума.
Здравейте,
Имам нужда от помощ относно това кога едно лице се осигурява като ДУК и кога може да бъде самоосигуряващ се? Например, собственик на ООД, като в същото време е и управител на фирмата как да се осигурява? Едновременно с това има още две фирми ЕООД-та, в които също е управител, там как да бъде? Може ли и в трите да е на ДУК или в трите едновременно да е самоосигуряващ се или в едната трябва да е на ДУК, в другите самоосигуряване? Как се преценява в коя как да се осигурява?
Предварително благодаря.