Зравейте, преместваем контейнер, който ще се използва за офис в коя група активи би следвало да се заведе за целите на амортизацията.
Аз имам две фирми, едната е много стара и с по-голям оборот, другата е нова от 2018 и с малък оборот. Ясно е, че едната става излишна, но се чудя, ако прехвърля договорите от новата към старата фирма считано от 01.01.2020 и новата спре всякаква дейност, дали трябва изобщо да подавам заявление за регистрация по ЗДДС на новото основание. Просто ще изчакам в действащата да натрупам оборота и да си подам заявление за задължителна регистрация когато мина 50 000 лв за 12 м.назад.
Здравейте колеги, фирма с голяма касова наличност чисти дивиденти като всяка седмица взима решение за разпределяне на дивидент между съдружниците и го изплаща в брой. Възникна ми обаче едно съмнение. Фирмата е с двама съдружника, на които с всяко решение се разпределят по 9 000 лв, но това за двамата прави 18 000 лв общо разпределена печалба. Как мислите, има ли нарушение на Закона за плащанията в брой, според мен - не, но искам да чуя и други мнения, или ако ви е налична някаква практика по въпроса да я споделите. Благодаря.
Аз пък имам следния случай. Имам ЕООД, което се занимава със счетоводни услуги, не е рег. по ЗДДС. Миналата година сключих договор с голям клиент за счетоводно обслужване на място - по скоро извършвам контрол върху дейността на счетоводния отдел и съставям ГФО, т. е. в определени дни в месеца ходя при тях, използвам техен офис,компютър, софтуер, ел. подпис и т.н - и това го пише в договора. За целта регистрирах ново ЕООД през което фактурирам само на тях.
Така както е написан закона смятам, че двете дружества не формират общ оборот, но това е според мен, не според НАП. Засега мисля да рискувам и да не подавам заявление за регистрация в нито едно от двете дружества.
Смятате ли, че мога да заложа на липса на един и същ обект и материално техн.база и да избегна регистрацията?
Здравейте,
искам да попитам как отчитате възстановяването на акциз за горивото при земеделските стопани по ДП акциз? За първи път кандидатстваме по тази програма и не съм наясно с практиката по отитане.
Здравейте, имам следното питане:
Майка - самоосигуряващо се лице иска да прехвърли майчинството си - отпускът за отглеждане на дете до 2 г. възраст на свекърва си, която работи по трудов договор в нейната фирма. За документите на свекървата съм наясно, тъй като тя е по ТД - молба за отпуск, съгласие от майката и т.н., но въпросът ми е какви документи трябва да попълни и подаде майката в НОИ. 410 дни изтекоха на 15.07 и не е подавано заявление в нои за ползване на отпуск за отгл. на дете от майката, т.е тя иска да прехвърли отпускът от първия ден.
Здравейте,
въпросът ми е - влизат ли приходите от лихви по междуфирмен заем в оборота за регистрация по ЗДДС. Според мен не - чл.96, ал.3. Фирмата се занимава с транспортни услуги и е заемодател по договор за заем с друга фирма.
Здравейте,  искам да събера мнения относно това, дали вноските по чл.134 от ТЗ внесени от съдружниците по решение на ОС са елемент на собствения или привлечения капитал.

В дружество са направени вноски по чл.134 от ТЗ на доста голяма сума. Съгласно решението на ОС е договорена и лихва по тях.  Тъй като дружеството и съдружниците са свързани лица, лихвите по тези вноски подлежат на регулация.
При изчисляване на формулата по чл.43, ал. 6 от ЗКПО се получава различен резултат, в зависимост от това дали тези вноски са посочени в баланса като други резерви - в собствения капитал, или като други задължения - в привлечения капитал.
Във въпросното дружество тези вноски са заведени като други резерви - т.е. като собствен капитал, и по горепосочената формула не следва да се прави регулация при прилагане на слабата капитализаци. Ако обаче тези вноски следва да бъдат елемент на привлечения капитал положението става различно.

Моля за мнения по въпроса.
Здравейте, получих току що фактура от Амазон за абонаментна услуга. Във фактурата има начислен ДДС, независимо че доставката е с място на изпълнение - България.
На фактурата не е посочен ДДС номера на българската фирма. Чудя се дали да издавам протокол.  От една страна - това си е услуга с място на изпълнение - България и сме длъжни да издадем протокол, от друга - липса на ДДС номер на получателя, и съответно - липса на ВИЕС декларация от доставчика за тази доставка.
Моето мнение е - издаваме протокол върху цялата сума /включително чуждото ДДС/, но го включваме само в дневника за продажби, без да ползваме данъчен кредит, поради това, че липсва съществен реквизит във документа и липсата на насрещна виес декларация. Разхода мисля да го призная.
Мнения?
Да, така направих, опасявах се, че личния лекар няма да и издаде болничен за минал период, но издаде. Благодаря.
Здравейте, за първи път имам такъв случай:
Болничен за 45 дни преди раждане - до 09.12. включително
Термин - 10.12.2018
Раждане на 18.12.2018
Болничен за 42 дни след раждане от 18.12 до 28.01.2019
Между термина и раждането майката не е представила болничен лист, най-вероятно не знае, че е трябвало да си поиска.
Какво да правя с тези 8 дни без болничен.

Благодаря.
От пощата е, но е над 30 лв.

Чл.58 (14) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Освободен от данък е вносът на стоки в рамките на разрешения безмитен внос, когато се:
1. внасят стоки на обща стойност не повече от 30 лв.;
........................ ........................ ........................ ........................ ..
Чл. 55. (1) (Изм. - ДВ, бр. 101 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) Данъчната основа при внос по чл. 16 е митническата стойност, увеличена със, доколкото вече не са включени в нея:
1. (изм. - ДВ, бр. 58 от 2016 г.) данъци, мита, налози и такси, дължими извън територията на страната, и мита, акциз и други такси, дължими при внос на територията на страната;
2. (изм. - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) свързани с вноса разходи, като комисиона, опаковка, транспорт и застраховка, направени до първото местоназначение на стоките на територията на страната.
[/size][/i][/i][/i][/i][/size]


Всъщност стоките са на по ниска стойност, но с транспортните разходи стават над 30 лв. Въпросът ми е попада ли тази доставка в хипотезата на чл.58, ал.14, т.1 от ЗДДС.

Здравейте,
БГ фирма, регистрирана по ДДС получава стока от Китай - чрез Алиекспрес. Има издадена фактура, на стойност 22 щ.д. от които 11 щ.д. стоки и 11 щ. д. разходи по доставката.  Стоката е дошла по пощата. От мито със сигурност е освободена доставката, но за ДДС - то не съм сигурна. Според мен след като стойността по фактурата е над 30 лв, независимо, че половината е за доставката , би следвало да се плати ДДС, но не съм сигурна.... Някой може ли да ми каже какъв е реда в този случай. Благодаря.
Проблема не е как ще я оформя, а дали тази доставка е освободена, при положение че е обикновена пощенска пратка и фактурата от Български пощи към Доставчика е без ДДС, като освободена доставка.
Да, обаче как ще бъде документирано това плащане, с отделна фактура???Имам впредвид възстановяването на пощенската услуга от получателя? Българската фирма има документ от Български пощи, издаден на нейно име. Но получателя плаща стоката плюс доставката.
Здравейте колеги,
БГ фирма, регистрирана по ЗДДС тук продава чрез интернет стока на Физическо лице във Франция. Доставката е с място на изпълнение БГ и фактурата е с начислен бг ДДС. Въпросът ми е какъв е режима на облагане на пощенската услуга, която фирмата доставчик ще префактурира на получателя. Стоката се изпраща с Български пощи чрез обикновена пратка, която тук е освободена. Но след като фирмата доставчик не е изпълнител на самата пощенска услуга, а я префактурира, може ли да се третира като освободена доставка, или се облага с ДДС. Ако се облага, кое е основанието за начисляване на данъка към получателя.

Благодаря.
Здравейте и от мен, имам същия проблем с лотарийните билети. Говорим за магазин който продава лотарийни билети, отчита продажбите на касовия апарат като освободена доставка /което е излишно според мен/, води се регистър за постъпилите и продадени ЛБ, и отделно в програмния продукт в магазина продажбите се водят като обикновена продажба на стока. Вадят ми справка продаден, дост.цена, прод. цена и надценка. Надценката за мен е комисионната с включен ДДС и нея смятам да посоча в дневниците за продажби. Управителя на фирмата не иска да издава фактура на дистрибутора, защото дистрибутора му бил казал, че не се издава такава.  Мога ли при липса на фактура да издам отчет за продажбите за надценката на продадените билети, който да включа в дневника за продажби като комисионна услуга с включен ддс вътре.
Колеги, имам следния проблем:
Френска фирма фактурира на БГ фирма /и двете рег. по ЗДДС/ сертификат за кач. на въздуха с начислено френско ДДС и отделно пощенска услуга в размер на 1,10 евро /разходите по изпращането на стикера от Франция до България/. За пощенската услуга не е начислен данък. Въпросът ми е как се третира тази доставка тук, следва ли самоначисляване или изхождайки от нашия закон следва да третирам тази услуга като освободена доставка. Говорим за пратка - обикновено писмо.
Здравейте,
въпросът ми е насочен най-вече към колегите от сектор транспорт. Нашата фирма за първи път започва да работи с АС 24 - България за зареденото гориво извън България в рамките на ЕС. За целта получаваме 2 фактури - едната от АС24 България за комисионна с начислено БГ ДДС - тук всичко е ясно. Втората е от АС 24 - Франция с френски ДДС номер, в която е начислено френско ДДС. По силата на сключения договор, ние плащаме само данъчната основа, а ддс - то представител на АС 24 го иска от наше име от Франция, и то след това директно се възстановява на тях. Фактурата с френско ДДС не я включвам в дневниците и ДДС - то изобщо не го осчетоводявам, тъй като то няма да идва по наша сметка.
Искам да знам правилно ли работя.
Благодаря.
Здравейте колеги,
искам да попитам най - вече тези от транспортния бизнес, как са оформили допълнителните споразумения на шофьорите и за какъв срок. Нашите шофьори работят по график -  6 седмици са извън страната и три седмици почиват. Не ми е ясно за всяко излизане от страната ли трябва да се прави такова споразумение, и ако да означава ли това че за всяко излизане трябва да вадим А1. Има ли някой примерна бланка на такова споразумение.
Благодаря.