Пак да повдигна въпроса за панаирите. Имам идентични фактури от различни френски фирми за участие в изложения /панаири/. Фактурите включват наем на щанд, достъп до ел мрежа, покани, рекламен надпис на щанда, право на регистрация, паркомясто, в някои има такса за почистване и подобни. В някои от фактурите имам начислено ДДС - Френско, в други не, като ми посочват че следва да си го самоначисля. А става въпрос за идентични услуги. В крайна сметка според нашия закон как да третирам тази сделки - Наем по чл.21 , ал.4, т.1, или услуга в общия случай.  Аз съм приела че това е УЧАСТИЕ в панаир, и издавам протокол по чл.117, независимо дали имам или не начислено френско ДДС във фактурата. Но периодично изпадам в съмнения, особено като ми начислят данък.  Някой има ли по широка практика по въпроса.
НСС 16........Определения

               2. В този стандарт се използват определения със следното значение:

Дълготрайни материални активи - установими нефинансови ресурси, придобити и притежавани от предприятието, които:

                    а) имат натурално-веществена форма;

                    б) се използват за производството и/или доставката/продажбата на активи или услуги, за отдаване под наем, за административни или за други цели;

                    в) се очаква да бъдат използвани през повече от един отчетен период


До тук твърдо моите масички и столчета отговарят на определението за ДМА.... проблема е само прага на същественост, но групирайки ги в един актив го решавам....Ако подменя стол или маса - текущ ремонт. Все едно да подмениш някаква износила се част на автомобил. Така аз гледам на нещата....
Благодаря много на отзовалите се, дори на тези които не са на моето мнение. Ако не се притеснявах, че може и да не съм права, нямаше да задам въпроса тук. Изчитайки всичко в крайна сметка реших, че за счетоводни цели, ще заведа дълготраен актив, със срок на ползване 3 години /смятам, че това си е напълно нормален срок за изхабяване/. Ако някой пияна компания счупи 2-3 стола, и се наложи да се купуват нови, тях ще мина за текущ разход.)))) Смятам дори, че разсрочвайки във времето тази покупка като разход, ще бъде спазен много по-добре принципа за съпоставимост на приходите и разходите. За данъчни цели обаче ще помисля още малко, четейки за пореден път ЗКПО. Лек ден, колеги. Бяхте ми много полезни.
Не разбира се, но при 70 стола по 150 лв. на обща стойност 7500 малко по голям е ефекта върху резултата. да не говорим че има и маси, които са още по скъпи. Обзавеждането в случая ми струва 12000 лева. Говоря само за маси и столове, не говоря за някакви единични активи като огледало или количка. За счетоводни цели е крайно неизгодно да се изписват наведнъж, ще "изяде половината печалба".А банките искат печалба, лизинговите къщи също. Затова търся решение, да запазя печалбата.И си мисля, че бюджета няма да ми се разсърди за внесения в повече данък, но знае ли човек......
Ако е само наем на щанд или нещо такова, мястото на изпълнение е там където е недв. имот, т.е. Чили, ако има обаче съпътстващи разходи, както и организационни такива /а то обикновено има/ - протокол по чл.117 задължително.
Това точно исках да чуя и от някой друг.))) Благодаря!
Да, точно разхода ме притеснява, искам да го разсроча в счетоводството защото ми трябва печалба за кандидатстване за кредити, проекти и т.н. А сумата общо за цялото обзавеждане никак не е малка.Примерно да заведа един актив - оборудване - салон или нещо подобно в ДАП.   В САП твърдо ще го заведа като актив с нормалния му срок за ползване. Все пак това оборудване ще се ползва поне 3 години. Притеснява ме как ще погледнат на това НАП, при ревизия.
Това ми е ясно, но ми се ще да заведа всички столове и маси и т.н като един актив в ДАП за да не трупам излишни данъчни загуби наведнъж. За счетоводни цели със сигурност така ще направя.
Здравейте, колеги,

искам да попитам как процедирате с закупени активи, които са под прага, определен за ДМА сами по себе си, но като цяло, разгледани като група го надвишават значително. Например обзавеждането на един ресторант, или кафе /столове, маси и т.н/. Интересува ме по- скоро класифицирането им за ДАП. ДМА ли са това или не?
Здравейте, искам да попитам колегите в транспорта най вече, в трудовия договор на международен шофьор като място на работа какво посочват. В транспортна фирма с дейност Транспорт в ЕС на всички трудови договори в точката Място на работа е посочено - страните членки на ЕС. При проверка от ИТ не приемат такъв вид място на работа.
Да, да...знам, но исках да съм сигурна че правилно чета. .....Благодаря.
И аз така си мислех, но калкулатора ми даде не, и като се зачетох в закона, вече и аз не знам подлежа ли или не.
Здравейте, искам да си сверя часовника. Дружество за 2012 е достигнало 2 от критериите за одит, но през 2011 е под тях, за 2012 подлежи ли на одит или не. Благодаря.
Това "или заместващите ги възнаграждения" го бях пропуснала... благодаря...
Колеги, най-вече тези с транспортни фирми, искам да попитам имате ли случаи, при които командировките на шофьорите се изчисляват на база пропътуван километър. Според вас има ли право работодателят да плаща командировъчни на пропътуван километър в чужбина и ако да, какви са последствията от гледна точка на ЗКПО и КСО.
Ще си начисля ДДС за аванса, с протокол и френското ддс ще го поискаме да го възстановят от Франция. Като се разрових назад в документите имам такъв случай, само че там фактурата си е без ДДС и затова се подведох сега.
Колеги, БГ фирма, регистрирана по ДДС прави авансови плащания към френски фирми /регистрирани по ДДС там/ за участие в панаири, изложения и т.н през 2013 г.Някои от авансите са 100 %. Става въпрос не за посещение чрез плащане на билет, вход и т.н., а за наем на търговска площ. По принцип този вид услуги са облагаеми тук, по общото правило с протокол по чл.117, но когато получим услугата / т.е. като се състоят изложенията/. В случая обаче всички френски фирми са ни издали фактури за авансите с начислено френско ДДС. Редно ли е според вас да се плаща френско ддс за този аванс, и как да процедирам с тези фактури, мисля да си ги осчетоводя, без да се отразяват в дневниците, тъй като по нашия закон нямам данъчно събитие за обратно начисляване, и в месеца на изложението да си издам протокол за извършената услуга. Как според вас е редно да постъпя, защото изобщо не съм сигурна, че за платените 100 % аванси ще ми издадат друга фактура през 2013.
Колеги, имам покупка на гуми за тов. автомобил от Италия с монтаж и баланс. Мястото на изпълнение там ли е? Издали са ми фатура с ДДС.
Колеги, как е правилно да осчетоводя върната продадена продукция на клиент, поради изтекъл срок на годност. За връщането на клиента е издадено кредитно известие. Въпроса ми е как е най добре да осчетоводя кредитното, като сторнирам прихода и после отписването, или 411/303 с червено, после 699/303 при бракуването. Ако сторнирам обаче прихода и отписването няма да ми излезне ОПР, защото ако предположим че е върната цялата произведена стока през годината, и сторнирам прихода, в Приходната част ще имам 0, а в разходната веднъх разходите за производство и втори път същото като брак долу в извънредни разходи.... или аз вече нещо съмсем се обърках.
Пример:
ПЪРВИ ВАРИЯНТ: Дебит 60 гр./ кредит разни сметки 302,501, и т.н - 100 лева, после 611/60 - 100 лева, 303/611 - 100, продажба 411/701 - 200, изписване 701/303 - 100. След това кредитно 411/701 200 /минус/, 701/303 - 100 /минус/, 669/303 - 100 /минус/ за брака. в ОПР  - Приходи - 0, Разходи - за дейността - 100 и извънредни - 100, и не излиза ......
ВТОРИ ВАРИЯНТ: ЗА КРЕДИТНОТО 411/3031 - 200, Брак 669/303 - 200. И в ОПР в прихода 200, в разхода горе за дейността 100, долу извънредни 200 и загуба 100 - колкото си е. Но нещо тази статия червен кредит на 303 ми се вижда странна.....

или вече трябва да си лягам???)))))
Колеги, има ли някой опит с производство по несъстоятелност и по-специално, разваляне на сделки от синдика. Имам развалени сделки за продажба на недв. имоти. Как се процедира там, трябва ли да се издава Кредитно известие на купувачите и коя е датата на данъчното събитие, решенето на съдията???, а ако собствениците обжалват на по горна инстанция???