ЗДРАВЕЙТЕ,
КАКЪВ ПРОЦЕНТ НА ДАНЪЧНА АМОРТИЗАЦИЯ БИХТЕ ИЗБРАЛИ ЗА ХЛАДИЛНА ВИТРИНА ЗА ТОРТИ. ГОВОРИМ ЗА ЦЕХ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ТОРТИ. АЗ СМЯТАМ, ЧЕ ТОВА СИ Е ОБОРУДВАНЕ И ПРИЛАГАМ 30 %, НО ИЗПАДНАХ В СПОР С ЕДНА КОЛЕЖКА, КОЯТО Е НА МНЕНИЕ, ЧЕ ТОВА СА ДРУГИ АМОРТИЗИРУЕМИ АКТИВИ И 15 % АМОРТИЗАЦИЯ И ИЗВЕДНЪЖ ЗАПОЧНАХ ДА СЕ КОЛЕБАЯ. МИСЛЯ, ЧЕ СПЕЦИФИКАТА НА ДЕЙНОСТТА ОПРЕДЕЛЯ КАК ЩЕ СЕ КЛАСИФИЦИРА ЕДИН АКТИВ. НАПРИМЕР КАФЕ - МАШИНА В КАФЕ БИХ КЛАСИФИЦИРАЛА КАТО МАШИНИ И ОБОРУДВАЕ, НО В ОФИСА - КАТО ДРУГИ ДЪЛГОТРАЙНИ.
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА МНЕНИЯТА.
Здравейте, имам следния случай:
Работник на срочен трудов договор напуска, без да спази предизвестието. Имам молба до работодателя за напускане, Дата на молбата 05.02 в която уведомява, че от 14.02. няма да бъде на работа. Разбират се за обезщетение за не спазено предизвестие, което да се удържи от заплатата. Подготвяме заповед за освобождаване, в която е посочено, че работника дължи обезщетение и т.н. но той не се явява в последния работен ден да я подпише и заминава за чужбина. С две думи имам неподписана заповед за освобождаване, неполучена заплата и неплатено обезщетение /което е повече от заплатата/. Как бихте постъпили в случая?
Здравейте,

Имам баща, който работи по два трудови договора при един и същ работодател. Трябва ли да подава два записа в нои по двата трудови договора, или само един по основния. И трябва ли да има две заповеди за отпуск.
Ами то за мен си е възнаграждение за положен личен труд, само че получено през декември. Може би в решение на едноличния собственик, в което е определено месечното възнаграждение в размер на 420 лв, да бъде определено годишно възнаграждение в размер на еди колко си процента от годишния оборот например, платимо в края на годината. Ако има оборот - има възнаграждение, ако няма - няма. Проблема не са данъците, а осигуровките. Дали трябва да се изравнява само до месечния размер на макс.ОД, или да се разхвърля за 12-те месеца???
Да, за мен също е така. Облага се печалбата с 10 %, и после 5 % дивидент. Аз лично за себе си правя така и смятам, че това е най-евтиния и чист вариант. Но нали знаете идеите от рода " казаха ми че... или един приятел прави така и няма проблем".  Искам просто да видя мнението на колеги, или ако някой "прави така и няма проблем", на какво стъпва.  :smile1:
Здравейте,

фирма иска да намали печалбата си, като начисли годишен бонус на управителя за постигнати резултати, който да начисли и изплати в м.12.2016 г. Управителят е и едноличен собственик на капитала и се осигурява като СОЛ. Отделно се осигурява в друго дружество по ДУК на 500 лв. Въпросът ми е:
1. В този случай няма ли това да се третира като скрито разпределение на печалбата според ЗКПО.
2. Как стои въпроса с осигуровките върху тази сума. Следва ли това възнаграждение да се разпредели поравно за цялата година и да се довнасят осигурителни вноски до размера на максималния ОД.

Благодаря предварително на коментиралите.
Здравейте, в хода на данъчна проверка /не ревизия/ е установено, че доставчиците по 3 покупни фактури са нередовни, не отговарят на насрещните проверки и не могат да докажат произход на продадената стока /доставчиците са наблюдавани и от прокуратурата/. В резултат на това ревизиращия предлага два вариянта - да даде указания за назначаване на ревизия на фирмата / при коята резултатът ще е същия, плюс изземване на фактурите, икономическа полиция и т.н./, или втори вариянт - имало практика, ако фирмата си  начисли сама данъка по тези фактури в хода на проверката, нямало да се прави ревизия с всичките и последствия за получателя.
Собствениците избират да си начислят и платят данъка, но въпроса ми е с какъв докумет - и на основание кой член от закона да стане това. Ревизорът предлага протокол за корекция на ползван ДК, но да посоча като основание чл.177 ал. 3 от ЗДДС... но нещо не ми се струва законосъобразно... Бих оценила мнения и съвет. Благодаря.
13-ти не се брои.
Здравейте,
искам да попитам дарение на поименни акции от баща на син подлежи ли на облагане по смисъла на ЗДДФЛ /ЗА БАЩАТА/. Благодаря!
Фактурата на Алианц ли ще я издавате или на собственика на автомобила.
Здравейте, колеги,
Имам следния проблем. Транспортна фирма получава фактура от страна в ЕС за префактурирани разходи по автомобилите зад граница. Те включват гориво, магистрални такси и ремонтни услуги. Магистралите и горивото се плащат с карти на френската фирма и те само ги префактурират. Досега процедирах така - за горивото и магистралите не издавам протокол. Първо защото нямам ВОП / за горивото - камионите стоят извън БГ/, а за магистралите - защото мястото на изпълнение е където се намира магистралата. За префактурираните ремонтни услуги издавам протокол по чл.117 и никакъв проблем с НАП години наред - всеки месец съм на възстановаване.. Сега получих искане за несъответствия във ВИЕС декл. и се оказа че от юли 2014 Френската фирма си подават ВИЕС за цялата фактура. От НАП ми казаха, че имали писмо,че в Германия били разглеждали това като някаква комбинирана услуга и "сигурно и във Франция било така".
В крайна сметка в нашето законодателство аз не съм срещала подобно понятие. Затова моля за мнения.
Здравейте, Колеги,

Интересува ме мнението ви относно данъчната амортизационна норма на актив Соларна система и Термопомпа - въздух - въздух. По принцип и давата актива са част от едно цяло, но аз съм ги завела поотделно. В коя категория  според вас попадат. Първа или втора. За счетоводни цели ги амортизирам за 10 години. Ще ми се данъчно вав Втора категория , но ме притеснява Соларната система. Да не решат НАП някой ден, че попада в първа категория.
Благодаря.
Здравейте колеги,

Имам следния случай: синдик получава еднократно възнаграждение по решение на събрание на кредиторите в размер на 100 000 лева. Трябва ли дружеството, платец на дохода да подаде декларация по чл.55 за удържания данък, или само другата година по чл.73 от ЗДДФЛ. Ако да, в колоната за гражданските договори ли следва да се подаде. Благодаря!
Колеги, моля за мнения. През 2012 г. поради недостиг на парични средства /нова фирма/ с две решения на ОС на два пъти двамата съдружници са внесли по 7500 евро на основание чл.134 от ТЗ. Решенията са две отделни, затова всяко едно от плащанията е в брой. Общата вноска на всеки съдружник към момента е по 29 000 лв. Сега искат да ги изчистят. Ако връщането на вноските става с отделно решение на ОС, например днес решават че ще си върнат по 10000 лв., след два месеца още 10 000 - с друго решение, има ли нарушаване на закона за плащанията в брой, ако си ги документират с касов ордер. Притеснява ме това, че като цяло вноската им е 29 000, т. е. над максимума от 15 х.лв.
Да, ... "И други доходи от трудова дейност".... това е ключът за бараката, понякога гледам, но не виждам. Благодаря ти много. ))))))
Здравейте, искам да попитам върху командировъчните над двойния размер какви осигуровки се внасят. Благодаря.
Колеги, срещам трудности при определянето на категорията в ДАП на следните активи:

1. Система за видеонаблюдение - II или VII
2. Охранителна система с периметрова охрана II или VII
3. Система за контрол на достъп -II или VII
4. Телефонна централа и LAN мрежа - II или VII

В единния класификатор на основните средства намерих само телефонната централа. В счетоводството съм ги завела като Производствено оборудване и апаратура и ще се амортизират по норми определени от ръководителя, които са различни от тези в ЗКПО. За ДАП обаче се двоумя, да не решат данъчните, че не са включени в производствения процес и да преценят, че са седма категория, защото съм имала такива спорове с тях. Моля за мнения. Благодаря!

 
Супер, само че при мен или начисляват на всичко или изобщо не начисляват.
Да, и аз мисля така,затова съм си издавала чинно протоколи, включително при авансови плащания. Когато имам начислен данък , протокола ми е издаден върху цялата сума /вкл. френския данък/. Включени са в дневниците за продажби, и съотв. в дневниците за покупки. Сега обаче собствениците искат да си възстановят френското ДДС върху тези фактури. С две думи за една и съща услуга е начислен данък и БГ и във Франция, и ще бъде възстановен два пъти ДДС, в две различни държави. Редно ли е това според вас?