Благодаря Ви. А в приложение 2 да вписвам ли авансово внесените вноски в част ІV ред 1?
Здравейте.
Имам лице което се самоосигурява в ЕООД, но също така има ЕТ и е и земеделски производител където не се осигурява. Допълнително има и трудов договор. Как следва да се попълни справката за окончателния размер на осигурителния доход?
Попълвам в колонка 3 дохода от трудовия договор и в колонка 4авансовите вноски от ЕООД-то. Дохода от ЕТ и от ЗП трябва ли да се вписва в колонка 5,1? Като ЗП има доход от субсидии и малко от продажба на непреработена продукция.
След време ако се въведе тази услуга и от НАП констатират подобни ф-ри и наложат глоба, ще сме още по незащитени. Просто ще кажат, че е трябвало да следим в системата и реагираме на време. Това за мен е измиване на ръце от отговорност. От НАП не могат да спрат подобни нарушения и оставят работещите фирми да си блъскат главата какво да правят.
Уволнете консултанта!
1. Няма дата 31.04.2015 година!
Опс... да.

2. До 30.04. подавате декларация по чл.55 и внасяте данъка върху дивидентите.
3. Не се подава ГДД за тази сума.
4. Платените дивиденти и удържания данък се включват в справката по чл.73 до 30.04.2016 год.
И аз така смятах, че трябва да направя, но консултанта беше изключително изненадан, че въобще трябва да се подава чл 55. Наложи се да чета текстовете по самата декларация.
Много, много благодаря, Марпан.
Здравейте
Имам изплатен дивидент през месец 02.2015 година ЕООД на ФЛ. Следва ли да подам декларация по чл 55? Авансовия данък в срок до 31.04.2015 ли трябва да го внеса? След това през 2016г подавам ли ГДД по чл 50?

Питах колега, който е консултант към фирмата, където работя и ми каза, че не трябва да подавам чл 55, а да подам ГДД чл 50 и с нея да начисля и внеса данъка за дивидент.
Здравейте.
Имам следния казус - фирма се занимава с графичен дизайн, продават се готови продукти по ел. път. Услугата се извършва по ел. път чрез сайт посредник. Материалите се казват директно на сайта и от там клиента си ги "сваля" след извършено плащане. Плащането е чрез ПейПал, като парите пристигат директно в пейпал на продавача от клиента. След въвеждането на новия закон за услуги по ел път, имаме уверение от сайта посредник, че той ще се занимава с начисляване на ДДС по МОСС  системата и за фирмата отпада това задължение.
Купувачите са ДНЗЛ предимно от трети страни, но има и от ЕС.
Трябва ли все още да се регистрираме по ДДС, въпреки че сайта поема МОСС и фирмата за момента не предлага продуктите си другаде? Начисляването на приходи може ли да стане чрез следните статии
ДТ разчети с пейпал/КТ приходи от продажба на услуги
ДТ банка/КТ разчети с пейпал
Таксите от пейпал счетат ли се за разход на фирмата? Сайта посредник също начислява такси, но не издава никаква фактура/документ. Те могат ли да се ползват за данъчни цели?
Да, много съм се омазала, за мой голям срам. :( Просто съвсем съм изключила, че съм подала вече за тази фирма и като започнах да подавам за другите, съм ги повторила.
Ще направя както ми казвате, дано да се оправи.
Благодаря ви много.
аз съм подала една д6 с дата 9.12. а другата е от 13.12. Може би трябва да стане по следния начин - коригиращи д1 и една д 6 заличаваща с дата 13.12.Така би следвало нещата да се изравнят.
Декл. обр.1 ДОО= 372.00 това е вярната сума и така ми е заложено в коригираща д6
ето файла за д6
12,2014,13/01/2015,1,5,372.00,0.00,100.06,0.00,170.91,0.00,0.00,0.00,12,2014,31/12/2014,1,8,0.00,0.00,0.00,0.00,0.00,0.00,157.87,0.00
:(
Аз точно така ги подавам - заедно, но ми ги отхвърля.
това е основанието:
Изчислени ЗОВ въз основа на всички получени в НАП данни за декларации :
Месец/година 12/2014г. Код за вид плащане 5 или 6, Декл. обр.1 ДОО= 372.00 / Декл. обр.6 ДОО= 744.00 / разлика ДОО= 372.00
Месец/година 12/2014г. Код за вид плащане 5 или 6, Декл. обр.1 ДЗПО-УПФ= 100.06 / Декл. обр.6 ДЗПО-УПФ= 200.12 / разлика ДЗПО-УПФ= 100.06
Месец/година 12/2014г. Код за вид плащане 5 или 6, Декл. обр.1 ЗО= 170.91 / Декл. обр.6 ЗО= 341.82 / разлика ЗО= 170.91
Не разбирам защо е така, след като подавам и коригираща Д6 с верните суми.
Добре, ще пробвам така.
Здравейте,
без да искам съм пуснала 2 пъти декларации 1 и 6 и двете ми са обработени.
Сега се опитвам да коригирам но не се получава. Нито код корекция ми приема нито код заличаване. Какво да правя сега. Декларациите са за м 12.2014.
Благодаря на Лена и на г-н Димитров за коментарите и отделеното време. Ще продължавам да следя темата. :)
Здравейте. Благодаря Ви за помощта и мнението Ви.
В момента работя по трудов договор и се притеснявам относно този закон. При мен управителя определя правилата, нямам право на мнение и на глас. Управителя казва, че ако не съм съгласна с нещата, просто да си подавам молбата и да се махам. Той определя правилата, защото той плаща.
Аз съм от малък град, тук рядко се отварят работни места, а и е възможно дори и да се преместя, нещата да са същите, ако не и по лоши. Сигурна съм, че има и други счетоводители, които работят при подобни обстоятелства. Какво ще ме посъветвате. Възможно ли е управителя да каже, че аз съм отговорна за всичко - един вид да ме натопи, а той да се измъкне от отговорност.
Благодаря ви за отговора и се извинявам на колегите ако въпроса ми е неуместен.
Благодаря, не знаех че дават консултации всеки четвъртък. Аз получавам парите от крайните клиенти. От сайта удържат такси върху продажбата. Явно би следвало аз да се погрижа за ДДС-то, след като аз получавам парите. Все още очаквам коментар и от сайта. Чак тогава ще си изясня и какво точно да питам НАП. Петя, страшно много ти благодаря, че се включи. Малко ми е каша, а това че и от сайта не предлагат информация влошава нещата. :)
Здравейте. От известно време се занимавам с продажбата на картинки по интернет. Като цяло качвам готовия продукт на чуждестранен сайт /Канадски/, сайта се посещава от хора от цял свят и съответно всеки може да си закупи продукта, нямам никакъв контрол над това кой купува, къде се намира купувача, как добива достъп за да си свали покупката и т.н. В становищата се казва че трябва да събираме данни за купувача, по които данъчните да определят къде е мястото на сделката, но аз нямам достъп до такава информация. В тази ситуация следва ли да се регистрирам по МОСС? Някои продавачи споделят, че отговорността за отчитането на ДДС би следвало да е на сайта, тъй като той разрешава свалянето на данните, но от сайта все още мълчат дали ще има някакви промени. Не знам дали има смисъл да пращам писмено запитване към НАП при положение, че закона все още не е приет, а тук в Казанлък, няма специалисти които могат да ми дадат каквато и да е информация.
Здравейте.
Имам земеделски производител получил субсидия през 2013 за първото тримесечие около 1000 лв, за четвъртото за 14 000 лв. Но за съжаление не са подали декларация по чл, 55 за І-то тримесечие. Ще ги хванат ли че не са подали?
за съжаление няма промяна в задълженията на сол - стоят си по двете декларации. някой да има предложения?
благодаря  :good:
предполагам, че сега Д1 са ми заличени, но защо продължава да ми стои задължение по двете Д1? това ме обърква.
здравейте
пускам Д1 на СОЛ и работници, само че на СОЛ се обработила, а на работниците не. после като пусках пак съм пропуснала да махна отметката на Д1 за сол и сега имам 2 Д1 за един и същи период и съответно двойно задължение. пробвах със заличаване, но нищо не се промени. пробвах и с корекция но ми я отхвърли. сега не знам какво да правя.