Здравейте,
По новата справка от НАП баща ми има някакви си 0,15 лв. задължения от 2007 г. Това означава ли, че тези задължения може да ги погаси по давност. Знам, че давността е 5 години назад, но не съм много наясно как започват да се броят тия години. На справката пише срок за плащане 30.04.2008 г. и това ме обърква дали се брои от този срок или от края на 2007 г.
Просто искам да си изясня положението с давността въобще как се брои.
Предварително благодаря!
Абе човече напиши ти какво си ЕООД или ООД защото има огромна разлика между двете д-ва по този казус.
Ето какво намерих в Указание Изх. № УК-3 София, 04.04.2011 г. относно прилагането на Закона за ограничаване на плащанията в брой:

6.   Изплащането на дивидент за сума, равна или надхвърляща 15 000 лв. също попада в ограниченията на ЗОПБ и следва да извършва чрез превод или внасяне по платежна сметка.
В случая приложение намира чл. 3, ал. 1, т. 1 от закона. В тази връзка, ако размерът на изплатения дивидент въз основа на решение на общото събрание на съдружниците е равен на или надхвърля 15 000 лв., то за същия възниква задължение да се извърши чрез превод или внасяне по платежна сметка. В друг случай, когато на съдружник е изплатен дивидент три пъти в годината (на обща стойност 30 000 лв.), съгласно три различни протокол-решения на съдружниците и в случай, че сумата на всяко едно от плащанията (предвидена в съответното решение на общото събрание) е в размер 10 000 лв. (т.е под прага от 15 000 лв.), то всяко едно от плащанията на дивидент не би следвало да се разглежда като част от обща парична престация, тъй като всяко едно от плащанията се основава на отделно решение на общото събрание на съдружниците.

ООД сме. Значи търся информация как да постъпя, тъй като счетитето миналата година се е "пооакало" и се чудя мога ли да оправя положението, като напиша 2 решения за разпределение под 15000 лв - 1 в началото и едно в края на месеца преди плащането, и съответно РКО за всяко от тях, въпреки че е платен един път данък върху получените дивиденти, т.е. с 1 платежно нареждане.

Сори, не съм тъпа, но има счетоводители дето не си вършат работата, като във всяка професия де, та сега аз се интересувам, за да няма гафове.
Иска ми се да си прав, но има някакви указания, в които сумарният дивидент се тълкува като една сделка :(
Ако имаш необорим довод - ще се радвам да го чуя и да се възползвам

Не, не е взето решение - предстои да бъде взето и затова трябва да се изясни този въпрос.
Значи ли това, че ако се вземе на няколко пъти решение от ОС за разпределение на дивиденти на суми под 15 000 лв., тогава може да мине с касово плащане.

Понеже в един друг форум четох доста дълга дискусия по темата относно следното:

"Чл. 3. (1) Плащанията на територията на страната се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са:

1. на стойност, равна на или надвишаваща 15 000 лв.;

2. на стойност под 15 000 лв., представляваща част от парична престация по договор, чиято стойност е равна на или надвишава 15 000 лв."

Ей тая втора точка от една страна - дали решението за разпределяне може да се тълкува "договор" и дали дивидентите са престация, или дали съответно дружественият акт може тук да се приеме като "договор".

От друга страна, в член 2:

Чл. 2. Законът не се прилага при:

1. тегленето и внасянето на пари в брой от/в собствени платежни сметки;

2. тегленето и внасянето на пари в брой от/в сметки на недееспособни и ограничено дееспособни лица, на съпрузи и роднини по права линия;

3. сделките с чуждестранна валута в наличност по занятие;

4. операциите с банкноти и монети, страна по които е Българската народна банка;

5. замяната от банки на повредени български банкноти и монети;

6. изплащането на трудови възнаграждения по смисъла на Кодекса на труда."

изплащането на дивиденти не влиза в никкоя от категориите.

Та, не знам и аз.
Ако разбирам правилно най-сигурно е, каквато и сума да се разпределя, да минава по банков път и това е.
Здравейте,

Имам следното питане: може ли разпределена печалба и съответно дивиденти за получаване над 15000 лв да бъдат получени чрез 2 или повече разходни касови ордера - всеки на стойност под 15 000 лв., с цел да се избегне плащането по банков път?

Предварително благодаря!
Ограничението за плащане в брой на суми над 15000 е от няколко години насам.
Със сигурност и миналата година дивидент над 15000 е трябвало да се плати по банков път

Ок, но може ли да посочите в кой закон, наредба, нареждане или какъв е законовият инструмент, въз основа на който това трябва да се прави така. И от коя година по-точно е така?
След като СЕГА се взема решение да разпределяне на дивидент, цялата сума се облага по СЕГА действащото законодателство /по-конкретно ЗДДФЛ/
Пример: На 10. 7.2012 имате неразпределена печалба 25'000, независимо през кои години е формирана. На същата дата Общото събрание/едноличния собственик/ решава да разпредели дивидент в размер на 20'000. От тази сума се удържа 5% данък /1'000 лв/ и на собственика се изплащат 19'000 лв /по банков път, щом е над 15'000/. На собственика плащате когато имате пари, а данъка се внаса в ТД на НАП по седалище на фирмата до края на месеца, следващ датата на решението /в слъчаз 31.08.2012/. До 31.04.2013 фирмата подава справка по чл. 73 от ЗДДФЛ, незавосимо дали до тогава сумата е платена на собственика или не. Собственика не включва тази сума в ГДД за 2012
Обяснението се отнася за собственик местно физическо лице


Извинявам се за въпроса, но на какво основание над 15 000 лева по банков път? Аз миналата година разпределях печалба, счетоводителката го мина по касов път. Това нещо ново ли е със сума над 15 000 лева?
А, как стои въпросът с разпределяне на натрупана печалба като дивидент за ООД-та?

Извинявам се за въпроса, но на какво основание над 15 000 лева по банков път? Аз миналата година разпределях печалба, счетоводителката го мина по касов път. Това нещо ново ли е със сума над 15 000 лева?