Здравейте, фирма иска да създаде сайт за наемане на детегледачки, като желанието е фирмата да бъде само посредник между семействата и детегледачките, как е най добре да се уредят правооношенията с тези детегледачки. Те няма да са на постоянна работа, Ще бъдат наемани от различни семейства почасово или целодневно в зависимост от необходимостта. Дали датегледачките да бъдат на граждански договор за всяко наемане поотделно, дали да се регистрират като самоосигуравящи се лица и да им се плаща цялата сума, или трябва да бъдат на трудов договор ( ако да какъв?
Здравейте, ако дадена фирма е посредник между две лица, ( става въпрос за сайт за детегледачки, чрез който родителите ще могат да наемат определена детегледачка почасово или целодневно) цялата сума  се превежда на фирмата, и след удържане на определена комисионна веднъж седмично или месечно сумите  се превеждат на детегледачките. В този случай цялата сума ли трябва да се осчетоводи като приход  на фирмата, или има възможност това да бъде само комисионната, т.е. все едно фирмата събира плащанията в полза на детегледачките. Ако има такава възможност, как точно законово и счетовно трябва да се направят нещата, за да бъде всичко точно.
Здравейте, бих искала да попитам, оборотът от износ на услуги за САЩ, дали влиза в оборота за регистрация по ЗДДС.  Фирмата се занимава само с това- предоставя административни услуги на медицински център в САЩ, този месец достига 50 000  лв.
Дали договорът може да бъде за определени дни, но и за по 2-3 часа на ден
И аз от това се притеснявам, че може да ги сметнат за прикрит трудов договор, но при положение, че ще работят само от време на време.  Може би е по добре за определени дни в месеца. Но тогава дали може дните да бъдат с допълнително споразумение или например протокол за реално отработени дни
Искаме нещата да са легални, законни и най-изгодни за нас :blush:
Здравейте, бих искала да попитам фирма, която ще се занимава с наемане на детегледачки, как е най -добре да се оформят взаимоотношенията с тях.  Става въпрос за детегледачки за почасово гледане на деца. Тъй като няма да бъдат заети непрекъснато, а само в определени дни и за определени часове, как е най добре да се оформят документално взаимоотношенията между фирмата и детегледачките? С граждански договор всеки месец, за извършване на определена работа, трудов договор за определени дни в месеца или друго?
да накрая има операция 123/609
Д-Т 611/К-Т 601;602;604;605
Д-Т 303/ К-Т 611
Д-Т 609 / К.Т 303
с тези к- тни обороти по  601;602;604;605 не ми се равнява печалбата в опр и оборотна ведомост 
Здравейте, бих искала да попитам следния въпрос: Фирмата произвежда кухненска продукция, която се раздава на клиентите безплатно. Въпросът ми е в ОПР частта от разходите - ток, вода, р.з заплата на персонал в кухнята и други, коите се калкулират в себестойността на продукцията , която се изписва директно на разход - комплименти, къде следва да ги покажа в ОПР, тъй като като въведа дебитните обороти на разходите в опр и кредитните обороти на приходите , печалбата не ми излиза както е по оборотна ведомост, точно с кредитните обороти на разходите калкулирани в себестойността на продукцията.
Здравейте искам да попитам  относно дан. временни разлики. Дали е правилно така:
счет. печ 12511,21 лв, постоянни данъчни разлики 965,30 лв.  Данъчен резултат печ. 16647, 76 Дан. временни разлики 123/4961- 102,86 лв, - признати разходи за неизползван отпуск от минали години, 123/4961 - 1664,78 признат актив по отсрочени данъци загуба от предходни години -  пристадната загуба от минали години 16647,76 лв. 4961/123- 420 лв. - дан. врем. разлика несъбираеми вземания След тези операции печ по оборотна ведомост 11163,57 лв В опр дан. временни разлики ако ги дам с знак (-) няма да ми се равни печалбата, ако са дадени като разход за данъци се равнява печалбата с баланса. Какво точно трябва да направя? По ГДД след приспадане на загубата от минали години не се дължи данък. но по опр за да се равни с баланс и оборотна ведомост дан. врем разлики трябва да бъдат дадени като разход за данъци
Забравих да уточня, че колата има голям рекламен надпис на фирмата производител. Ние от наша страна фактурираме всеки месец реклама на тази фирма, за публикувани материали и реклама в интернет.
Здравейте,
Ползваме под наем лек автомобил. В договора е записано, че при наше желание можем да го закупим на цена определена от наемодателя. Основната дейност на фирмата е реклама. Въпросите  ми са:
1. Мога ли да ползвам право на данъчен кредит?
2. Трябва ли да се начисли данък върху разходите върху сумата на  платения наем за лек автомобил?
Извинявайте , но за доходите за 2014 г. кой образец трябва да се издаде на служителите, старият или новият от 2015г
Здравейте, как трябва да се попълни осиг. книжка от новите , когато СОЛ има доход по граждански и по трудов договор. Пример през 2012 г. м. 01 сол има гражд. д-р 1200 лв и се осигурва като Сол на 420 лв.  През м. 08 2014 г. започва работа по труд д-р и се осигурва на 1914 лв и остатъка до максималният доход като СОЛ . Пише ли се гражд. и труд. доходи в 4 графа - други доходи с осигурителни вноски  или се вписват само осиг. като СОЛ и другите неща се вписват от ревизорите при заверка.
Здравейте, управителят на фирмата желае да плати езиков курс на наш работник. Как счетоводно ще се отрази това? Трябва ли да се даде в увеличение на ГДД или се плаща данък върху разходите?
Здравейте, трябва да освободим служител от 06,09,2014. През месец август има отработени 6 дни и останалите са в отпуск., м. юли е отработен целия. Брутното възнаграждение от кой месец следва да взема като база за обезщетение по чл. 220 от КТ
Здравейте имам следните въпроси. Служителят прекратен по чл. 328 ал. 1, т. 2. Дата на заповедта 07,05,2014, последен работен ден 30,04,214.
1.За кой период трябва да  изчисля обезщетение по чл. 222, ал. 1,  01,05 - 31,05,2014 или 08,05,14- 07,06,14 г.
2.Кой месец трябва да взема за база на обезщетението м. април - той е пълен или м. март, също пълен работен месец
3. В брутната сума за обезщетение по чл. 222, ал. 1, ако се вземе м. април за база трябва ли да се включи и обезщетението по чл. 224
Здравейте през 2013 имам начислен и платен дивидент на местно физическо лице и платен данък 5%. Данъкът е деклариран със декларацията по чл. 55. Въпросът ми е в справката по чл. 73, този данък трябва ли да се покаже като удържан, или се посочва 0
Здравейте, фирмата ни осъди клиент за неизплатени задължения към нас и в момента получаваме плащания през съдия изпълнител. За сега няма пусната фактура на клиента, а само договор и проформа фактура. Въпросът ми е как да процедираме от тук на татък. Фактура за всяко получено плащане или една обща от която да си приспадаме вземанията. Фактурата трябва да е на името на клиента. Съдия изпълнителя си удържа определена сума от тези плащания как да ги осчетоводим ?