Собствениците на двете фирми са свързани лица. Наетите лица нямат родствени връзки помежду си и със собствениците.
В един търговски обект работи маникюрист и фризьор. Маникюристът е в едната фирма, която не е регистрирана по ЗДДС, а фризьорът работи чрез втора фирма, която е регистрирана по ЗДДС.  Дейността е паралелна. Но според мен не е идентична. По критериите - общ е само търговския обект. Следва ли да се регистрира по ЗДДС и първата фирма?
Благодаря!
НЕ регистрирано по ЗДДС българско юридическо лице прави ВОП на стоки. Във фактурата пише освен стоката по видове и на отделен ред сума за транспорт. Подлежи ли на регистрация по чл. 97а от ЗДДС?
Става въпрос за продажба между две юридически лица
Здравейте, продажбата на дружествени дялове е освободена доставка съгл. чл. 46 ал. 1 т. 5 ЗДДС. Съгл. чл. 113 ал. 3 т. 2 ЗДДС не е задължително за това да се издава фактура. Следва ли да ги включа в дневник продажби с документ Отчет за извършени продажби в колоната "Освободени доставки"?
Оценката на вещите лица най-често се различава от балансовата стойност
на внасяните активи, от предвиденото/записаното участие в капитала на
дружеството. Тя може да бъде по-ниска, по-висока и рядко да съвпада.
Основното изискване, посочено в чл. 72, ал. 3 от ТЗ, е оценката в дружествения
договор да бъде равна или по-ниска от оценката на непаричната вноска и в
никакъв случай по-висока.
Когато има съвпадение, няма никакви проблеми.
Когато оценката на вещите лица е по-ниска от записаната в дружествения
договор, има две възможности (чл. 72, ал. 4 от ТЗ):
- вносителят да направи допълнителна парична вноска за разликата между
оценката на вещите лица и оценката в дружествения договор;
- вносителят да се откаже от участието си в дружеството, респ. от
увеличението на капитала. Това води до промени в дружествените
договорни отношения и свързаните с тях документи.
Явно подобен вариант, макар и неописан в посочената алинея, би могъл да
съществува и ако дружествените договорни отношения се приведат в
съответствие с оценката на вещите лица.
Когато оценката на вещите лица е по-висока от вписаната в дружествения
договор, ако вносителят е съгласен с оценката, непаричната вноска се вписва в
дружествения договор, съответно устава, и съответно се отчита разлика, за което
трябва да има съгласието на съдружниците за промяна в отношенията.
Вносителят не може едностранно на тази основа да завиши своето участие в
капитала на дружеството.


Това е цитат от материал от Идес, който съм ползвала при апорти.
Договор с Рио.бг - Сключен през м. ноември 2018 г. със срок на валидност 1 година, но това е договор, че ще си партнират с нашата фирма. След седмица има сключен Анекс - за конкретни услуги с ваучери - валидна оферта до 29.12.2018 г. - срок за ползване на ваучера до 10.01.2019 г. От м. март фирмата не работи.
Да регистрам ли нещо?
Извинявайте, но не си спомням от миналата година каква трябва да е процедурата при следният случай - Фирма без дейност, през 2018 г. отписвам вземания и задължения по давност. В НАП подавам декларация, но не помня в НСИ какво да подам с/или без дейност?
Здравейте, на физическо лице предстои покупка на имот на "зелено" от фирма, регистрирана по ЗДДС. В предварителният договор сумата е разделена на Право на строеж /посочена без ДДС/ и Строителна услуга /посочена с ДДС/. Фирмата предстои да вземе разрешение за строеж т.е. плащането на първата вноска ще бъде преди издаване на разрешение за строеж, на етап "одобрени проекти". Следва ли на някакъв етап от строителството фирмата да начисли ДДС за сметка на физическото лице?
А това, ако стане преди вписването в Търговски регистър - няма ли да е проблем. НАП откъде да знаят кога точно вече прекратява дейност в Дружеството?
В 7-дневен срок от спиране на дейността - да подам ОКД "прекратяване на осигуряването"?
Имам ООД с 2 съдружника. Единият ще напуска дружеството и на негово място ще дойде трети човек. За този, който ще напуска трябва да се подаде ОКД - 5 за прекратяване. В 7 дневен срок от вземането на решение или в 7 дневен срок от вписването в Търговски Регистър?
За този, който ще дойде /3-тото лице/ - той няма да полага труд в дружеството - само съдружник. Трябва ли да му подавам ОКД-5. По принцип дружеството работи.
На гишето, където щяхте да подадете декл. по чл. 92 ЗКПО след поканата, там ли искаха да ви съставят Акт за адм. нарушение?
Не е голяма сумата и няма да обжалваме.
След ревизия на фирма, издаден Ревизионен Доклад, начислено задължение за данък.
Имам покана за подаване на коригиращи декларации на няколко години. Какви са вариантите за действие? Ако съм съгласна с Доклада - подавам коригиращи декларации - сама си начислявам данъка и го внасям. Ако не съм съгласна с Доклада - не подавам коригиращи декларации - Издават ми Ревизионен Акт - и пак няма къде да ходя - плащам.
Има ли нещо, което пропускам? Могат ли да ме санкционират за декларирани неверни данни?
 Друг вариант /дали е възможен?/: Декларация без дейност, Декл. 13-4 от управителя, Декл. по чл. 38 - от управителя, Декл. 13-5 от счетоводител с нотариално заверено пълномощно и подаване по електронен път?
Възможно ли е?
Да, тези декларации, но кой има право да ги представи в Агенция по вписвания:
1. адвокат - ДА
2. управител - ДА
3. счетоводител - ?
В случая няма отчет, няма съставител на отчета. Затова се питам дали изобщо имам право да го представя в Търг. регистър.
Г2 да е с нотариална заверка на подписа, така ли?
Аз имам нотариално заверено пълномощно, в което пише:
"в това число: да публикува в Търговски Регистър към Агенция по вписвания в качеството си на съставител, Годишния Финансов Отчет на Дружеството; от името и за сметка на Дружеството да подписва, подава и получава всички необходими документи /декларации, молби, заявления, разрешения, удостоверения/ и всички останали необходими документи, изисквани или издавани във връзка с дейността на Дружеството /в  Търговски Регистър/"?