Работя в община като счетоводител образование -това са ЦДГ в селата,които са към общината. От м. 01 функцията образование е закрита и аз съм преназначена в друга функция -други дейности по икономиката, пак към общината, но по чл. 70 ал.1. В същото време аз ще работя същото, което работих досега, защото градините пак си остават към общината.
По ведомост за заплати за 1992г и 1993г. е изплащано възнаграждение на външен лектор в училище. Във ведомостта фигурират само сумите, но не и часовете. Как да разбера по колко са се изплащали лекторските часове през тези години, за да мога да изчисля на лицето трудовият стаж. Училището е било закрито през 2001г. и само ведомостите се съхраняват в кметството.
аз точно така я осчетоводявам, но въпроса ми е реалната/по калкулации/храна ли начислявате по ведомост.  Ако е по реална стойност дали няма да съм в нарушение на сключените договори  на персонала и на КТД в които фигурира, че за безплатна храна им се полагат 2,00лв.
Колеги, няма ли някой който да осчетоводява такава храна? Моля за отговори.
искам да обменя опит с колеги работещи в ЦДГ , като счетоводители относно начисляването на безплатната храна на помощния персонал в ЦДГ. При нас досега съгласно наредбата за заплатите в образованието и сключения колективен трудов договор е прието на помощният персонал в цдг да им се дава 2,00лв. безплатна храна на ден и същата е заложена във ФРЗ и трудовите им договори.Тези пари ги начисляваме по ведомост и ги удържаме.Счетоводните статии са:
6049/4211-начисляване на храната,като възнаграждение.
4211/7112-отчитане на храната ,като приход
6112/3022-изписване на храната по отчетна стойност/По калкулации/
60120/50130 & 2311/10-11 червена статия
60120/50130 & 1311/01-01  синя статия
Последните две статии прехвърляме разхода за безплатната храна по ведомост.
На тези пари се удържаха осигуровки и данък.Сега от сметната палата ни казаха,че това е грешно и трябва да начисляваме на всеки поотделно реално изяденото  и сметки 6112 и 7112 да са с еднакви салда.Може ли да начислявам в този случай реално изяденото или трябва да на числя това което е в трудовият им договор и трябва ли в този случай да им се удържат осигуровки и данък.
А знаете ли, че при пенсиониране някои ТП на НОИ не работят с УП-та,а лицето подава само една молба,че иска да се пенсионира по РОЛ.За какво го направиха този регистър, издаването на декл.1 и 6 от 1997г.Нали точно за това да се вижда къде лицето работи или не.
Така,че не виждам смисъл да се дават.Все едно правим двойна работа.Има данни за лицето в НАП, хем и ние му даваме УП-та.
Днес пък разбрах, но не съм сигурна напълно, че от 01.01.2015г. няма да се издават УП за трите години преди 1997г.
донесоха ми осигурителна книжка,която е издадена този месец и подписана от директора на нои.Лицето ми донесе сметки за изплатени суми по граждански договори изплатени за различни периода от време има за 2004г,2005г и 2006г. и иска да му ги нанеса в осигурителната книжка.не съм попълвала такива книжки и не знам какво да пиша в гр.5-длъжност;гр.6 и 8 дата на започване и прекратяване,защото в сметките не пише каква дейност е изпълнявала,а за периода в сметките фигурира че гр.договор е сключен на 17.12.2004г а е платен за периода от 01.12.до 31.12.2004г.Какъв стаж да му пиша и въобще имам ли аз право да му попълвам за стар период тази книжка и сегашния ми осигурител в лицето на сегашния ми работодател,който тогава е бил друг да я подпише.тази книжка лицето иска да му послужи при пенсионирване.Предварите лно ви благодаря.
28
Съгласно Наредба 1/.05.2014г на МОН за изплащане на транспортните разходи на учители имаме такива които ще ползват личните си автомобили.Картите на пътуващите учители от училищата и ЦДГ ги изплащаме ние от Общината-отдел Образование.Съгласно наредбата изплащането ще става на базата вида на автомобила,разходни норми и вида на горивото.Правилно ли ще бъде ако им искаме да попълват пътен лист и на базата на него и фактурата за заредено гориво тогава да им изплащаме парите.Ако има някои колеги моля да си кажат и те мнението и как процедират при тях.
ххххх и marpan_64  благодаря Ви.Излезе вярно названието че, това означава пореден номер на квалификационна група професии.Открих,че от личен състав лицето е назначено с грешен номер на длъжността и оттам идва че, записа е грешен.
при подаване на декл.1 ми се отхвърля един запис, като пише че няма такъв ПН на КГП за осигуреният.За първи път подавам такава декл. 1 и не знам какво означават тези съкращения и къде може да е грешката.Миналият месец не ми е отхвърлен запис на това лице.По ведомостта всичко му е редовно:работни дни,отпуск.
Ние имаме договори за ток, вода,телефони и мобилни, но при тях няма конкретна сума и аз ги осчетоводявам щом дойде фактурата  по с/ка гр.60/401; с/ка 9800/9200 и с/ка 9200/9803 независимо дали сме я платили или не или общо правя три счетоводни статии на фактурата.
 Моля и други колеги да се включат в темата за осчетоводяването на договорите и за тези поети и реализирани ангажименти.

При нас явно стана голяма каша с тези такси и никой не може да каже как да ста
не осчетоводяването на таксите, които домакините са внесли директно по банковата сметка на общината, а пък вносните им бележки ни ги дадоха на нас ние да ги осчетоводяваме -в счетоводството на образованието. Към края на февруари общината ни задължи ние да приемаме таксите и аз съм наясно как да ги осчетоводя, но не знам как да осчетоводя таксите които са постъпвали директно в счетоводството на общината.Като ги попитах как да стане те ме карат да запиша вносните бележки в нашата каса и да ги изкарам от там, но аз не съм съгласна. Има вносни бележки от м.01,02 че, и март.Дават ми салда към края на м.12.2013г..Казах им да си начислят таксите към края на м.март и вносните бележки,които са постъпвали в тяхната сметка и тогава да ми дадат крайните салда,но те не искат.Ако може някой да ми помогне какво да правя в тази ситуация. 
При нас явно стана голяма каша с тези такси и никой не може да каже как да стане
Заплатите ги начисляваме и изплащаме в един и същи месец. Понякога се случва лицето да е излязло в болнични след датата на изплащане на заплатите и този болничен го отразяваме следващия месец, като програмата автоматично прави корекция на месеца, когато е трябвало да бъде начислен.През м. 01. 2014г. подобна корекция имахме и за неначислени осигуровки, поради грешно спряно осигуряване през м.11. 2013г. Корекцията автоматично се изчисли от програмата през м.01.2014г. През м.02 от Нап върнаха декл.1 и 6 защото излиза че, сме внесли повече отколкото трябва по декл.6. Досега осигуровките ги подавах на касиера на общината по рекапитулацията за заплати. защото  тя ги пускаше общо за цялата община, защото сме под един булстат.През м.02 тя е подала данните само на образованието на което аз правя заплатите. Досега не съм подавала тези декларации и не знам как ще се отразяват тези корекции, защото имаме много случаи особено с болничните. Взех да си мисля че, ако се направи корекция само на декл.6, защото по декл.1 тя е влязла през  месеца за който се отнася то осигуровките по нея няма да съответстват на платежното. Извинете ме за многословието, но се надявам някой от Вас да ми помогне. Предварително Ви благодаря.
ДГ по селата ни са десет и не са на делегиран бюджет и аз им водя счетоводството.Те се водят към отдел образование на общината.В нея са изградени две счетоводства-централно и това в което аз работя.
Работя към община,отдел образование,като счетоводител. Досега аз подавах справка за начислените такси на общината.Домакините си внасяха таксите в касата на общината и техните счетоводители се занимаваха да ги осчетоводяват.От нова година общината нареди домакините директно да си внасят таксите в банката по сметката на общината.Сега  карат домакините да ни носят вносните си бележки и ние ние да ги осчетоводяваме .Аз ги накарах те да си осчетоводят тези всички вноски,които са внесени в тяхната сметка досега,но те ми отказват.Не знам дали греша, но аз смятам че,при това положение щом те искат ние да ги водим то домакините трябва да ги внасят в нашата каса а ние от наша страна да ги внасяме в тяхната сметка.Ако може някой да ми помогне как да ги осчетоводявам или ако има някой колега който се занимава с такси как процедира при тях.
Не съм сигурна дали има договор.Попитах ги дали са подписвали нещо,казаха ми,че само са ги карали да напишат на един лист имената си и ЕГН-то и нищо не са им давали досега.Само ги попитали дали могат да започнат работа веднага и те се съгласили и още на другият ден започнаха работа.Взех да си мисля може ли при това положение да напуснат това предприятие без да подават молби.
Обръщам се към Вас за помощ.Дъщеря ми започна работа на 13.08.2013г.и има 5 работни дни.От вчера не е ходила на работа,защото се разболя и заболяването и не позволява да работи и тя не иска повече да работи в това предприятие.Докато беше на работа не са и давали договор да подписва.От други работници е подразбрала, че може би е назначена със срок на изпитване.Трябва ли в този случай да подаде молба за напускане и по кой член да бъде.Болничен не взела,защото това е първата и работа, а тя завърши тази година средно образование.Същото се отнася и за другото ми дете,което също тогава започна работа там и още работи, но за което намерихме по добра работа със подобри условия на труд.И двете  деца ги осинових и искам да работят работа, която им допада, а не да ги разболява.На другата ми дъщеря ръката и пък отече.Предварително се извинявам за многословието, но пък побяснях,като видях как се подиграват с тях.Имах син,който почина и не искам да губя и тези деца, защото се привързах към тях и ги заобичах като свои.Така,че ще съм Ви благодарна да ми дадете съвет какви стъпки да предприема.
Лицето е било през 2007г. два дена в стачка.Сега се пенсионира и като й изготвях документите забелязах,че никъде в трудовата й книжка не е нанесена стачката,а мисля че тези два дни трябва да й се приспаднат от трудовия саж.Става въпрос за служител на ЦДГ и всички записвания се правят от директора.Ако обичате напишете ми точно как и къде се отразяват тази стачка,а също така и ако лицето е било в неплатен отпуск зачитащ се за осигурителен стаж.
начисляване на облеклото: с-ка 6042 / с-ка 4211
изплащане: с-ка 4211 / с-ка 5011 / 1322/02-05/