Здравейте,

При осчетоводяване на фактури за лизинг издадени от банка Х, статиите са ми следните:

1. Дт 205
      Дт 4531 / Кт 1534 ,,Лизинг - банка Х" - като това ми е 100% придобития актив

2. Дт 205
    Дт 609 (тук имам разходи по прид.) / Кт 4015 (Доставчик по лизингов договор)


При генерирането на Дневника за покупки, в колона (7) името на контрагента стои празно , това проблем ли е ?

Предполагам че ф-рата е за цялата стойност,следващия месец ще имате ли  издадени ф-ри от банката за вноските или ще си дърпат от банковата сметка?
Купувате актив от фирма Х и банката го плаща така ли ?
Ами уж е анулирана в тяхната програма стои в червено и с 0, но номера стои. Другата фактура е издадена на ФЛ, но при клиент стои дадена фирма, която няма отношение към случилото се.

Анулираните ф-ри аз лично ги показвам в дневник продажби със съответния  номер,само че дан.основа и ддс са  0,00 лв,а на основание пиша анулирана.

За втората ,за която не сте сигурна просто може да се свържете с ф-мата и да ги попитате такава ф-ра стигала ли е до тях.Ако не е издадена на тази ф-ма в данните нанесете данните на физ.лице,ако продавачката помни кое е то,няма проблем ф-рата да е на физ.лице.Ако не знаете кое физ. лице, просто я покажете и нея ката анулирана а сумата постъпила по нея като приход от отчета
Здравейте!
 Фирма която е регистрирана по ДДС, закупува от друга фирма с фактура товарен автомобил,завежда го като актив ,изтича амортизацията и решава да го продаде.

Купува го физическо лице . Цената ,за която са се разбрали , която физическото лице ще плати на фирмата  е  2000 лв. за тази цена го продава фирмата ,физическо лице  няма претенции каква ще е сумата по ф-рата , те му казват че ще му пуснат ф-ра за минимална стойност 1000 лв.без ДДС и му казват че ДДС-то по издадената му ф-ра което е 200лв. той трябва да им го плати.Което значи че върху тези 2000 лв той трябва да им даде още 200 лв.

При закупуването фирмата го закупува за 8000 без ДДС,ддс-то е 1600 лв фирмата е ползвала данъчния кредит по фактурата,и сега като го продава иска този който го купува да им плати ддс-то.

Въпроса ми е:
1. След като е амортизирано ДМА-то,на каква стойност може да го продаде фирмата така че при ревизия да няма проблеми с продажната ст-ст?
2.Правилно ли е това с удържането на ДДС-то от физическото лице купувач?
Сега в мес.11.2020  пуснете Кредитно известие на ф-рата от мес.10.2020,за да е чисто във вашето счетоводство. Изпратете КИ на вашия клиент,така мисля че ще ви е най чистия вариянт.
А пък той и да възразява или не си е негов проблем,ако иска да го осчетоводява,ако иска да не го осчетоводява.
Ако искате го изпратет по пощата с обратна разписка за де сте сигурни че са го получили.
При вас двете ф-ри ще се занулят и  вие сте ок.
Здравейте имам следния въпрос:
Земеделски производител-ФЛ е регистриран като такъв  05.2020. През август и септември обаче има приход от продажба на дини и пипер.Няма преведени субсидии все още.Всеки месец му се подава Д1.

1.Сега трябва ли да пусне декларация по чл.55  за трето тримесечие и да плати данък?
2.Ако да и сумата на прихода е 8000 лв. колко авансов данък трябва да плати?

Изчетох наново съответните членове в ЗДДФЛ,обърках се съвсем.Изкоментирах го и с колеги и най-интересното е, че са на различно мнение.Едните казват ,е подават всяка година само декл.по чл.50 като там приспадат 60%НПР.
А другите казват, че подават декл.по чл.55 ,като от сответната сума махат сумата на осиг.вноски за негова сметка и след това 60% НПР,внасят авансов данък и после приспадат.

Моля за помощ срока изтича.
Вие пишете че  01.04.2019 г. фирмата ни сключва  договор за наем на МПС, без да е упомената опция за прехвърляне на собствеността.Мисля че или на вас ви убягва някоя точка от сключения договор за наем,или е имало някоя устна уговорка за която не сте била уведомена.След като във ф-рите пише наем как ще ги приспаднете като аванси???
Това ми прилича на започнат  оперативен лизинг???
Никой ли не е компетентен да отговори?
Аз имам подобен въпрос относно документа който издава ЗП за продадена продукция дини примерно.
Първият въпрос ми е:Аз съм фирма ЕТ или ЕООД примерно ,имам магазин за плодове и зеленчуци.Купувам продукция от лице ,което е регистрирано като земеделски производител ,съгласно разпоредбата на чл.2, т.1 от ТЗ, физическите лица, занимаващи се със селскостопанска дейност не се смятат за търговци.
Купувам стоката от място /тоест от нивата,не от пазар или борса/,лицето не е длъжно в такъв случай да има касов апарат,защото  продава продукцията от място.Документа ,който ми издава лицето Земеделски Производител е Приемо-предавателен протокол който съдържа всички данни подобни на ф-ра.
Следователно аз какво да правя с този протокол ,как да го осчетоводя, след като това не е данъчен документ?

Вторият ми въпрос е :Лицето казва ,че са му обяснили ,че вместо протоколи може да си купи кочан с ф-ри  и да пише тях вместо протоколите, като пак си ги води под номерация.
Въпроса ми е аз като фирма регистрирана или нерегистрирана по ДДС,какво ги правя тези ф-ри или протоколи.Как да ги  ползвам и на каква база да ги осчетоводя.

Третият ми въпрос е трябва ли ЗП да подава декл.по чл.55 за тези получени доходи,или всичко се облага с декл. по чл.50 за 2020, като там се показва общия приход за цялата година плюс получените субсидии, ако има такива ,и след приспадане на нормативно признатите разходи 60%, сумата се облага с 10% данък.

Anitera ,този коментар не ми беше попадал,изясних си нещата, благодаря Ви!
Ние сме транспортна фирма, возим 99% в Европа и от години сме ежемесечно на проверки от НАП и досега сме нямали проблеми. Издаваме си фактури по чл. 21 и си ги включваме във VIES. С техните INVOICE и Gutschrift номера само си ги записваме, за да следим падежа. На част от фирмите, не им изпращаме фактури, а само доказателства за извършения транспорт, те си издават тяхните INVOICE и Gutschrift  и ние си ги прибираме при документите от транспорта.
И аз така го разбах,а имате ли слючено споразумение с тях и дали сте им дали диапазон от номера за фактуриране.Защото аз от всичко изчетено намерих едно мнение което гласи:
Цитирам : Предполагам, че с вашия контрагент от ЕС имате споразумение за самофактуриране. В случая той е издал от ваше име и за ваша сметка кредитно известие към фактура за извършена доставка.
Вашата фирма би трябвало да е предоставила на този контрагент диапазон от номера за фактуриране. Така че може да гледате на самофактурираните документи като на ваши, въпреки че съгласно чл.79б ал.1 от ППЗДДС документирането се извършва по правилата на държавата членка, където е мястото на изпълнение на доставката.
В този смисъл полученият Self-billing (Credit note) следва да включите в дневника за продажби със знак минус.
  Не.
  В дневник продажби включвам техните Gutschrift или Invoice , с техния номер.  При самофактуриране нямам основание да издам наша българска фактура.  Всеки месец съм на възстановяване и при проверките нямам никакъв проблем. Към ЧМР прикрепвам тяхната фактура.  Има случай , когато транспортът е извършен на 26-06-2020 , фактурата им е с дата 13-07-2020. В случая няма нарушение за 5-дневния срок, защото при самофактуриране се приема , че фактурата е издадена по правилата на законодателството на другата държава.
Да разбрах обаче сигурно не се изразявам правилно или не ви разбирам :
1,Как ще включа Invoice с техен номер ,нали ще е различен от нашата номерация?
2,Кредитното не ми стана ясно за какво ще го издават и ако аз го осчетоводя все едно им връщам пари?
Честно съвсем се обърках,ако ви е писнало не отговаряйте ще ви разбера.
  Всеки месец имам Gutschrift и Invoice от чужди фирми и винаги са били с техни номера. Договорът или споразумение не се обявява в НАП.
Ако правилно съм разбрала:
1.В ДДС дневника за продажби включвате вашата българска ф-ра с онование чл. 21, ал. 2.без ДДС и VIES
2.Те ви изпращат инвойс и кредитно /към същия инвойс ли/ защото казвате: Всеки месец имам Gutschrift и Invoice
3.Получавате плащането по банка и си закривате ф-рата издадена от вас, която стои във
вашата програма като вземане.
4,Какво правите с Gutschrift и Invoice?
Инвоиса предполагам го слагате зад вашата ф-ра като комплект, а Кредитното известие какво го правите.То реално с какъв реквизит е защото не съм имала такъв случай досега и незнам как процедираме с него относно осчетоводяването му.
  Не трябва да се издава фактура. Включва се чуждата фактура в дневника.  Има доста указания на НАП във връзка със самофактурирането.
  Цитирам :

  По смисъла на ал.5 от същата норма, при доставка на услуга с място на изпълнение на територията на друга държава членка, когато и получателят е установен на територията на друга държава членка, документирането на доставката се извършва по правилата на законодателството на държавата членка, където е мястото на изпълнение на доставката.
Предвид посоченото по-горе, издадените от чуждестранния получател фактури за осъществените от дружеството - доставчик транспортни услуги се считат за данъчни документи по смисъла на чл.112, ал.1 от ЗДДС и следва да се отразят в дневника за продажбите по чл.124 и в справката-декларация по чл.125 за данъчния период, през който са приети от доставчика.

Да съгласна съм с вас ,абсолютно съм нясно, че вместо нас те издават инвойса само че с номер който ние им предоставим и тово се урежда с Предварителното споразумение.Те ни го изпращат инвойса/дефакто самофактурират/,ние си включваме нашата ф-ра в ДДС дневника на продажбите  и ВИЕС.

Но те ми пишат:Вие ще получите кредитно известие!Питам : На базата на какво ще го издадат това Кредитно известие,след като те нямат ф-ра към която да го издадат?
Защото те немогат да издадат Кредитно известие към наша ф-ра дори и тя да е самофактурирана.
Или най-вероятно те нещо не се изразяват правилно и вместо инвойс са написали Кредитно известие.
Това е написано отдолу на заявката им :
Моля след разтоварване да изпратите потвърденото ЧМР на и-мейл адрес:=======, като
посочите номера на нашата заявка-договор (номер започващ с T или F), а след това в рамките на 2 (две)
седмици след разтоварване да ни изпратите оригинала с поща на адреса на========== .

 Моля не издавайте фактура към името на фирмата. Вие ще получите кредитно известие!
 
А Предварителното споразумение обявява ли се  в НАП?


 Всичко по темата изчетох и съответните членове от Закона за ДДС и ППЗДДС препрочетох,Аз съм наясно че ще издам фактура по чл. 21, ал. 2,обаче като говорих с тях те ми казват че ще издадат Кредитно известие най-вероятно към инвойса които ще си самоиздадат,което не ми става много ясно аз това Кредитно какво го правя?
Дефакто аз издавам ф-ра ,те плащат аз как да го осчетоводя това КИ което е издадено от тях,защото след всичко което изчетох и това което вие сте отговорили,аз разбрах че те си самофактурират тази услуга, По отношение самофактурирането обаче  чл. 79б от ППЗДДС липсва императивно изискване издаваните от получателя фактури/инвойси да бъдат в диапазон от номера, предоставен от доставчика.Което означава че те ще си  издадат  Инвойс с някаква тяхна номерация и това КИ към този инвойс ли ще е?
Според чл. 79б от ППЗДДС е необходимо наличието на предварително споразумение между двете страни и разписана процедура за приемане на всяка фактура или известие към фактура от страна на данъчно задълженото лице, доставящо стоките или услугите.
От въпросната статия в линка на petina76 разбрах и че за нас като доставчик е предвидено задължението да уведомим компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите за направените споразумения за самофактуриране в 7-дневен срок от сключването им, като при наличие на споразумение в писмена форма се предоставя и копие от същото.
Това така ли е?

Здравейте!
Имам следния казус:
Ние сме фирма регистрирана по ДДС за транспортни услуги ,имаме фирма клиент регистрирана по ДДС  в Австрия ,на която до този момент за извършения от нас транспорт/ който се състои в това ,че ние товарим стока от София и трябва да я разтоварив в Стара Загора/за извършената услуга ние издаваме ф-ра на основание: доставка на услуги по чл.21,ал.2.и включваме в VIES декларацията.
При последната заявка за транспорт получена от тях най-отдолу изписват следния текс:
Моля след разтоварване да изпратите потвърденото ЧМР на и-мейл адрес:......... , като
посочите номера на нашата заявка-договор (номер започващ с T или F), а след това в рамките на 2 (две)
седмици след разтоварване да ни изпратите оригинала с поща на адреса на фирмата.
 Моля не издавайте фактура към нас.  Към общите
условия е приложимо Австрийско право.
При проведения разговор с тях те се позовават на чл.113,ал.11 от ЗДДС.
След препрочитане на Закона и Правилника за прилагането му все пак не ми стана ясно как се процедира,те твърдят че ние не трябва да издаваме ф-ра към тях.
Здравейте искам да попитам как ще процедирате със застъпване на стока купена с 20% ДДС и  с 9% ДДС.
Има търговци на едро и дребно, които продават детски пюрета ,които са закупени с 20 % ДДС.
В края на месец 06.2020 ще имат наличности от тези, които са закупени с ставка 20% и същевременно от 01.07.2020 купувайки от същите стоки ще ги получават с 9% ДДС.Ясно е че ще си направят нови групи на касовите апарати.В складовите програми също най вероятно ще трябва да си направят нови кодове за тези с 9% ДДС.
Какво е вашето мнение относно отчитането им при продажба и счетоводно?
Здравейте,
и аз подадох декларация само за авансовите вноски , а след това вече годишната. Подадох си отново частта за авансовата вноска. Всичко мина успешно - нищо не се дублира и си излезе правилното задължение. Не е необходимо да я премахвате .
Да помислих го и аз ,но ме беше страх че ще се дублират.Благодаря

А част IV съм отбелязала ГОД за дейността излезе ми и входящия номер и пак ми иска приложение,аняма какво друго да отбелязвам
Искам да попитам когато е  подадена декл.по чл.92 до  15,04,2020г. само за авансови вноски,сега при подаване на окончателната декларация, пак ми иска да попълвам част 10 за авансовите вноски ,а доколкото знам повторното и окончателното подаване на декл. трябва да е без тази част.
Опитвам се да я премехна нестава.Излиза съобщение че щом съм попълнила ред 1,1 от част V,трябва да попълня и част X.
Като махна сумата по т 1,1 от част V ми казва : Не е попълнена стойност на ред 1.1 в т.ч.нетни приходи от продажби, част V, сигурни ли сте ?
А за част IV: Не сте маркирали нито едно приложение. Моля прегледайте частта отново.
 Моля за съвет.