Здравейте! Сега, сигурно аз съм изтървал влака, но все пак... да попитам...
Българска фирма, регистрирана на територията на страната, начислява лихви по суми, предоставени от чуждестранно физическо лице – гръцки гражданин. Получател на сумата е българската фирма, на която същото лице, предоставило сумата, е управител.
Доходът, който е облагаем, съгласно ЗДДФЛ, представляват изплатените от дружеството на чуждестранното физическо лице лихви. Същите тези лихви предполагат отчисляването на данък и платецът на сумата – предприятието, е длъжно да преведе данъка по съответната сметка на ТД на НАП по месторегистрация на фирмата.
Попадайки в чл 37, ал 1, т. 3 – “лихви, в т.ч. съдържащи се във вноските по лизинг”, имаме задължението да удържаме окончателен данък 10%, съгласно чл 46 от ЗДДФЛ. Съответно, подава се и декларация по чл 55 от ЗДДФЛ в законоустановения срок, когато данъкът е платен – месецът, следващ тримесечието на внасяне на данъка.
Чл. 65 обаче препраща към две хипотези и имам следните въпроси, тъй като не зная дали попадаме в обхвата на ал. 1 или ал. 9 от същия член, където е записано, че данъкът се плаща в едномесечен срок, като се следи месеца на начисляване / плащане на дохода.
При чл 65, ал 1 се казва, че данъкът се превежда в месецът, следващ месецът на начисляване на дохода, доколкото разбирам, а ал. 9 разрешава данъкът да се преведе в тримесечен срок от началото на месеца, следващ месеца на начисляването/изплащането на дохода, когато същото лице, което е получател на дохода, е местно за държава от ЕС, с която Република България има подписана спогодба за избягване на двойното данъчно облагане. Доколкото знам, Р. България и Р. Гърция имат подписана такава спогодба.
По отношение на така записаните текстове, имам следните въпроси:
Ако предприятието начислява лихви периодично, кога е редно да внесе и декларира съответния дължим данък пред ТД на НАП – в месецът, следващ месецът на начисляване на дохода или в тримесечен срок, следвайки датата на изплащане на дохода на лицето?
Пример – българска фирма начислява през м 09 / 2011г. лихва в размер на 10 хил лв на лицето Х – гръцки гражданин. Как трябва да се приложат съответните разпоредби съгласно ЗДДФЛ?
Ако данъкът се превежда по сметка на ТД на НАП, когато е изплатен дохода, то тогава подава ли се декларация по чл 55 от ЗДДФЛ за декларирането на сумата или такава декларация се подава, само когато е направен превод към съответната териториална дирекция и сумата е постъпила по сметките на НАП?
Ако е пропуснато да се плати данък, следвайки която и да е от двете хипотези – дали на начисляване или изплащане на дохода, какъв е реда за деклариране на този данък и съответно какъв период се посочва? Възможно е, предполагам, по-късно да се внесе дължимия данък?
Пример:
Ако сумата – доход на чуждестранното физическо лице, е начислен към 31 12 2010г, но данък не е платен до момента, а не е и деклариран, какъв е реда и може ли сумата да се преведе сега и да се декларира?
Ако сумата е преведена през м 11 2011г., то тогава, тълкувайки ЗДДФЛ, следва, че трябва да се подаде декларация по чл 55 през м 01 2012г? Какви последици ще настъпят за предприятието, предвид всички тези обстоятелства?
Какво да правя сега?
Благодаря предварително за съдействието и отделеното време!