Ако на работника е изплатено обезщетение по чл. 222 (3) от КТ то би следвало да се впише в ТК на предназначената за това страница, мисля че беше 26.
Някои колеги вписват там дори обезщетенията на осн. чл. 224, което не мисля, че е правилно, но то си е мое мнение.
Дали лицето е придобило право на пенсия за ОСВ по време на действащ ТД при вас можете да разберете с официално запитване към НОИ и те ще ви отговорят.
Правила съм го, дават информация.
Но понеже въпросът ви е
как да се предпазим от този тип проблеми? искам да го поразширя малко.
За вас не е
проблем, ако ситуацията е такава, каквато я описах по-горе. Придобил е правото при вас, изплащате и записвате в ТК, толкоз...
Друго би било, обаче, ако лицето е придобило право при предишен работодател и няма вписване за обезщетение в ТК.
В този случай наистина няма как да разберете дали се е възползвал и предишния колега не го е вписал или не се е възползвал.
При пропуск от предишния колега ще го получи още веднъж от вас, което си е чиста проба измама.
Е, ако сте по-упорити, ако имате съмнения, ако предишната фирма все още съществува и към тях бихте могли да пуснете едно писмено запитване, но казусът става обвързан с прекалено много
ако...