Здравейте,
Имам нужда от помощ, защото ми дойде на главата казус, който се е развивал в течение на 2 години. Казуса е следният:
Моля за коментар по долуописаната фактическа обосновка и въпросите към нея. И двете дружества са регистрирани по ЗДДС.
- На 09.06.2021 г., ЕТ Иван ИВанов в качеството си на учредител, учредява в полза на дружество А ЕООД, възмездно, срочно право на ползване за срок от 10 години, по описаните недвижими имоти: (поземлен имот, с трайно предназначение на територията „Урбанизирана“ и начин на трайно ниско застрояване /до 10m/, образуващ УПИ, ведно с построената върху имота сграда с предназначение „промишлена сграда“ .
- Учредителят дава право на приемателя да извърши изцяло със собствени сили и средства и за своя сметка, реконструкция и основен ремонт, свързани с ползването, експлоатацията и поддържането на съществуващата сграда.
- С настоящият нотариален акт, страните се съгласяват и договарят, че направените до момента, разходи за реконструкция и основен ремонт на съществуващата сграда, да бъдат изцяло за сметка на приемателя.
- Правото на ползване се учредява за сумата от 9550 лева ( в НА е записано:сумата учредителят е получил изцяло от приемателят в брой), НО се оказва, че ЕТ няма касов апарат, т.е. няма издадена фактура. Фактура е издадена едва сега през април 2023 и се плаща по банков път. данъчната оценка на имотите е 10605.10 лева, а на правото на ползване е 9544.59 лева.
- ЕТ Иван Иванов и дружество А ЕООД са свързани лица (баща – син).
На 13.08.2021 г., дружество А ЕООД, получава разрешение за строеж, като към днешна дата още не е започнал самия строеж.
Очаква се в началото на месец септември 2023 година да започнат строителните дейности.
Възникват ми следните въпроси и имам отговори, но с известни колебания:
-Като ДНМА актив ли се явява за дружество А ЕООД или като разход учреденото право на ползване. В коя сметка трябва да се посочи и къде в Баланса и в Отчета за приходи и разходи намира отражение учреденото право на ползване и полученото разрешение за строеж Кой сметките използвате.
-С каква стойност трябва да се заведе учреденото право на ползване и завеждам ли в баланса правото на ползване на имотите, с данъчна оценка 10605,10лв.
Предстоящите разходи за изграждане и ремонт на сграда, в кои сметки трябва да се отразят, ще
представлява ли актив за А ЕООД и съответно срок за амортизация до изтичане на 10те години от учредено право ли се считат или 10 години от Разрешение за ползване. Тук мисля да ги заведа в см.613, да натрупам разходи и след Акт 16, да я заведа като ДНМА и да амортизирам до остатъка от 10 години.
Дружеството А ЕООД, ще ползва ли данъчен кредит за всички разходи за изграждане и ремонт, имайки предвид, фактурата издадена от ЕТ е с начислен данъчен кредит. Тук се колебая дали няма да се приеме, като безвъзмездна стока/услуга и да няма признат данъчен кредит.
След изтичане на 10 години от учреденото право на ползване възниква ли задължение за връщане на данъчен кредит за Дружество А ЕООД- тук съм наясно, че възниква и именно, защото после трябва да правя корекция на данъчен кредит на безвъзмедна реконструкция и изграждане на сграда, се колебая дали разходите от страна на лицето, на което е учредено правото ще има право да приспада данъчен кредит за всички материали, които ще влага в тази сграда по време на изграждане. Тук малко ме притесняват чл.70 и чл.71 от ЗДДС.
Благодаря, че ме изчетохте!