аз за тази точка се притеснявам най-много:
на стойност под съответните суми по т. 1, когато плащането представлява парична престация по договор, чиято стойност е равна на или надвишава сумите по т. 1.
знам, че има разяснение от много години, но пак не е съвсем ясно, а при новите супер малки суми, ще е изключително важно как ще се третират различни казуси
например - имаме редовен клиент, на който му се извършват услуги /представителство пред митница/, за които плаща в брой - има договор, в който са упоменати единични цени на услуги, и при извършването им - се фактурира, плаща се в брой
няма ясно определена сума/престация по договора, защото клиентът не е длъжен да има еди-колко си вноса месечно, просто - ако има, ще плаща такава цена
сумарно обаче фактурите, платени в брой ще надхвърлят заложените прагове и ме е страх да не се приложи горната точка
и такива клиенти са стотици
също и с доставчици - всяка седмица транспортна фирма ми прави по два курса, за които иска плащане в брой /различни суми/, всяка фактура сама по себе си е под прага, и също мисля, че всяка заявка за транспорт си е отделен договор, но ако сумарно платя две фактури в един ден се надхвърля прага и всякакви такива нелепи ситуации ще се очертаят...