Подобрение на нает актив

10.10.2014, 12:53 5973 3

10.10.2014, 12:53
Публикации: 97 / 3
Здравейте, нашата фирма е наемател на помещение, в което трябва да направи ремонт, съгл. договора за наем. Но се оказва, че освен боядисване и подови настилки, ще се поставят прегради и стени, което ме навежда на мисълта, че вече отиваме на термина подобрение. Освен това, в договора е записано, че не се дължи наем за първите два месеца, докато текат СМР. След всичко изчетено по темата, стигам до извода, че попадаме във възмездна сделка бартер, съгл. която ние ще трябва да им фактурираме това подобрение с данъчна основа сумата от набраните разходи - чл. 27 ал. 2. Данъчното събитие е датата на приключване на СМР - в 5 дневен срок издавам фактурата. Наемодателят ще ми издаде фактура за двата наема и двете фактури ще се прихванат. Обаче подобрението ще е на по-ниска стойност от двата наема, следователно ние ще трябва да доплащаме. Как да обесня на управителя да плати, при условие, че в договора му за наем пише, че първите два месеца няма да плаща. Моля за помощ и да ми кажете дали съм права в разсъжденията.
#2 | 10.10.2014, 14:43
Публикации: 6403 / 1130
 Освен това, в договора е записано, че не се дължи наем за първите два месеца, докато текат СМР. ............... Наемодателят ще ми издаде фактура за двата наема и двете фактури ще се прихванат.
За да си изясните ситуацията, утчнете текста от договора и какво значи без двусмислие. Безвъзмездно ли наемате имота през първите два месеца или имате условие за отлагане на плащането с два месеца. :smile1:
#3 | 10.10.2014, 14:50
Публикации: 97 / 3
"За първите два месеца от срока на договора НАЕМАТЕЛЯТ няма да заплаща наем, като това ще е гратисен период, време през което НАЕМАТЕЛЯТ ще се устрои и ще извърши за своя сметка ремонт в наетия имот, с цел да бъде ползуван, съобразно договорното му предназначение"
Разбрали са се да НЕ се заплаща наем за първите два месеца.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група