Здравейте,
От вчера разсъждам по - темата - Как е по - добре СОЛ да получава големи суми от фирмата си - като дивидент или под формата на възнаграждение за личен труд?
Измислих следното:
1. Ако парите се взимат под формата на дивидент собственикът плаща 14,5% данъци - корпоративен + дивидент + осигуровки като СОЛ през годината + ДОО за наем + личен (в моя случай ги има и двете) + изравнителни осигуровки върху сумите от наем и личен труд следващата година. Надявам се правилно да разсъждавам.
Сега идва чуденето ми.
Възможно ли е СОЛ да направи следното
2. Осигурява се върху 2600 - тоест осигурителния доход е 2600 (не 550), изплаща си примерно една голяма сума пари 8000 или 10 000 лева възнаграждение за личен труд (не знам дали е позволено, но не виждам да е забранено). Личния труд го полага за месеци, за които прецени през годината. Накрая в ГДД реално изравняване няма, понеже реално СОЛ се осигурява върху тавана 2600 лева. И фактическите разходи са осигуровките през годината + ДОО, който се плаща през годината. И ДОО за наемът, всяко тримесечие.
Не знам дали ме разбирате. Интересува ме дали не е по изгодно СОЛ да полага личен труд, вместо да разпределя дивидент и да плаща корпоративен данък + осигуровки и ДОО отделно.
Не знам също дали не пропускам някакви други данъци или облагания. Ще се радвам, ако вземете отношение по темата.
Благодаря предварително.