Корекция на дублирана декларация образец 6

21.01.2016, 13:41 7666 1

21.01.2016, 13:41
Отговаря Аспасия Петкова – експерт по осигуряване

Въпрос: Физическо лице едноличен търговец има дублирана декларация образец 6 за 2007 година. През годините молбите за корекция на декларацията са отхвърляни поради липса на осигурителна история. Молбата за осигурителната история се забави доста, при което ме накараха да пусна нова. След изготвянето на осигурителната история подадохме молба за корекция на декларация 6 за 2007 (това става 2014 година), след което получихме отказ поради изтичане на 5-годишния давностен срок. През годините на база на дублираната декларация и съответно наличието на задължения са образувани изпълнителни производства, с което давностният срок е прекъсван. Има ли правно основание за оспорване на така написания протокол? Вината на НАП започва от самото подаване на декларация 6 за 2007 година - дублирането е по тяхна вина. Как следва да третира НОИ въпросния казус, след като НАП приема осигурителните задължения за окончателно установени - следва ли да завери осигурителната книжка на двойния размер на осигурителните вноски?

Отговор: След като НАП са приели, че това са окончателно установените осигурителните задължения, аз не мога да предположа на какво основание те вземат такова решение. Все пак осигурителният доход трябва да отговаря на действителния. Ако е така, както те са преценили, всяко лице може да си подава колкото иска декларации обр. 6, да си декларира задължения за осигурителни вноски и този осигурителен доход да му служи за осигурителните му права – пенсия, парични обезщетения и др., и това да се признае за осигурителен доход за пенсия, което няма да отговаря на действителният осигурителен доход, който законът е разпоредил как се определя. След като декларации обр. 6 се дублират, би трябвало да се коригират и декларации обр. 1 и информацията в декларация обр. 6 да отговаря на информацията в декларацията обр. 1. Това означава, че ще има разминаване със счетоводните документи, с действителните приходи и разходи, с определяне на окончателния размер на осигурителния доход. Според мен не е редно да се узакони една грешка. От въпроса не е ясно кога за пръв път е сигнализиран НАП за грешката и дали това е преди изтичане на 5-годишния давностен срок.

Считам, че трябва да се обърнете към контролните органи на НОИ за заверка на осигурителната книжка. Да им обясните ситуацията, да им покажете документите. Те трябва да преценят, че има дублиране на данни и да откажат заверка на осигурителната книжка върху двоен осигурителен доход. Може би ще е необходимо да се извърши проверка или ревизия и независимо че е изтекъл 5-годишният давностен срок, НАП трябва да се произнесат по същество за естеството на двойното задължение.
Първо се обърнете към контролните органи на НОИ за уточняване на невярната информация, която се съхранява в НАП. НОИ може да ви накара да промените информацията, подавана в декларация обр. 1, след като НАП решават, че задълженията са ви в двоен размер. Но и тази промяна няма да отговаря на действителната ситуация.
#1 | 27.01.2016, 15:49
Публикации: 3 / 0
това не е отговор по същество на съществуващ казус!!!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група