Самоосигуряване и личен труд

06.12.2011, 13:00 8362 4

06.12.2011, 13:00
Публикации: 79 / 2
Здравейте,

Не знам по какъв начин да документирам изплащането на възнаграждение на самоосигуряващ се управител, който полага и личен труд в дружеството. Изготвя ли се ведомост за заплати в този случай?

Освен това не ми е ясно в Д1 Нетно възнаграждение на колко е равно?

Според НАРЕДБА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ И ПОМОЩИ ОТ ДОО:
Чл. 17
(6) За самоосигуряващите се лица месечното нетно възнаграждение е избраният от тях месечен осигурителен доход, върху който са внесени авансовите осигурителни вноски.


Не трябва ли от избрания осигурителен доход да се приспадне ДОД и така да се получи нетното възнаграждение?

Ще се радвам ако някой сподели опита си!
#1 | 06.12.2011, 13:18
МамаБожка
Какво налага този СОЛ да полага личен труд? Не, че не може, иначе реда е решение на общото събрание, че човека СОЛ ще полага личен труд, прави му се ведомост, подава се Д6 за данъка, а в края на годината служ. бележка както за ТД и се прави изравнение.
#2 | 06.12.2011, 14:46
elisapetrova
Какво налага този СОЛ да полага личен труд?

А какво е основането да е СОЛ, ако не полага труд?
#3 | 06.12.2011, 17:31
МамаБожка
А какво е основането да е СОЛ, ако не полага труд?

Въпроса е зададен така:
Не знам по какъв начин да документирам изплащането на възнаграждение на самоосигуряващ се управител, който полага и личен труд в дружеството.

Моето питане беше, кое налага полагането на личен труд, защото труда му като управител е ясен.
#4 | 06.12.2011, 18:25
Публикации: 15 / 0
Самоосигуряващо се лице (за своя сметка) изплаща осигурителни вноски независимо да ли получава или не ( не му се начислява доход) осигурителни вноски. В ЮЛ - съдружниците могат да се осигуряват в три случая: като   самоосигуритери, контрол и управление и трудов договор. Могат и да не се осигуряват ако не извършват трудова дейност. Неучастват в управлението или дейността на дружеството. Изключение прави ЕООД, който неможе да бъде назначен по трудов договор. Другите два фактора по избор са задължение за него.
Що се касае осчетоводяването на самоосигурител в ТД, то се извършва като доходи приравнени на трудови правоотношения. Декларират се по чл. 50 от ЗОДФЛ в приложение № 1 от 2010 година, без да му се признават нормативно признати разхиди. От облагаемия доход се изваждат само осигурителните вноски и се облага с плосък данък.
Осчетоводяването на осигуровките се извършва по дебита на сметка 494 - аналитична сметка на собствениците и сродни предприятия, а дохода по аналитична сметка 602 - разходи за услуги по хонорари и граждански договори.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група