АИКБ, АССП и ИДЕС с предложения по указанията за прилагане на данък „уикенд“

27.02.2016, 01:17 6549 2

27.02.2016, 01:17
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
АИКБ, АССП и ИДЕС с конкретни предложения и коментари по Указанията за прилагане на т.нар. „данък уикенд“. 

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), съвместно с Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия (АССП) и Института на дипломираните експерт – счетоводители (ИДЕС) изпрати писмо с коментари и конкретни предложения за изменение и допълнение на Указанието на Националната агенция за приходите (НАП) за прилагане на промените в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС) и правилника за прилагането му (ППЗДДС), касаещи използването на стоки и услуги за лични нужди на данъчно задълженото лице, на собственика, на работниците и служителите - т. нар. „данък уикенд”.

Адресати на писмото са председателят на Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание Менда Стоянова, министърът на финансите Владислав Горанов и изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов. Документът е изработен от АИКБ, АССП и ИДЕС след предварително проведени срещи и разговори с представители на отговорните институции. Той съдържа коментари и ясно формулирани предложения за промяна на конкретни текстове.

Заключенията в писмото са следните:
 
Както българския закон за ДДС, така и Указанието не са съобразени изцяло с разпоредбите на ДДС Директивата относно дълготрайни активи, стоки или услуги, които се ползват, както за целите на независимата икономическа дейност, така и за  т. нар. лична употреба. Допълнително, Указанието, в някои части, не е съобразено и с българския ЗДДС. Накрая, Указанието не дава полезен и систематизиран подход към въпросите на личното потребление и съответно - не дава възможност на задължените лица лесно, правилно и еднакво да определят третирането на подобни дълготрайни активи, стоки и услуги. Намираме Указанието за прекомерно техническо и объркващо, без да дава ясни и конкретни подходи към различни видове активи, както и че не е фокусирано върху даване на полезни отговори на най-разпространените бизнес случаи.

Следва максимално бързо да се предприемат действия българският ЗДДС да бъде съобразен с Директивата във всички аспекти, имащи отношение към използването на активи за частична лична употреба. Считаме че Указанието следва да бъде оттеглено и да бъде заместено с друго, което да бъде съобразено със закона и да дава ясни правила, подпомагащи фирмите при прилагането на закона съобразно конкретната категория активи и особеностите на ситуацията.

АССП изпрати на всички свои членове подробна информация от проведените срещи с НАП и Бюджетна комисия във връзка с данък "уикенд" и кани счетоводните предприятия в страната да се присъединят към дейността на асоциацията.
#1 | 29.02.2016, 12:22
Публикации: 68 / 58
Може ли линк към текста на писмото.
#2 | 29.02.2016, 18:52
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Мисля, че документът не е публикуван никъде, за да Ви предоставя линк. Всяка от трите организации си е изпратила на своите членове пълния материал с коментарите, предложенията и разясненията  по указанието. Ние от АССП го изпратихме на нашите членове, отделно ИДЕС си го праща на одиторите, а АИКБ на фирмите, които членуват там. 
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група