Допълнителен 17% данък „уикенд“ обсъжда министър Горанов

12.03.2016, 13:29 12238 11

12.03.2016, 13:29
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов в интервю за в. „Капитал“, публикувано в съботния брой на вестника.

„Това, което трябва да се направи при нас, което също е свързано с облекчаване на режима на отчетност, е въвеждането на данък при източника по отношение на личното ползване, който обаче няма как да е 10%, защото трябва да компенсира осигуровките. Защото, ако собственик преотстъпи на служителя фирмен актив, който той да използва за лични цели, той трябва да се третира като доход. С 10% данък при източника ще се реши казусът с корпоративното облагане. Обаче казусът с осигуровката ще остане. Все още правим сметки, но излиза, че алтернативният данък при източника трябва да е около 17%. съобщи Горанов.   

Той потвърди и направената по-рано заявка, че България ще поиска от ЕК ограничаване на данъчния кредит за автомобили до 50%: „Това, което можем да направим сега и което е направено в много европейски държави, е свързано с моторните превозни средства – да има възможност за ползване на 50% на данъчния кредит, след което да не се изследва личното ползване.”

По отношение на прага за същественост министърът коментира, че не може да има такъв, защото евродирективата не го позволява.

Наскоро Европейската комисията представи своя нов план за действие за цялостна реформа на корпоративното данъчно облагане в ЕС и борба с преференциалните данъчни режими в Европа. Чрез него ще се промени генерално данъчната система за компаниите, които развиват дейност в повече от една държава в ЕС. Основните действия в плана включват въвеждането на обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък, с която да се гарантира данъчно облагане на печалбата там, където е генерирана.

За отражението на реформата върху България, Горанов коментира така: „По-скоро ще ни засегне положително. Под преференциални данъчни режими те не визират ставките. Те визират различните режими в Холандия и Белгия, свързани с различни изключения, които държавите си позволяват да правят. Говорим за въвеждане на единна основа за корпоративния данък. Едни и същи неща да са приети за данъчна основа на територията на ЕС. Опасенията, че ЕК ще ни накара да вдигнем ставката на корпоративния данък, не са основателни.”


снимка БГНЕС
#1 | 13.03.2016, 09:45
Публикации: 11932 / 2174
" С 10% данък при източника ще се реши казусът с корпоративното облагане. Обаче казусът с осигуровката ще остане."

Това с осигуровката си е "казус" и то какъв !!! Всеки е наясно, че осигуряването върви "ръка за ръка" с упражняване на трудова дейност. Поне КСО ни е научил категорично на това. Питам се аз къде в личното ползване на фирмени активи  има трудова дейност от страна на физическото лице ??? Къде съзряха тези потенциални осигуровки ??? Или аз нещо недоразбирам , че е време на приключване и не ми се отделя време за мислене по странични въпроси . Ами като се дължат осигуровки да ги облагаме тези хора с осигуровки - какъв е този "алтернативен данък", който да компенсира осигуровките ? Още малко и осигурителен стаж ще вземем да признаваме...
#2 | 13.03.2016, 10:39
Публикации: 298 / 14
ДДС-то вече не е основен данък или колкото и да е основен, не стига на тези дето управляват! След "промоцията" за погасяване на не внесените осигуровки, която течеше ако не ме лъже паметта в края на изминалата година, явно пак няма достатъчно средства, затова се роди данък „уикенд“.
Понеже "източниците на допълнителни доходи, извинявам се данъци" са на изчерпване вече, една от следващите стъпки ще е да се плащат осигуровки върху пенсиите на пенсионерите.
Колкото до ЕК - много удобно сравняват България с Холандия, където минималния доход за оцеляване е 900 ЕВРО. Да не говорим за други държави като Англия, която само на теория се води част от ЕС и не се съобразява с никакви директиви. Впрочем, защо никои не отваря дума за сравняване на прага за регистрация по ДДС в другите държави с "мизерните" 50 000 лева в България!?
#3 | 13.03.2016, 10:49
Публикации: 11932 / 2174
Просто е много обедняла клетата ни държава, а източниците на данъци са или недостатъчни или изчерпани.Обаче нека потърсят причините  , а не да ни облагат с осигуровки "личното ползване" и нека не подценяват интелигентността на хората , а да се загрижат за икономиката и ръста на производството.

Още помним задачите по математика за басейна, дето се пълни от една тръба, а водата се изтича от друга. Явно изтичането има по-голям дебит.
#4 | 13.03.2016, 15:28
Публикации: 6403 / 1129
Просто е много обедняла клетата ни държава.
Обедняла?!
И от какво така?
Много деца нещо са се народили, та училища строим и университети?
Или армията ни се разраства, че се готвим към завоевателна война?
Или социалисти ни управляват па са развързали безотговорно кесията та всяко тримесечие повишават пенсии, детски и майчински?

Всички тук сме професионалисти, много добре виждаме какво става и няма нужда да се кахърим лицемерно.
#5 | 13.03.2016, 15:40
Публикации: 11932 / 2174
В цитираното изречение липсват кавичките, но не предполагах, че няма да се схване иронията . Оказва се съм сгрешила /   или надценила /  . :smile1:
Вярвам обаче, че съм правилно разбрана от почти всички .
Иначе не съм забелязала някой лицемерно да се заблуждава на истината и фактите ....

/ да не разводняваме иначе важният проблем , поставен в тази тема /
#6 | 14.03.2016, 10:10
Публикации: 825 / 178
Много правилно си разбрана не от почти всички, а от всички.
Иронията е към управляващите, които с всякакви хватки искат да изтръгнат "данъка" от бизнеса. Веднъж алтернативен данък, втори път - данък уикенд.., та облагаеми доходи, та осигуровки..
Ами, да забранят ползването на ДК за имоти и автомобили и да се свърши най-после тая дискусия и тия мъки. Май, това искат..
#7 | 14.03.2016, 12:58
Публикации: 1703 / 207
Данък „Уикенд” съществуваше и преди, но нямаше ясни критерии
„Данък „Уикенд” не ми е сред любимите теми, но трябва да уточним нещо много важно. Този закон съществуваше и преди като правен механизъм, но липсваха ясни критерии за неговото прилагане. Сега тези критерии вече са факт и злоупотребите рязко намаляха”, каза на национлена среща на ГЕРБ „Предприемачи” в Хасково председателят на енергийната комисия в НС и областен координатор на ГЕРБ Делян Добрев.




#8 | 14.03.2016, 17:00
Публикации: 11932 / 2174
" Сега тези критерии вече са факт и злоупотребите рязко намаляха "

Ами браво да кажем !
Тези критерии за някого са факт, за други все още не и злоупотребите са намалели. Значи като станат факт за всички има шанс и да изчезнат съвсем.........
#9 | 15.03.2016, 08:37
Публикации: 1703 / 207
Мисля, че няма две мнения по въпроса. :wink1:
Горанов не се спира, иска нов данък за бизнеса по линията "ДДС"
Предложената ставка от 17% е пазарлък на фона на купищата пробойни в законодателството, коментираха експерти, пожелали анонимност. Веднага след приемането на промените от счетоводните предприятия предупредиха, че облагането с ДДС на личното ползване влече промени и в други закони и връзките с тях изобщо не са направени. Именно при коментарите по тези пробойни се появи идеята личното ползване да се третира като останалите фирмени разходи - като представителните, социалните и разходите, свързани с ползването на коли за управленска дейност. "Въвеждането на този данък е алтернатива на облагането по линия с данък общ доход и осигуровки. Неприемливо е да се ползват тези пропуски и да се правят пазарлъци за максимален приход в бюджета. Подобен висок налог ще демотивира съвсем фирмите да декларират личното ползване", смятат експерти.



#10 | 15.03.2016, 09:00
Публикации: 1703 / 207
Интервю с Цветан Симеонов, председател на БТПП, и Николай Попов, председател на СДБ, Бизнес старт, 14.03.2016
Всяко увеличаване на данъците може да бъде вредно за позициите на България
#11 | 16.03.2016, 12:52
Публикации: 332 / 38
С 10% данък при източника ще се реши казусът с корпоративното облагане. Обаче казусът с осигуровката ще остане. Все още правим сметки, но излиза, че алтернативният данък при източника трябва да е около 17%.“[/i] съобщи Горанов.   

снимка БГНЕС

Горанов дали прави разлика между осигуровка и данък?  Като гледам как ги компенсира и усреднява водещото е да има постъпления в хазната, а осигуровките спокойно могат да се заменят с алтернативен данък.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група