Фирма от ЕС без ДДС номер

19.04.2016, 13:24 11391 12

19.04.2016, 13:24
Публикации: 59 / 3
Здравейте,

Имам следния случай: извършваме ремонтна услуга на фирма от ЕС /Малта/. Фирмата не е по ДДС, защото е офшорка. Услугата ще се фактурира по чл.21 ал.2 според мен, но колегата  твърди, че щом е в ЕС, но без ДДС номер, значи е данъчно незадължено лице и тогава следва да се приложи друг член от закона.Имало някакво указание на НАП относно данъчно незадължените лица. Някой знае ли за такова указание?
#1 | 19.04.2016, 14:34
Публикации: 6403 / 1130
Независимо дали е регистрирана или не по ЗДДС, фирмата е ДЗЛ, защото извършва независима икономическа дейност.
Следва да приложите чл. 21, ал. 2, т.е. задължението за начисляване на данъка е на получателя на услугата. :good:
#2 | 19.04.2016, 14:58
Публикации: 59 / 3
Благодаря, Ирена!
Току що намерихме с колегите въпросната Директива 2006/112/ЕО член 18 параграф 2, където е казано кога лице от ЕС се счита за данъчно незадължено.Ако следваме тази директива, то тогава мястото на изпълнение е България, където сме регистрирани ние като фирма.
#3 | 19.04.2016, 15:04
Публикации: 1705 / 207
Указания на НАП приложено във файла.
#4 | 19.04.2016, 15:08
Публикации: 2974 / 396
Ако няма ДДС номер, не се брои за ДЗЛ ( :()
#5 | 19.04.2016, 15:19
Публикации: 1705 / 207
Надявам се да е от полза:
www.nap.bg/document?id=4533
Скрит текст :
#6 | 19.04.2016, 21:28
Публикации: 6403 / 1130
Колеги, това ли приемате за категорична указание що е то ДЗЛ по смисъла на Директивата?: "Данъчната основа по издадена фактура за осъществена доставка на услуга по чл. 21, ал. 2 от ЗДДС с място на изпълнение на територията на друга държава членка, по които получатели са данъчно задължени, регистрирани за целите на ДДС лица, в друга държава членка се отразява в:...."

Директивата е над всякакви указания и дори над националния ЗДДС.
А в нея е казано:

ДЯЛ III
ДАНЪЧНОЗАДЪЛЖЕНИ ЛИЦА
Член 9
1.  „Данъчнозадължено лице“ означава всяко лице, което извършва независима икономическа дейност на някое място, без значение от целите и резултатите от тази дейност.
Всяка дейност на производители, търговци или лица, предоставящи услуги, включително в областта на минното дело и земеделието, и дейностите на свободните професии се счита за „икономическа дейност“. Експлоатацията на материална и нематериална вещ с цел получаване на доход от нея на постоянна основа се счита по-специално за икономическа дейност.
2.  Освен лицата, посочени в параграф 1, всяко лице, което инцидентно доставя ново превозно средство, което се изпраща или превозва до клиента от продавача или клиента, или от името на продавача или клиента до местоназначение извън територията на държава-членка, но на територията на Общността, се счита за данъчнозадължено лице.


ГЛАВА 3
Място на доставка на услуги

Раздел 1
Определения
Член 43
За целите на прилагането на правилата относно мястото на доставка на услуги:
1. данъчнозадължено лице, което извършва и дейности или сделки, които не се считат за облагаеми доставки на стоки или услуги в съответствие с член 2, параграф 1, се разглежда като данъчнозадължено лице по отношение на всички предоставени му услуги;
2. данъчно незадължено юридическо лице, идентифицирано за целите на ДДС, се разглежда като данъчнозадължено лице.

Раздел 2
Общи правила
Член 44
Мястото на доставка на услуги на данъчнозадължено лице, действащо като такова, е мястото, където това лице е установило стопанската си дейност.
Ако обаче тези услуги се предоставят на постоянен обект на данъчнозадълженото лице, който се намира на място различно от мястото, където е установило стопанската си дейност, мястото на доставка на тези услуги е мястото, където се намира този постоянен обект. При отсъствие на такова място на установяване или на постоянен обект мястото на доставка на услугите е мястото на постоянния адрес или обичайното местоживеене на данъчнозадълженото лице, което получава такива услуги.

Предотвратяване на двойно данъчно облагане или необлагане
Член 59а
За да се предотврати двойното данъчно облагане, необлагането или нарушаването на конкуренцията, държавите-членки могат, по отношение на услугите, чието място на доставка е уредено в членове 44, 45, 56, 58 и 59:
а) да разглеждат мястото на доставка на отделна или всички такива услуги, ако е разположено на тяхна територия, като разположено извън Общността, ако фактическото ползване и потребление на услугите се извършва извън Общността;

ДЯЛ ХI
ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ДАНЪЧНОЗАДЪЛЖЕНИТЕ ЛИЦА И НА НЯКОИ ДАНЪЧНО НЕЗАДЪЛЖЕНИ ЛИЦА

ГЛАВА 1
Задължение за плащане

Раздел 1
Лица — платци на ДДС на данъчните органи
...................
Член 196
ДДС се дължи от всяко данъчнозадължено лице или данъчно незадължено юридическо лице, идентифицирано за целите на ДДС, на което се предоставят услуги, посочени в член 44, ако услугите се предоставят от данъчнозадължено лице, неустановено на територията на държавата-членка.

Какво е задължено да направи нерегистрирано по ЗДДС ДЗЛ в Б-я, когато очаква да получи услуга от регистрирана по ЗДДС фирма от ЕС?
Да се регистрира по чл. 97а седем дни преди получаването на услугата:
Задължение за регистрация при доставки на услуги, данъкът за които е изискуем от получателя (Ново загл. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.)
Чл. 97а. (Нов - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) (1) На регистрация по този закон подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, което получава услуги с място на изпълнение на територията на страната, които са облагаеми и за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2.
...............
(4) За лицата по ал. 1 и 2 възниква задължение за подаване на заявление за регистрация по този закон не по-късно от 7 дни преди датата, на която данъкът за доставката става изискуем (авансово плащане или данъчно събитие), като данъчната основа на получената услуга подлежи на облагане с данък.

Позволих си да цитирам подробно тези законови текстове с надеждата да събудя у Вас желанието сами да мислите, да намирате правилните отговори в законовите текстове, а не да ровите за указания, които не са по презумпция безгрешни, особено пък в преразказан вариант от трети лица.

#7 | 10.02.2020, 15:22
Публикации: 148 / 11
Здравейте колеги,

По-скоро споделям тълкованията на колегата Irenabrili по темата. Също съм на мнение, че ДЗЛ е по-широко понятие от лице регистрирано по ЗДДС.
Моят въпрос е свързан с отразяването на тази сделка в дневниците и декларациите.
Понеже не следва и не може да се отрази във VIES декларацията, то според Вас правилоно ли е да се третира и отрази като продажба по чл. 69, ал. 2 (кл. 18) от ДДС декларация и съответно в колона 23 от дневник продажби? На второ място ми възниква въпроса: дали като ЕИК да не се посочи бизнес номерът, който имаме от националният еквивалент на нашия Търговски регистър или да си карам  с деветките. Ако се посочат 15 деветки, как точно ще знае местната администрация, кой не си е спазил евентуалните изисквания за регистрация?
Моля ако някой може да сподели опит!
#8 | 10.02.2020, 17:09
Публикации: 148 / 11
Само да допълня с нещо, което е малко по-конкретно, но може да е от полза за някой друг:
5.7 The effect on customers who are not registered for VAT
If you belong in the UK but are not already UK VAT registered and you receive supplies of B2B general rule services from overseas suppliers (that are treated as supplied where the recipient belongs), the value of those supplies must be added to the value of your own taxable supplies when determining whether you should be registered for UK VAT. Even if you make no taxable supplies yourself you may still be required to register if the value of general rule services received from overseas suppliers exceeds the registration thresholds
Въпростната вметка е от сайта на, нека я наречем, UK НАП :). Изглежда при тях няма задължение за регистрация по ЗДДС още при първата услуга, получена от ЕС, а чак при преминаване на прага за регистрация. В тази връзка е напълно възможно да имаме получател на услуга от UK, който да е данъчнозадължено лице, но да няма VAT номер.
Следователно, според мен, е най-добре такива доставки да се декларират като доставки по чл. 21, ал. 2 с място на територията на друга държава членка, но да не се включват във VIES (то няма и как като нямаме VAT номер). При това се получава разминаване между сумата в колона 22 на дневник продажби и сумата във VIES декларацията, но това не следва да е проблем.
#9 | 10.02.2020, 17:35
Публикации: 11960 / 2182
Може ли да опишете какъв случай или случаи имате предвид , че не става ясно ?
Моят въпрос е свързан с отразяването на тази сделка в дневниците и декларациите.

Коя сделка ?

Следователно, според мен, е най-добре такива доставки да се декларират като доставки по чл. 21, ал. 2 с място на територията на друга държава членка, но да не се включват във VIES (то няма и как като нямаме VAT номер).

Какви доставки ?
#10 | 10.02.2020, 18:12
Публикации: 18 / 2
Предложение – за българският търговец приложимата правна норма е чл.97а от ЗДДС.
По силата на ал.4 от чл.97а от ЗДДС, 7 дни преди датата на която ДДС ще бъде изискуем(датата на извършване на услугата или датата на плащането), за българският търговец ще  възникне задължение за подаване на заявление за регистрация по ЗДДС.
В същото време, съгласно чл.70, ал.4 от ЗДДС, българският търговец няма право на данъчен кредит за закупените от него стоки или услуги/ чл.113, ал.9 от ЗДДС/.
Българският търговец, при издаване на фактурите за продажби, няма да начислява ДДС, тъй като сделките  са с място на изпълнение извън територията на страната - мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност (чл.86, ал.3 във връзка с чл.25, ал.6, т.2 от ЗДДС). Като основание за неначисляване на ДДС следва да се посочва чл.21, ал.5 от ЗДДС. Така, при определяне на продажната цена на услугите, стойността им следва да съдържа и ДДС от фактурите за покупки.
Относно отчитането съгласно ЗДДС на регистрираните лица на основание чл.97а от ЗДДС следва да имате предвид следното:
Реквизитите, които фактурата трябва да съдържа са посочени в чл.114, ал.1 от ЗДДС. Едно от задължителните изисквания е данъчния документ да съдържа идентификационния номер по чл.94, ал.2 от ЗДДС на българският търговец.
Разпоредбата на чл.124, ал.1 от ЗДДС задължава българският търговец да води отчетни регистри – дневник за покупките и дневник за продажбите.
Съгласно чл.113, ал. 2 от ППЗДДС регистрираните лица на основание чл.97а, 99 и чл.100, ал.2 от закона отразяват в дневника за продажбите единствено документите, издадени във връзка с извършените доставки на услуги по чл.21, ал.5 от закона с място на изпълнение на територията на друга държава членка.
По силата на чл.113, ал.3 от ППЗДДС регистрираните лица на основание чл.97а от закона могат да не изготвят дневник за покупките / за по-сигурно попитайте във вашият офис на НАП/, като в тези случаи подаваният от лицето дневник за покупките трябва да съдържа един-единствен запис със стойности "нула" за числовите полета и "интервал" за символните полета. 
#11 | 10.02.2020, 22:42
Публикации: 148 / 11
Благодаря ви delphine и Дарак за включванията. Съжалявам, че не поясних, но реших, че се подразбира от съществуващата тема, в която се включих, за да не отварям нова.
Конкретният казус е регистрирано на общо основние (чл. 100) българско дружество продава ИТ услуги на клиенти в UK. Един от контрагентите (компания, с активно досие в техният "Търговски регистър) няма ДДС номер и не смята да има такъв, та се чудех как да третирам сделките с него. Та, доколкото разбрах от многото четене:
1) услугата е на територията на UK - чл. 21 ал. 2 от ЗДДС
2) посочва се в тази клетка от справка деклаарцията и в тази колона, където са доставките на услуги с място на изпълнение друга държава членка
3) контрагента се посочва с 15 бр. деветки и записът не влиза във VIES декларацията - съответно се получава разминаване в сумите на колоната с обороти от други държави и общата сума на VIES декларацията, но това не е проблем

Същият опит сподели и колега, който се занимава с услуги по чл. 22, като тяхната фирма минава ДДС проверки на тримесечна база и нямат проблеми.
#12 | 11.02.2020, 09:59
Публикации: 11960 / 2182
Здравейте ,
правилно сте преценили, че става въпрос за услуга с място на изпълнение извън територията на страната. В дневниците по ЗДДС записът на контрагента е с девятки. Не се начислява ДДС на основание чл.86 ал.3 ЗДДС.
За ВИЕС декларацията :
http://www.kontocorrect.com/useful/articles/vat.html

" Информационната система за обмен на ДДС информация между държавите членки на ЕС – VIES, служи за контрол на вътреобщностните доставки на стоки. Тя е електронна база от данни, която обработва и съхранява информацията от VIES декларациите на търговците, осъществяващи сделки в рамките на Общността."
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група