Свободна професия и пенсиониране

23.10.2016, 14:15 3203 3

23.10.2016, 14:15
Публикации: 7 / 0
Здравейте!

Регистиран съм в регистъра на БУЛСТАТ като свободна професия и като самосигуряващо се лице в НАП. В момента работя по граждански договор за една фирма и като самосигуряващо се лице внасям всичките си осигуровки и данъци сам. Нямам други доходи от трудова дейност.

Въпросът ми е, ако работя по този начин в продължение например на 5 години и след това до края на кариерата си работя на трудов договор, тези 5 години ще ми се броят ли за трудов стаж за пенсия? Има ли някакви особености, които трябва да имам предвид като самосигуряващо се лице що се касае до пенсионирането?

Също така искам да попитам и следното. Забелязах, че като самосигуряващо се лице имам възможност да избирам дали да се осигурявам само за пенсия + здравно, или за пенсия + здравно + общо заболяване и майчинство. Характера на моята работа е такъв, че доходът, който получавам всеки месец, изцяло зависи от постигнатите от мен резултати. Тоест ако например съм болен, никой не ми иска болничен, за да отсъствам от работа - просто пропускам възможността да генерирам доход за себе си за времето, през което съм болен. В такива ситуации мога ли по някакъв начин да се възползвам от това, че се осигурявам за общо заболяване и майчинство? Ако да, моля кажете ми какъв е редът и какво трябва да направя? Ако не, моля обяснете ми тогава каква е идеята на този фонд и за какво се използва той при самоосигуряващи се лица?

Благодаря ви предварително!
#1 | 23.10.2016, 15:01
Публикации: 9298 / 1557
Първо: за пенсия се изисква не трудов, а осигурителен стаж. Времето, през което сам си внасяте осигуровки за пенсия  като самоосигуряващо се лице, се зачита за осигурителен стаж и няма разлика от стажа по трудов договор. Освен размера на дохода, а оттам и на пенсията. Е, някои имат по-висок доход като СОЛ, отколкото други по ТД, но това е друга тема.
За болничните - ако се осигурявате за общо заболяване и майчинство, когато сте болен си вземате болничен и го представяте в НОИ. За периода на болничния ще имате право на обезщетение от НОИ и ще внасяте по-ниска осигуровка. За повече подробности се обърнете към Вашия счетоводотел.
Ако не мислите да се възползвате от такова обезщетение или не мислите да раждате, по-добре икономисайте тази вноска и изберете осигуряване на "ниския" процент.
#2 | 23.10.2016, 16:40
Публикации: 7 / 0
Благодаря ви много за отговора!

А за да получа обезщетение от НОИ, трябва ли болничния да е за повече от 3 дни или няма такова изискване?
#3 | 23.10.2016, 18:12
Публикации: 11932 / 2174
Не, няма такова изискване. Като СОЛице , каквото сте , имате право на обезщетение от НОИ за всички дни по болничния лист. Това с 3-те дни касае наетите по трудов договор лица , при които първите три работни дни от болничния лист се изплащат от работодателя.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група