Коректно отписване на вземания/задължения по давност.

16.11.2016, 12:18 27511 7

16.11.2016, 12:18
Публикации: 149 / 36
Здравейте колеги,

Искам да попитам нещо във връзка с отписването на вземане/задължение между две фирми, които водя и съответно са на един собственик, и по желание на собственика трябва да отпиша в едната вземането в другата задължението.
Става въпрос за договор за заем от 07.2010 г. В договора не е упоменат срок, само е записано че сумата ще бъде върната в брой или по банка. (Това нещо винаги мога да го променя с анекс със задна дата). През всичките години от 2010 до 2015 г. включително заемодателя е издавал и фактури за лихви, които също са се натрупани в двете фирми задължение/вземане. Има и правени потвърждения на салда, които са само вътршно фирмени, но биха били определящи за давността ако ги има или няма. Не се одитират и двете фирми.
Така ако правилно съм разбрал 5те години давност се броят от датата на която заема е станал изискуем,  ако правилно разбирам ако този договор беше със срок до 2015 г. да се плати, то 5те години ще се броят от 2015 г., нищо че заема е предоставен 2010 г.? Съответно ако има потвърждения на салдата то давността се прекъсва и започва от начало. (В такъв случай ще приема че няма).
Другото което съм запомнил и ме обърква е че давността се брой от годината следващата годината през която е станало изискуемо вземането/задължението(но това е явно само за държавните задължениея?).  Т.е ако са били дължими до 10.2011 г., давността започва от 01.01.2012 г. и са изтекли по давност на 01.01.2017? или ще са изтекли на 10.2016 г.
Оказва се че ми е някаква пълна каша от кога започва давността и кога свършва, за да мога да ги отпиша съгласно разпоредбите на ЗКПО.
Ако не бъркам според последните промени мога да отпиша вземанията и задълженията най-рано след изтичане на 5г. давност, т.е и да е трябвало да го направя 2015 г., тъй като не съм напълно сигурен за давността, не е проблем да ги отпиша и 2016 г.?
При самото отписване ще отчета съответно приход/разход счетоводно и те ще са данъчно признати. Няма формирани временни разлики и оценки. Тъй като отчитам разход/приход няма да преобразувам фин. Резултат и в двете фирми.
Допълнително четох че е хубаво да имам едно решение на общото събрание с което се преценява че вземането е несъбираемо и да го отпиша на тази база, същото е хубаво да направя и за задължението?
Ще съм благодарен ако може да ми помогнете с правилното тълкуване на давността.
Не на последно място остава въпроса за фактурите за лихви издавани от 2010 г. до 2015 г. включително. За всяка от тях трябва да чакам да минат 5г. т.е от тука нататък всчка година отписвам по една фактура, докато не изчистя всички?
Благодаря предварително на всички които прочетат дългия ми пост 
#1 | 16.11.2016, 16:39
Публикации: 10 / 1
като начало: фактурите за лихви не са ли признаване на дължимостта на заема и не почва ли нова давност от там насетне? и какво тук значи отписване на  вземания? Не трябва ли да се предприеме нещо по събирането им? поне писмо? едно време май трябваше да има заведено дело и чак след потвърждение на несъбираемостта, тогава да да се провизират.
#2 | 16.11.2016, 18:13
Публикации: 149 / 36
Не съм сигурен дали фактурата за лихви е признаение. Едната фирма е задължена да ги пусне тия лихви, тъй като така е по договор.
Относно вземането, не мисля че е толкова строга процедурата.
Надявам се и други колеги да се включат.
#3 | 17.11.2016, 13:00
Публикации: 320 / 26
Ето моето скромно мнение по част от въпросите:
1.По отношение на лихвите, мисля, че давностния срок е 3г
2.По отношение отписване на вземане, за да бъде данъчно признат разход, трябва да бъде добре документирано, т.е. доказано че е несъбираемо, в противен случай трябва да се преобразува фин.р-т поради документална необоснованост.
#4 | 17.11.2016, 16:22
Публикации: 149 / 36
За лихвите ще го проверя, благодаря.
Относно основанието за вземането, ще бъде решение на ОСА, с което след обсъждане и предвид изминалите 5 г. се взима решение да се отпише.
А някой не може ли да помогне за самата давност от кога до кога тече и т.н.т.
#5 | 18.11.2016, 17:08
Публикации: 93 / 20
Аз ще се включа с мнение по въпроса с “признаването на вземане за лихви по издадените фактури“:
Фактурите за лихви са издадени от кредитора. За да се прекъсне давността и да започне нова, признание за вземането трябва да направи длъжника по заема.
#6 | 19.11.2016, 14:58
Публикации: 11956 / 2182
Много важен момент при отписване на вземания/задължения поради изтекла давност е правилното определяне на давността като срок и момент, в който може да се твърди, че имаме изтекла давност и да се позовем на нея.

http://www.megabalans.com/blog/item/34-pogasitelnata-davnost-po-zakona-za-zadalzheniyata-i-dogovorite

от линка : " Погасителната давност започва да тече от деня, в който вземането е станало изискуемо, съгласно чл. 114, ал. 1 от ЗЗД. Изискуемостта настъпва на датата на падежа, т.е. на датата, на която е уговорено да се изпълни задължението. Преди датата на падежа задължението не е изискуемо и следователно не тече погасителна давност. "

Писмо на НАП относно отписване на вземане , погасено по давност

Скрит текст :
от писмото :
"Във връзка с това е необходимо да се подчертае, че ако дадено вземане бъде отписано без да са налице обективни причини и доказателства за това, че същото е несъбираемо, отчетеният разход би бил непризнат за данъчни цели "

Във фактурата / или в договор, на базата на който се осъществява сделката по нея / следва да бъде упоменат срокът за плащане, ако не е платена веднага. И не на последно място едно вземане може да бъде отписано и съответно формираният разход признат за данъчни цели при условията на чл.37 ЗКПО.

и още по въпроса :
https://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=17074.0
#7 | 19.11.2016, 15:13
Публикации: 11956 / 2182
относно прекъсването на давността

http://www.lawsbg.com/lectures/74-grajdansko-pravo/417-spirane-davnost.html

от линка:
" 1. Давността се прекъсва с признаването на вземането от длъжника – когато длъжникът признае вземането на кредитора, това означава, че той прави отказ от възможността, която му се дава в резултат на изтекла погасителна давност, да откаже изпълнението на задължението си.

   Признаването на вземането на кредитора става изрично (когато длъжникът директно изпълни задължението си или като признае дълга си, но иска отсрочка, разсрочване, опрощаване на задължението си и т.н.) или чрез конклудентни действия (напр. като длъжникът си плати лихвите)."
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група