Прехвърляне на дялове от едно ЕООД в друго

09.12.2016, 12:11 5166 9

09.12.2016, 12:11
Публикации: 1230 / 73
Юридическата страна на въпроса ще си я оправят юристите.Мен ме терзае счетоводната страна  на ЕООД-то ,което прехвърля дяловете.И двете дружества са регистрирани по ЗДДС . В момента подавам нулеви декларации по ЗДДС,защото дейност не се извършва.Кога трябва да се подаде декларация за дерегистрация по ДДС?Ако имате някой лик за статии по такъв повод,би ми било от полза.Въпросното прехвърляне  ще стане в началото на годината,така че ще имам време да прочета някой неща.Ако имате идеи,за неща ,които са важни и бих могла да пропусна в случая,моля да подадете сламка.
#1 | 09.12.2016, 12:44
Публикации: 11956 / 2182
На мене не ми стана ясно какво точно се случва .
#2 | 09.12.2016, 13:32
Публикации: 1230 / 73
Случва се това,че собственик на ЕООД,което ще прехвърля дяловете е  бащата-възрастен човек.Фирмата не работи от известно време ,но подаваме нулеви ДДС декларации.Синът си има свое,работещо ЕООД и искат най-безболезнено да се оттърват от бащиното ЕООД. Адвокатът казал,че това трябва да стане чрез прехвърляне на дяловете от ЕООД-то на бащата на ЕООД-то на сина. Бащиното ЕООД ще се закрие.Така поне ми е казано на мен в качеството ми на счетоводител.На ЕООД-то на сина,което ще изкупи дяловете има друг счетоводител.Аз искам да си изясня предварително нещата,какво трябва да направя ,да подам и т.н ,спазвайки всички срокове в ЕООД-то на бащата,което ще се закрие.Малко предварително е,но явно са решили това да стане,точно когато ще съм в год. приключване и тогава ще имам по-малко време да мисля за това и по-голяма вероятност да пропусна нещо.
#3 | 09.12.2016, 13:53
Публикации: 11956 / 2182
" Адвокатът казал,че това трябва да стане чрез прехвърляне на дяловете от ЕООД-то на бащата на ЕООД-то на сина. Бащиното ЕООД ще се закрие."

От това разбирам , че физическото лице / бащата / прехвърля дела си на ЕООД-то на сина и мисля, че по този начин ЕООД-то на бащата не се закрива, а само става собственост на ЕООД-то на сина.

#4 | 09.12.2016, 15:34
Публикации: 1230 / 73
Да,така излиза.След сделката какви са задълженията на "старото" ЕООД откъм данъци и ДДС. Говорих със сина,който е убеден ,че след сделката старото ЕООД няма да съществува.Доколкото разбирам,това е целта-да има само една фирма. В такъв случай явно няма да е само изкупуване на дялове.Адвокатът сега бил много зает,но след нова година веднага щял да задейства нещата.Щеше ми се да си изясня моите задължения по  този въпрос,но явно ще чакам,дано само не ми сервират нещата ,когато вече сме изпуснали някой срок.
#5 | 09.12.2016, 15:38
Публикации: 11956 / 2182
Доколкото разбирам,това е целта-да има само една фирма. В такъв случай явно няма да е само изкупуване на дялове.

Определено няма да е само изкупуване на дялове.Като се изясни какво точно ще е тогава можете и да мислите по счетоводните аспекти на сделката.
#6 | 09.12.2016, 17:52
Публикации: 1187 / 228
Хм... условно е доколко по този начин е възможно старото ЕООД "да спре да съществува", както говори сина(и вероятно адвоката - обикновено тук се гледат само видимите аспекти, без да се оценяват нещата в дълбочина и последствията от тях). По-скоро едното дружество придобива дялове от другото, но ако идеята е просто закриването на  старо ЕООД не знам дали това е най-удачния начин. Всъщност не е, поне според мен.
#7 | 09.12.2016, 18:17
Публикации: 1230 / 73
Мерси за отговорите и на двамата.Ще чакам ,то няма и какво да направя друго.Всъщност за това,че ще закриват ЕООД-то на бащата се говори вече от няколко години ,но нищо не се случва.Но вчера ми казаха,че вече са говорили с адвоката и той като се освободи ,веднага ще"задейства" нещата.Та ,затова и аз реших да се "задействам",но и аз  не знам точно за какво.
#8 | 10.12.2016, 09:10
Публикации: 6403 / 1130
Здравейте,
Доколкото разбрах, Вие сте счетоводител на ЕООД-то на бащата, което ще се закрие, но преди това ще се продадат дяловете на ЕООД-то на сина.
...след сделката старото ЕООД няма да съществува.Доколкото разбирам,това е целта-да има само една фирма. В такъв случай явно няма да е само изкупуване на дялове......
Съвсем правилно разбирате, че не става дума за просто прехвърляне на дялове, защото със закупуването на дялове от ЕООД, то нито се прекратява, нито се ликвидира и няма никакъв смисъл да се прехвърлят едни дялове, да станат част от капитала на дружеството на сина, а после да се извадят от същия този капитал, поради прекратяване на дружеството.
Вероятно става дума за сделка по преобразуване чрез вливане, при която едно дружество престава да съществува, като дейността и имуществото му се поемат от друго съществуващо дружество. Поемащото търговско дружество е универсален правоприемник на влялото се търговско дружество. Удобството на такава сделка се състои в това, че дружеството се прекратява без ликвидация и имуществото му  преминава към поемащото дружество.
Може да чакате уточнението на адвоката, но може и да се подготвите в тези дни, в които още не сте претоварени с годишното приключване.
Бих Ви препоръчала да прочетете СС-22 "Отчитане на бизнес комбинациите", въпреки, че за Вас няма да възникнат някакви по-сложни счетоводни дейности от съставяне на заключителен баланс към датата на преобразуването, който се предава на приемащото дружество (чл. 263 "з" от ТЗ). Вече приемащият колега ще трябва да прави встъпителен баланс, който е по-сложен, защото изисква пълна инвентаризация на приетите разграничими активи и пасиви и да ги отрази във встъпителния баланс по справедлива стойност, отнасяйки разликата в резервите.
Но за Вас е важно да си припомните сроковете за подаване на последна данъчна декларация по ЗКПО и съответното внасяне на дължимия данък, ако има такъв. Ще Ви зарадвам, но в този случай, тъй като Вашето дружество вече е прекратило битието си в правния мер, не подава нищо повече - няма как. Задължението за подаване на декларация и внасяне на данъка е на приемащото дружество и срокът е 30 дни след датата на вписването.
В заключение мога да Ви пожелая идеята на адвоката наистина да е преобразуване чрез вливане, защто това ще Ви спести много от главоболията, свързани с една процедура по ликвидация. :smile1:
#9 | 11.12.2016, 09:34
Публикации: 1230 / 73
Благодаря ви много.Може би точно това е имал в предвид адвокатът,а собственикът на "приемащото"дружество не е разбрал точно.А с регистрацията по ЗДДС,какво става?Трябва ли да се подава заявление за дерегистрация?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група