Здравейте, сега виждам това в ЗДДФЛ:
Чл. 49.(4) Алинея 3 се прилага, когато работникът/служителят предостави на работодателя в срок от 30 ноември до 31 декември на данъчната година следните документи:
8. (нова - ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) писмена декларация, че към момента на подаването ? пред работодателя няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения или че за данъчната година ще подава годишна данъчна декларация.
Та, сега ако служител ми е представил декларация по чл.22в ЗДДФЛ че за 2016г. ще ползва облекчението през нас (осн.работодател) и ми е дал декларация от др.родител, че той няма да го ползва, мога да му приспадна данъчното облекчение само АКО:
- ми даде и писмена декларация, че няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения (свободен текст ли)
- че за данъчната година ще подава ГДД (как така да му удържа като данъчно облекчение сумата ако ми заяви ЧЕ ЩЕ ПОДАВА ГДД) Искали са да напишат може би, че НЯМА ДА ПОДАВА ГДД..?
И изобщо това отнся ли се за данъчно облекчение за 2016г. или за тези в 2017 ..?