Осигуряване

12.08.2017, 18:11 5427 13

12.08.2017, 18:11
Публикации: 6 / 0
Чл. 42. (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) (1) Авансовият данък за доходи от трудови правоотношения се определя от работодателя месечно на базата на месечна данъчна основа.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Месечната данъчна основа се определя, като облагаемият доход по чл. 24, начислен за съответния месец, се намалява с удържаните от работодателя задължителни осигурителни вноски, които са за сметка на физическото лице, по реда на Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване или за задължително осигуряване в чужбина. Месечната данъчна основа на самоосигуряващи се лица за доходи от трудови правоотношения по § 1, т. 26, буква "и" от допълнителните разпоредби се определя, като облагаемият доход по чл. 24, начислен за съответния месец, се намалява с авансово внесените чрез дружеството осигурителни вноски, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за своя сметка по реда на Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване.

Някой може ли да ми обясни как негово величество законодателя иска да се платят лични разходи (вноски на самоосигуряващо се лице положило личен труд) от фирмените пари?


#1 | 12.08.2017, 19:12
Публикации: 4365 / 719
Под формата на разчет между фирмата и собственика?
#2 | 12.08.2017, 21:00
Публикации: 6 / 0
Технически на мен ми е ясно много добре, въпроса е че е логически не би трябвало собственика да вкарва пари във фирмата за да си плаща собствените осигуровки. собствените осигуровки се плащат със собствени пари(т.е от собствена сметка). Фирмените разходи се плащат с фирмени пари, нали
#3 | 12.08.2017, 21:06
Публикации: 11932 / 2174
 логически не би трябвало собственика да вкарва пари във фирмата за да си плаща собствените осигуровки. собствените осигуровки се плащат със собствени пари(т.е от собствена сметка). Фирмените разходи се плащат с фирмени пари, нали

Защо да не би трябвало да вкарва пари във фирмата ? Не само трябва, а и е задължително , за да се платят личните осигуровки на собственика чрез дружеството именно с негови лични средства. Да не говорим за други нюанси при личен труд на собственика - биха могли при изплащането му да се удържат тези осигуровки с цел плащането им чрез дружеството.
#4 | 13.08.2017, 12:26
Публикации: 6 / 0
Задължително е според закона. Според нормалната счетоводна логика въобще не е така.
Нап имат достатъчно инструменти да проследят дали са платени личните осигуровки. Освен това да прекарваш пари през фирмата трябва да имаш някакъв договор за услуга и съответно възнаграждение за тази услуга - без значение дали е собстеника или някой друг съдружник.

Личните осигуровки трябва да се плащат от личната сметка, не от фирмената!!!
#5 | 13.08.2017, 12:34
Публикации: 11932 / 2174
Задължително е според закона. Според нормалната счетоводна логика въобще не е така.
...
Личните осигуровки трябва да се плащат от личната сметка, не от фирмената!!!

Нормалната счетоводна логика и практика въобще не среща противоречие и затруднение с това обстоятелство. Освен това е нормална практика аз например да платя Вашите осигуровки от моята фирмена сметка , ако сте ми предоставили парите за това. Или да платя публични задължения на друга фирма, ако същата ми е дала за това пари и ред подобни примери, които не са никакво изключение в практиката.

Важното е не осигуровките да се платят от личната сметка, а със собствените средства на лицето независимо от коя сметка.

Всичко това обаче не пречи да имате своето си мнение и да го прилагате стриктно без обаче да го налагате като меродавно.
В редица случаи законът дава определени възможности без да налага задължителното им прилагане.
#7 | 13.08.2017, 12:55
Публикации: 6 / 0
Собствените средства са собствени средства когато не са в патримониума на фирмата Когато са там са  част от активите на фирмата - и срещу тези активи няма нищо.
Дебит=кредит

Въобще не е нормално да плащате моите осигуровки от вашата фирмена сметка.

Единствената причина е това за улеснение на НАП за да може по лесно да следи задължението.



#8 | 13.08.2017, 13:03
Публикации: 11932 / 2174
Собствените средства са собствени средства когато не са в патримониума на фирмата Когато са там са  част от активите на фирмата - и срещу тези активи няма нищо.
Дебит=кредит

Внасям пари, с които фирмата плаща личните ми осигуровки. Моите пари за моите осигуровки. Няма как парите ми да са активи на фирмата - внесени, те отиват по предназначение. И как така срещу тях да няма нищо ? Това "нищо" е внасянето им по съответната сметка на НАП.
Според Вашата логика , ако личните разходи трябваше да се плащат И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО  се плащат от личната сметка и само от нея как се стигна до данък уикенд ? Не стана ли "благодарение" на купуването на активи за лични нужди именно от фирмената сметка ? Елементарен пример за това са покупките с Метро-фактурите , които са задължително фирмени, а съдържанието им е често "лично" .

Това, което споделяте като мнение не е неправилно, но не е и задължително да е така. Практика по въпроса "дебне" отвсякъде... :smile1:
#9 | 13.08.2017, 13:17
Публикации: 6 / 0
Г-жо или г-не,

опитвам се да ви кажа че чисто теоретично това не е правилно. Поради една причина лицето е самоосигуряващо се. Негово величество законодателя го вълнува как да събере повече повече пари и затовае и цялата работа.

По въпроса за метро фактурите е елементарно - просто личната употреба трябва да се фактурира на лицето и няма да има проблем. Така е и с целия данък уикенд който споменахте, но понеже почти никой не го прави - държавата се принуди да го направи по обратния начин.

Когато говорим за теория - смятам че съм прав. Но както казахте мнения "дебнат" отвсякъде. :wink1:
#10 | 13.08.2017, 13:29
Публикации: 11932 / 2174
Г-жо или г-не,
опитвам се да ви кажа че чисто теоретично това не е правилно.


Бихте ли посочили един нормативен документ, който чисто теоретично забранява това, което коментираме ? Къде законодателят е заложил такова изискване ?
Малко встрани от конкретния въпрос , но близо до темата :
Погледнете чл.73 от ЗЗД примерно където се казва, че дадено задължение на ФЛ може да бъде платено от трето лице или Кодекса на труда, който дава възможност да получавам заплатата си не непременно по личната си сметка - чл.270 КТ.

/ Да не говорим за чл.42 ЗДДФЛ, който Вие сам сте цитирал в началото на темата и сте болднали съответния текст - там това дори е задължително, ако фирмата желае да се възползва от определени възможности, свързани с изплащането на личния труд /.
#11 | 13.08.2017, 17:56
Публикации: 6 / 0
Моите мисли, почиват на нормалното икономическо мислене - че който поръчва музиката, той плаща.

Както вече написах по-горе общоприетото значение на думичката самоосигуряващо се лице е че лицето само се осигурява - всичко останало няма голямо значение.

Теорията не винаги съвпада със закона.

 
#12 | 13.08.2017, 18:08
Публикации: 11932 / 2174
Както вече написах по-горе общоприетото значение на думичката самоосигуряващо се лице е че лицето само се осигурява

Именно - осигурява се само т.е. за своя собствена сметка, а не , че плаща осигуровките си от своята лична сметка. СОЛ може дори да няма и лична сметка.
#13 | 13.08.2017, 18:21
Публикации: 9297 / 1557
Както вече написах по-горе общоприетото значение на думичката самоосигуряващо се лице е че лицето само се осигурява - всичко останало няма голямо значение.

Самоосигуряването на едно лице може да бъде на различни основания. В зависимост от различните основания, законът определя различен начин на внасяне и отчитане на осигуровките. Нормалното икономическо мислене изисква да се разграничават отделните случаи.
 Никой не забранява на един СОЛ-съдружник, получаващ възнаграждение за личния си труд в дружеството, сам да си внася осигуровките. Така обаче няма да може да се възползва от правото да намалява данъчната си основа всеки месец, и ще може да направи това чак с ГДД.
От друга страна - след като Д1 се подава от дружеството, чрез което съдружник се самоосигурява, то логично е това дружество да контролира и вноските.

ПП  От скоро сте в този форум. Навярно отскоро сте и в занаята. А може би сте прохождащ бизнесмен? Както и да е. Добре е да оглеждате нещата от всички страни, а не да се хващате за отделната дума и тълкуването ѝ извън контекста на закона.
Успех в начинанието! Успех и в четенето на нормативите!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група