ДТМ, след двудневни дебати и гадаене какъв е всъщност въпроса, току - що ми просветна, че всъщност питаш защо се удържат лични осигурителни вноски от служителите в частния сектор.
В системата на МВР, отбраната, съда и т.н. са държавни служители. Там осигуровките ги поема държавата.
В частния сектор има съотношение на осигуровките работодател/ работник.
Боже мой! Нали доходите от трудова дейност се посочват във ведомостта за заплати, като една и съща бланката за ведомостта и в държавно учреждение и в частна фирма, нали Мария?
Аз не поставих въпросът, кой плаща осигуровките, а защо има разлика в начисленията във ведомостта за заплати в частната фирма, за разлика от тази в държавните учреждения, нали?
Нали доходът от трудова дейност е получената нетна сума, а брутната сума е осигурителния доход, нали на тази основа се изчислява и данъка върху дохода или бъркам, поправете ме!
Подавам данъчни декларации, и зная, как се образува данъчната основа. Не споря, но се замислям за счетоводната работа.
Например!
БТВ=360лв. с включено % прослужено време, а по справка от НАП имам подадена Д1 за ОД=378.20лв., а би трябвало да е 360лв., но ако не е, то е трябвало да се извърши корекция на БТВ, така, че да е равен на МОД за съответната година съгласно закона ЗБДОО. Питам се, къде е разликата 18.2лв.?
Защо в едни частни предприятия, каквото пише във фиша за заплати, такова е записано в регистрите на НАП.
Кое е това законно основание, за да има двоен стандарт за осчетоводяване на доходите?
Едно в държавните учреждения и някой частни фирми, а друго в останалите частни фирми.
Ето, какво свалих от интернет?
Доход е получаването на парични средства или парични еквиваленти в рамките на определен период от време, обикновено месеци, тримесечия или години. За домакинства и физически лица, "доход е сумата от всички надници, трудови възнаграждения, печалби, лихви, наеми и други форми на доходите, получени ... в даден период от време "[1] При бизнеса и счетоводството няма единна дефиниция и често се използва като синоним на падеж, а в някои случаи се отнася до нетната печалба: това, което остава от приходите, след като бъдат извадени разходите.[2] В областта на икономиката на публичния сектор, доход може да означава натрупването както на парична, така и непарична покупателна способност.[3] На ниво макро икономика националният доход се определя като общите постъпления, получени от всички фактори на производство (труд, капитал, земя и предприемачество) за приноса им към текущото производство на стоки и услуги.
Заплатата е вид възнаграждение за вече извършена дейност, труд или услуга. Заплатата се разпределя на определен период от време например две седмици или един месец.
Надницата е вид възнаграждение за извършена дейност, труд или услуга за един ден.
Почасовото възнаграждение е вид възнаграждение за вече извършена дейност, труд или услуга. Почасовото възнаграждение както името подсказва е базирано на количеството работа извършена за един час.