Професия счетоводител

15.06.2018, 12:09 6908 14

15.06.2018, 12:09
Публикации: 6 / 1
Здравейте! Не съм счетоводител, но имам желание да бъда такъв. Но ме притеснява дали с вземането на сертификат от изкаран курс за счетоводител ще мога да подавам всички документи и отчети, и изобщо не знам с какви права ще разполагам, за да мога да върша тази работа. Моля за коментар и съвет.
#1 | 15.06.2018, 12:39
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Здравейте,

Можете да проверите дали отговаряте на изискванията за съставител на годишен счетоводен отчет, залегнали в Закона за счетоводството, с това приложение:
Проверка: Съставители на финансови отчети по ЗСч
#2 | 15.06.2018, 12:43
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Самите изисквания са регламентирани в Глава първа, Раздел VI на Закона за счетоводството.

Съставители на финансови отчети

Чл. 17. (1) Междинните, годишните и консолидираните отчети на предприятията се съставят от физически лица, които са в трудово, служебно или облигационно правоотношение с предприятието, или от счетоводни предприятия.
(2) Алинея 1 може да не се прилага за годишните финансови отчети на едноличните търговци, които прилагат способа на едностранното счетоводно записване по реда на чл. 3, ал. 4, и за микропредприятията по чл. 19, ал. 2, които не са осъществявали дейност през отчетния период. В тези случаи финансовите отчети се съставят от собствениците или съдружниците на тези предприятия.

Чл. 18. Физическите лица по чл. 17, ал. 1, които съставят финансовите отчети, и управляващите и/или представляващите счетоводните предприятия, които подписват финансовите отчети, когато финансовите отчети са съставени от счетоводни предприятия, трябва да отговарят на следните изисквания:
1. да имат придобита задължителна минимална степен на завършено образование и съответстващ към него действителен стаж по специалността, както следва:
а) висше счетоводно-икономическо образование и стаж в областта на счетоводството, външния и вътрешния одит и финансовата инспекция, данъчните ревизии или като преподавател по счетоводство и контрол, съответно:
аа) при магистърска степен - две години;
бб) при бакалавърска степен - три години;
вв) при степен "професионален бакалавър" - 4 години;
б) друго висше икономическо образование и 5 години стаж в областта на счетоводството, външния и вътрешния одит и финансовата инспекция, данъчните ревизии или като преподавател по счетоводство и контрол;
в) средно икономическо образование и 8 години стаж като счетоводител;
2. да не са осъждани за престъпление от общ характер по глава пета и по глава шеста, раздел I от Особената част на Наказателния кодекс.
#3 | 15.06.2018, 12:52
Публикации: 6 / 1
Значи само с един изкаран бърз курс всъщност мога да работя с всички документи, но нямам правото да ги подписвам и подавам.За всички видове документации става въпрос.Извинявам се питането но все още не съм много наясно с тази професия.
#4 | 15.06.2018, 13:16
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
"само с един изкаран бърз курс" няма да можете да съставяте годишни финансови отчети.

"да работя с всички документи" - едва ли. Вижте си програмата на въпросния курс, за да  се ориентирате какво ще Ви даде като знания.
#5 | 15.06.2018, 13:19
Публикации: 6 / 1
*/Курсът протича в три основни модула, включващи професионална насоченост към: нормативните актове; организация на счетоводството в малки предприятия (с едностранно или двустранно отчитане); в големи предприятия (при задължително прилагане на двустранно счетоводство); отчитане на ДДС; установяване и отчитане на данъците от печалбата; практическа работа с актуални счетоводни програми.

Ще бъдете обучавани с доказани професионалисти в бранша, в предразполагаща атмосфера, разпределени в малки групи (до 5 – 6 човека) и съобразено според Вашите изисквания време: сутрешни, дневни, вечерни и съботно – неделни часове.
Удостоверение по фирмено счетоводство. /*
Ето това е програмата. Вие как мислите. Започнах да се притеснявам да не бъда измамена. Защото от тази школа ми казаха, че няма да мога да подписвам единствено годишните отчети.
#6 | 15.06.2018, 13:29
Публикации: 1302 / 183
Вие няма да бъдете измамена.
Програмата включва огромен обем материал, който не може да се усвои задълбочено за толкова кратко време.
Ще ви дадат основата, която след това ще надграждате със собствени усилия.
Въпросите ви към момента са насочени предимно към това дали и какво ще можете да подписвате.
Повярвайте ми, когато навлезете в материята ще ви се иска нищо да не подписвате.  :smile1:

Но след като имате желание, започвайте, важна е първата крачка.
След това ще се учите до... пенсиониране.
#7 | 15.06.2018, 13:38
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Интервюирала съм колеги, които след подобен курс са показвали много добри резултати на входящите тестовете за работа при нас. Говорим за ниво: помощник счетоводител. Но в интерес на истината, всички те преди тези курсове са били завършили висше счетоводно образование, а курсът им е помогнал да придобият повече знания, като допълнителна част от тяхната начална професионална подготовка.

Вероятно след подобен курс ще имате определени теоретични познания, в зависимост от Вашите индивидуални качества, но за да се развивате в професията над ниво оперативен счетоводител, ще Ви е необходимо съответното икономическо или счетоводно образование.
#8 | 16.06.2018, 14:14
165199
Здравейте
Преди няколко дни успешно вписах една фирма  ЕООД по интернет. Преди първия годишен финансов отчет нямам право на дивиденти. Желанието ми е до тогава да изтеглям от печалбата между 3 и 5000 лв на месец. Под каква форма е най–добре да се направи това, за да е напълно законно и същевременно най-данъчно атрактивно? Благодаря предварително
#9 | 16.06.2018, 15:19
Публикации: 4368 / 719
Засъжаление не знам отговора, колегите могат да кажат, но печалба 3-5 хил. на месец предполага приличен оборот, регистрация по ДДС... имам предвид не съвсем дребна дейност. Много полезно е тези неща да коментирате със счетоводителя си, който е в час с дейността и може да даде най-правилните отговори :) И то да коментирате предварително, а не след. Така, планирано, се вземат най-правилните и евтини и безболезнени решения :)
#10 | 16.06.2018, 19:20
165199
Благодаря :smile1:
Намирам в този сайт доста будни и логични коментари. Определено съм приятно изненадан от счетоводното общество :smile1:
От друга гледна точка електронния бизнес е доста дискретен и понякога само една идея може да породи оборот за няколко месеца, затова в него всеки може да се довери само на себе си...
За ДДС то ще видя директно с НАП. По принцип клиентите ми са  от много държави и всяка от тях си има собствен праг за ДДС... За нас нямам намерение да го достигам
#11 | 16.06.2018, 23:33
Публикации: 9299 / 1559
По принцип клиентите ми са  от много държави и всяка от тях си има собствен праг за ДДС... За нас нямам намерение да го достигам
Говорите за електронен бизнес (разбирам вид услуга) и клиенти от много държави (разбирам и от ЕС) - в такъв случай регистрацията  Ви по ДДС може да е задължителна независимо от оборота. Възможно е да се изисква регистрация поне 7 дни преди извършване на услугата. Послушайте колегата bobo!
#12 | 17.06.2018, 14:18
165199
Мерси :good:
Продажбата на интелектуални продукти, приемащи се за стоки, по интернет не е свързана с никакви други разходи освен за реклама. Фактурите за реклами в платформите които използвам, Гугъл и ФБ слагат 0% ДДС.  От друга гледна точка, цената на продукта е по–конкурентна без ДДС  МОС разпределя ДДС то по държавите с такова. Но всяка държава има праг и може да се внимава този праг да не се надминава за 12 последователни месеца. Ако в бг се регистрирам по ДДС и в МОС, печалбата ще ми се намали с още 20%, защото за мен ДДС то ще се превърне в сто процента данък. В НАП тази година сглобяват специален отдел за електронната търговия. До две години, ако Европа оцелее за ЕТ ще се основе и един централен европейски отдел. И как да начислявам ДДС за някоя държава, като не съм достигнал нейния праг? Означава ли да си сложа допълнително 20% данък, от който напълно законно мога да бъда освободен?
#13 | 17.06.2018, 15:50
Публикации: 147 / 41
Здравейте,

Очевидно не познавате смисъла на ДДС в ЕС. "Платформите" които използвате за реклама Гугъл, Фейсбук и т.н. имат офиси регистрирани в ЕС и те издават фактури за рекламните кампании с 0% ДДС, защото съгласни законодателствата в Европа, включително това в България, като получател на услуги в ЕС следва да се регистрирате задължително по ЗДДС, чл.97а. И това преди да започнете да получавате фактурите на името на фирмата.

"Продажбата на интелектуални продукти, приемащи се за стоки" ще трябва добре да прецените, защото много често това са консултански услуги, права за ползване, авторски права и т.н., които за съжаление имат различна регулация по ЗДДС от стоките. Ако продавате в ЕС - следва да се регистрирате по ЗДДС преди да направите първата продажба.

Ако приемем, че са стоки и не сте регистриран в друга страна членка при достигане на оборот от 50 хил.лева - следва да се регистрирате задължително.

Ако получавате плащания по банкови сметки в чужди банки, платежни системи или в електронна валута - следва да ги декларирате в БНБ и внимателно да прецените дали Ви трябва фискално устройство за отчитане на продажбите.

Електронната търговия не е извадена като дейност - съществува в кодовете на дейностите и следва в АВ и НСИ да се декларира с този код.

За осигуряването - това си е друга бира, но най-важното, което изпускате е че СОЛ в края на годината изравнява осигуряването за цялата година. Ако този месец се осигурявате на 510 лева, а като личен труд получите 5000 лева, в края на годината ще трябва да внесете осигуровките на максималния доход намален с 510 лева. Това ще е около 4 пъти повече от сумата за месец и умножено по месеците, които сте работили (ако това Ви е средномесечен доход от полагане на труд).

Вероятно и други колеги са Ви казали - колкото и да Ви притеснява - наемете си счетоводител. Коректният счетоводител пази тайните на клиентите си.

За нас е много трудно да дадем съвет на няколко реда без да познаваме дейността, а за Вас ще е много трудно да ни разберете, поради специфичната терминология.

За всичко, което съм изброил има съответните закони, наредби и становища на НАП. Има редица въпроси, които са обсъждани подробно:
- защо полагания труд на съдружник е приравнен на трудов договор, но не е и как да се декларира
- в кои случаи трябва да се използва ФУ при електронна търговия
- защо следва да се регистрираме при получаване или предоставяне на услуги в ЕС и кой вариант е по-добър относно правото на данъчен кредит.

Последно: писането в много теми от форума само намалява вероятността да Ви отговорят. Писането в една тема може да доведе до дискусия и да сме много по-полезни един на друг.

Приятна почивка, все пак е неделя ...  :wink1: :wink1: :wink1:
#14 | 17.06.2018, 17:50
165199
Благодаря за изчерпателния отговор  :smile1: Хубава недля и на вас !
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група