Нов съдружник и вноска

11.12.2019, 22:54 1954 4

11.12.2019, 22:54
Публикации: 326 / 5
Здравейте,

във фирмата влиза нов съдружник като по договорка за да влезе в дружеството превежда 20хил лв. Първия съдружник не следва да внася пари в дружеството (пак по договорка). Тази сума не ще се възстанови на съдружника и ще се използва за дейността на дружеството - ще се платят задължения към доставчици примерно.

От друга страна първия собственик на дружеството е разработил софтуер, който ще бъде продаван и дружеството от това ще придобива приход. Този софтуер е с доста висока оценка от независим оценител.

Въпросите ми са:
1. как следва да отразя внесената сума от втория съдружник?
2. как да отразя и този софтуер като актив на дружеството, без да е задължение към съдружника?
#1 | 11.12.2019, 23:26
Публикации: 9297 / 1557
Влиза в дружеството само купува дяловете на напускащ съдружник? Влиза като нов съдружник?
Тези 20000 като дялова вноска ли са? Или плаща на напускащия съдружник? Или ги внася в дружеството като собствени средства /чл.134 от ТЗ, заем .../?
Съдружникът, който е съставил програмата по какъв начин я е предоставил на дружеството - резултат от текущата дейност? Апорт? Продажба на права?
Въпросите явно са много. За някои не се и срещам.
#2 | 11.12.2019, 23:36
Публикации: 326 / 5
Първоначалния вариант на дружеството е ЕООД. Новия съдружник влиза с 50% от капитала на дружеството. Тези 20хил просто ги превежда по банковата сметка на фирмата и няма основание. Условието да ги отразя без да са дължим към него т.е. няма да ги търси и да не се внасят данъци.
Софтуера сега е завършен, прави му се оценка и на база на тази оценка ще бъде определена и цената му. Не е имало разходи по него (поне не и документално не е имало разходи, освен разхода за оценката, който ще получим този месец). Иии малко ми изниква от нищото този софтуер. Даже не знаех, че го разработва. Ще го предостави с цел да се привлекат нови инвеститори и ще носи приход като се продава.
#3 | 12.12.2019, 00:18
Публикации: 9297 / 1557
Не претендирам, че разбирам от търговско право, нито тази част от денонощието предполага трезви мисли, но:
- каква е стойността на 50% от дяловете на капитала?
- защо парите се превеждат по сметката на дружество, а не на ФЛ, от което купува дяловете? Или освен че плаща лично на ФЛ закупените дялове, внася още 20000 лв във фирмата?
- не Ви ли се струва нелогично някой да преведе 20000 лв, макар и в съсобственото си (вече) дружество хей така без всякакво основание?
- за тази програма, дето "възникнала от мен нищото", какво сте на мислили, че сте се наели да ѝ правите оценка от независим (предполагам)  оценител? ФЛ-автор ще я продава ли на дружеството? Ще я апортира ли? Ще се увеличава ли капитала? Ще формира резерви ли?
Най-добре е първо да се изясни кой какво, как, на кого, за какво и на какво основание дава. После осчетоводяването ще дойде от самосебе си.

Условието да ги отразя без да са дължим към него т.е. няма да ги търси и да не се внасят данъци - вариантите са: апорт, вноска по чл. 134 от ТЗ, заем... . Вярно, при заема парите трябва да се връщат и има лихви и данъци, но връщането може да е след 5, 10, 20... години, а а лихвата е разход на дружеството и тези 10%,които ФЛ дължи като ДДФЛ, фирмата няма да плати като корпоративен данък (не в единия джоб, а в другия)
#4 | 12.12.2019, 07:50
Публикации: 11932 / 2173
Въпросите ми са:
1. как следва да отразя внесената сума от втория съдружник?
2. как да отразя и този софтуер като актив на дружеството, без да е задължение към съдружника?

Двамата съдружника по същество правят дарение . Не давате информация, която да говори за друго.
Напълно съм съгласна с мнението на ХХХХХ, че трябва да има основание за всяко едно действие и документ за осчетоводяването му.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група