НАП съветва счетоводните кантори да се откажат от касовите си апарати, за да изпълнят изискванията на Наредба Н-18

20.12.2019, 12:54 45138 11

20.12.2019, 12:54
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Обръщаме внимание на един казус, касаещ професионалната счетоводна общност, който бе разискван на провелия се през декември семинар на НАП. В частта за Наредба Н-18 участие взеха Росен Иванов, директор на дирекция „Данъчно осигурителна методология“, Веселин Трифонов, началник отдел „Електронен одит“ и Росен Бъчваров, директор на дирекция „Комуникации и протокол“.

Коментиран бе въпросът за счетоводните кантори, които поддържат касов апарат в контекста на СУПТО. От дискусията стана ясно, че за да изпълнят изискванията на Наредба Н-18, счетоводните кантори трябва да се откажат от касовите си апарати и приемането на плащания в брой за своите услуги, за да могат да обработват клиенти със СУПТО.

Ето как Росен Иванов обясни проблема (тук в 4:58:35): „Счетоводителите имат проблем от друга гледна точка: Дали самият счетоводител приема плащания в брой в неговата кантора от своите клиенти? Ако не, значи нормативно няма никакви изисквания към Вашия софтуер и си действате съвсем нормално.

По-големият проблем е, ако самият счетоводител в собствената си кантора има касов апарат за собствени нужди, защото приема плащания в брой. Защото тогава ще се окаже, че неговият софтуер трябва да се свърже с този касов апарат - софтуерът на счетоводителя трябва да се свърже с касовия апарат на счетоводителя. И в момента, в който тръгне да издава фактура от името на ресторанта (клиент на счетоводна кантора – бел. на ред.), ще му иска УНП (уникален номер на продажбата). Това е по-същественият проблем, който ние продължаваме да обсъждаме. Беше поставен многократно на предходните семинари, наистина е проблем, защото той принуждава счетоводителите или да се откажа изобщо да приемат плащания в брой в своите кантори или се получава странното положение, при което на всяка фактура, който счетоводителят обработва трябва да има УНП в софтуера, не във фактурата, разбира се. Така че продължаваме да търсим решения на този въпрос. Не е никак лесно междудругото.

Наистина знаем, че това е проблем и търсим неговото решение. Да се надяваме това решение да е разумно, така че самите счетоводители да работят спокойно. Но не мога в момента да ви кажа: ето магическото решение е това, правете това. За момента единственото магическо решение е не приемайте плащания в брой в кантората. Друго за момента, за съжаление, не е измислено.“ обясни Росен Иванов.

В последствие при уточняващ въпрос (тук в 5:02:43): „Ако приемаме плащания в брой и ползваме още 3-4 вида СУПТО за целите на клиентите в нарушение ли сме? Мисли ли се за някакво изключение за счетоводните кантори с цел за изтегляме данни от СУПТО и да ги обработваме автоматично? Не говорим за продажби без тези 3-4 вида СУПТО.“
 
Отговорът на Росен Иванов отново бе категоричен: „За момента единственият твърд изход е да нямате плащания в брой в кантората“.

При въпрос за импорт в счетоводен софтуер от СУПТО той отново повтори следното (тук в 5:11:07): „Ако Вие в счетоводната кантора нямате касов апарат, ние нямаме изисквания към Вашия софтуер. Тогава импортът, който получавате от клиента – тоест от Ваша гледна точка импорт, от тяхна гледна точка експорт. За експорта от СУПТО навън нямаме никакви изисквания към него, освен ако не се импортира в друго СУПТО. Тъй като във Вашия случай няма друго СУПТО, няма никакви проблеми. Проблемът идва обаче, ако в счетоводната кантора има фискално устройство, тъй като счетоводителят приема плащания в брой от собствените си клиенти.“

И илюстрира създалата се ситуация при канторите с касов апарат така: „Тъй като Вие приемате 50 плащания в брой този месец за Вашите клиенти, а същевременно обработвате и подготвяте отчети и всичко останало за още 100 човека, за всичките тези 150 човека, които не са продажби на счетоводителя, това са си съвсем други лица, с други продажби, изведнъж обаче тъй като софтуерът на счетоводителя е СУПТО, вие каквато и информация да тръгнете да обработвате в него, той ще ви казва дай ми УНП, свържи се с касовия апарат и тн. Ето това е проблемът, без значение дали импортът се прави ръчно или автоматизирано.“

Изводи

 
Въпреки, че до крайния срок остават по-малко от 2 месеца, НАП продължава да търси решение на този въпрос и за момента единственият вариант е счетоводните кантори да се откажат от касовите си апарати и да приемат плащания само по банков път, за да не влязат в хипотезата на СУПТО.

Напомняне за сроковете

 
до 31 януари 2020 г.

Всички лица, използващи СУПТО, трябва да приведат използвания от тях софтуер в съответствие с изисквания на Наредба Н-18 и да сменят или модифицират фискалните си устройства.

до 31 март 2020 г.

Лицата, използващи СУПТО подават информацията относно използвания от тях софтуер в търговските обекти чрез подаване на Приложение № 32 от наредбата.

За електронните магазини сроковете са по-дълги, както следва:

Лицата, които извършват продажби на стоки или услуги чрез електронен магазин и не използват друг софтуер за управление на продажбите, извършвани чрез електронния магазин, освен софтуера на електронния магазин, са длъжни да приведат дейността си в съответствие с всички изисквания на наредбата в срок до 31 март 2020 г.

Лицата, които извършват продажби на стоки или услуги чрез електронен магазин и не използват друг софтуер за управление на продажбите, извършвани чрез електронния магазин, освен софтуера на електронния магазин, подават информацията относно използвания от тях софтуер в срок до 31 май 2020 г.
#1 | 20.12.2019, 13:30
Публикации: 44 / 2
А някой мисли ли за междуфирмената задлъжнялост и колко "лесно" и бързо се получават плащания по банка?Поне в провинцията е така
#2 | 20.12.2019, 13:40
Публикации: 1223 / 70
Не ми се е налагало скоро да внасям пари в банковата сметка от името на друго лице-примерно платили са ми в брой, и аз си ги внасяв в банковата сметка от името на съответната фирма.Преди ставаше. Сега дали има такава възможност?
#3 | 20.12.2019, 14:59
Публикации: 11932 / 2174
Сега вносител ще си е самото физическо лице. В основанието ще впишете за какво са парите. И ще платите една по-висока такса.
#4 | 20.12.2019, 15:19
Публикации: 4367 / 719
Защо да е просто, като може да е сложно :(
#5 | 21.12.2019, 10:12
Публикации: 5 / 0
Е това не касае ли само канторите,които обработват инфо на клиенти със СУБТО???
При мен няма импорт на данни, какъвто е описан по-горе......Клиентите сами си издават фактурите за продажби в обектите и носят в кантората всичко за изтеклия месец на хартиен носител!!! На моята фирма продажбите се документират от кочан и се издава касова бележка./не работи с голям брой фирми/.???
#6 | 21.12.2019, 17:31
Публикации: 1223 / 70
И при мен е така. Даже не ми плащат при мен в офиса, а аз им ходя на крак в техните офиси и си нося и касовия апарат ,който е на батерии. Така ,че в офиса ми, там където ми е счетоводната програма не ми се налага да пускам касови бележки.
#7 | 21.12.2019, 18:43
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
👉За счетоводния софтуер като СУПТО в СЧЕТОВОДНИТЕ КАНТОРИ, които получават плащания от клиентите си В БРОЙ:

👉 Вече трябва да е ясно, че по Н-18: 
Магазин + касов апарат + складово-счетоводен софтуер в обекта, в който се отчитат приходи от продажби + се отразяват плащания от клиенти + база данни = СУПТО, без значение дали се фактурира от този софтуер или от кочан.

👉Същото е със:
Счетоводна кантора + касов апарат + счетоводен софтуер в офиса (без склад, разбира се, това са услуги), в който кантората отчита своите приходи + се отразяват плащанията от клиенти на кантората + база данни = СУПТО. И няма значение дали може да се фактурира от този софтуер или от кочан. Защото това са белезите на СУПТО, а този софтуер, щом се ползва заедно с касов апарат в един офис, следва да се ползва регистрирана версия на СУПТО в тази кантора, с връзка към касовия апарат.

👉 Също така в един офис, в който се ползва касов апарат, не може да има софтуер, който има белезите на СУПТО и не е регистриран СУПТО (чл. 52з, ал. 3 от Н-18), дори да е на различен компютър.

👉 И  точно последвалият проблем с този счетоводен софтуер, който се явява СУПТО, защото в кантора има касов апарат, е обяснен на семинара на НАП от Росен Иванов със съвет към счетоводните кантори: “За момента единственото решение е не приемайте плащания в брой.”

👉Допълнение: Във файловете Въпроси и отговори на НАП може да се намери въпрос и отговор за складов/счетоводен софтуер в обект с КА, че е СУПТО.

👉 А как да убедим клиентите да ни плащат в банковата сметка? - По същия начин, както на НАП плащат в банковата сметка.

Ако има нещо друго, ще информираме в групата и на сайта.
Винаги можем да търсим вратички, но винаги ще си остане данъчният риск да не ги признаят при проверки и ревизии. Ще са радвам да обсъждаме темата само по същество. Така може да изникне нещо полезно.
#8 | 23.12.2019, 12:10
Публикации: 208 / 11
Но нали фактурата от кочан не отразява промяната в наличността на стоките за момента .Какво СУПТО е тогава?Не мисля ,че когато се издава такава ф-ра трябва да има специализиран софтуер.А може и да греша.След толкова промени и разсъждения се объркахме всички.А иначе всяка фирма си има складова програма.
#9 | 23.12.2019, 14:41
Публикации: 4367 / 719
Фактурата от кочан няма значение (може въобще да не издавате фактури), ако в обекта има софтуер, който управлява продажбите - въвежда и изписва стоки, има цени на стоките, има база/списък на клиентите и т.н. В този случай софтуерът е СУПТО.
#10 | 23.12.2019, 19:38
Публикации: 352 / 19
Що зa единствено решение в моментa?

Предложение зa приемaне нa пaри в брой от счетоводители със СУПТО и КA в офис:
Не издaвaйте фaктури от името нa клиент от вaшия софтуер. При необходимост от издaвaне се свържете с клиентa зa издaвaнето й от неговия софтуер и неговото ФУ.
#11 | 08.01.2020, 14:58
Публикации: 14 / 0
Засега съм решила задачката така....за своите нужди /услуги/ ще ползвам касов апарат и съответно СУПТО версия за фактуриране, т.к. имам база данни за своите клиенти. На клиентите си издавам фактури само за плащания по банка /те изобщо нямат плащания в брой/ и не се нуждаят от тази модификация, следователно за тях ще ползвам модулът на КиК за издаване на фактури без нужда от СУПТО и толкоз.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група