Трудов договор чужденец (студент) с издадена виза

12.06.2020, 13:25 2748 2

12.06.2020, 13:25
Публикации: 45 / 4
Здравейте, колеги. Моля, да споделите от своята  практиката  за сключване на трудов договор със студенти чужденци ( Киргистан) с издадена виза до октомври 2020.
 
Организацията в която работя би искала да ги назначи за сезонна заетост -  срок от 3 месеца.

Реда на подаване на документи от това, което изчетох е:

   АЗ с Декларация за осъществяване на краткосрочна заетост без разрешение за работа чрез регистрация по чл. 24 ал. 3 от ЗТМТМ и спъск на чужденците. Нужно ли е да се прилага и трудов договор? Какъв е срока за получаване на отговор от АЗ – седмица или по – дълъг период;
   След отговор от АЗ, следва изготвяне на трудов договор и издаване на ЛНЧ от НАП;
    Бланка уведомление към ИТ.

Нужно ли е уверение за редовен студент?

Извършва ли се застраховка от наша страна или студентите предварително трябва да са си направили сами здравно осигуряване, медицинско и свидетелство за съдимост?

Моля, споделете ако изпускам нещо!

Благодаря предварително!
#1 | 12.06.2020, 13:58
Публикации: 49 / 13
        Граждани на трети държави, които пребивават на територията на Република България на основание чл. 24в, ал. 1, т. 1 от Закона за чужденците в Република България /като студенти в редовна форма на обучение във висше училище в Република България/, могат да упражняват трудова заетост на територията на Република България без разрешение за работа и след регистрация в Агенция по заетостта /АЗ/ за срока на разрешеното пребиваване.     
        „Студент” съгласно Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност е гражданин на трета държава по смисъла на чл. 66, ал. 2 и 3 от Закона за висшето образование, който се обучава в редовна форма на обучение, което може да включва предварителен подготвителен курс и/или задължителен стаж. Статут на „студент” се придобива при записване във висше учебно заведение и се загубва при отписване, както и за срока на отстраняване от висшето училище. 
        Регистрацията на заетост се извършва за граждани на трети държави, които са студенти и са наети по трудово правоотношение по смисъла на Кодекса по труда от местен работодател, който за целта е подал декларация в Агенция по заетостта.
І. Условия за регистрация на заетостта.
       Условията и редът за регистрация на заетостта на студенти определени в Глава втора „Трудова миграция от трети държави”, Раздел VІ „Заетост на научни работници, студенти и стажанти” на ЗТМТМ и Глава втора „Трудова миграция от трети държави”, Раздел VІІ „Регистрация на заетост на граждани на трети държави” на правилника за прилагане на ЗТМТМ.
       Регистрацията заетостта се извършва при спазване на следните условия:
1.   Гражданинът на трета държава притежава валидно разрешение за продължително пребиваване, издадено от органите за административен контрол на чужденците на основание чл. 24в, ал. 1, т. 1 от ЗЧРБ;
2.   Чужденецът има трудов договор, сключен по условията на българското законодателство с местен работодател, за заетост:
•   До 20 часа седмично по време на учебната година;
•   По време на официално обявените за съответното висше училище ваканции.
         След приключване на обучението по чл. 38, ал. 1 от ЗТМТМ, гражданинът на трета държава има право в рамките на 9 месеца да търси и да започне работа и да ползва посредническите услуги за заетост съгласно Закона за насърчаване на заетостта след подаване на заявление за регистрация в Агенция по заетостта в срок до 7 работни дни.
ІІ. Необходими документи и изисквания към тях.
       Документите за регистрация на заетостта са посочени в чл. 34, ал. 1 на Правилника за прилагане на ЗТМТМ. Те се подават от работодателя в Дирекция „Бюро по труда” по месторабота.   
      Необходими документи за извършване на регистрацията:
1. Декларация по образец – Приложение № 6;
            Декларацията се подава в 2 екземпляра в оригинал, с описани приложени документи, подпис и печат от работодателя. На гърба се съдържа списък на чужденците, с посочени имена на български и език и латиница, дата на раждане, № на паспорта, длъжност и продължителност на заетостта /от…….. до……./.
Началото на заетостта е преди подаване на декларацията от работодателя. Продължителността на заетостта е съобразена с продължителността на обучението и със срока на валидност на документа за пребиваване на работника-гражданин на трета държава.
2. Заверено от работодателя копие на срочен трудов договор, сключен по условията на българското законодателство, за длъжност с код по НКПД, подписан от страните и съобразен с продължителността на обучението и с договореното разпределение на работното време, в случай, че се сключва за работа на непълно работно време.
3. Удостоверение за приемането на гражданина на трета държава за обучение в Република България, издадено от Министерство на образованието и науката;
4. Удостоверение, издадено от висшето училище, че гражданина на трета държава ще се обучава в редовна форма на обучение през съответната година;
5. Копие на документа за пребиваване на работника-гражданин на трета държава.
ІІІ. Процедурна последователност
1.   Регистрация на заетостта в Дирекция „Бюро по труда”:
            Регистрацията на заетостта на студентисе извършва в 7-дневен срок от подаване на декларацията и се потвърждава чрез заверка на декларацията от директора на дирекция „Бюро по труда”, като на вносителя се връща заверен екземпляр.
          Процедурата е регистрационна, не е предвидено издаване на изрично разрешение на АЗ за достъп до пазара на труда на конкретните чужденци, посочени в Декларация № 6 и съответно не се изисква заплащане на такса по чл. 7, ал. 8 от ЗТМТМ.
         2. Уведомяване на ИА „Главна инспекция по труда” /ИА ГИТ/:
            В 7-дневен срок от действителното започване на работа на чужденците, работодателите са длъжни да уведомят съответната териториална дирекция на ИА ГИТ, като попълват специални бланки по образец, публикувани на официалната страница на ИА ГИТ(http://www.gli.government.bg/page.php?c=66).
            ИА „Главна инспекция по труда” осъществява специализирана контролна дейност във връзка със заетостта на чужденци на територията на Република България, в рамките на която контролните органи имат право да посещават всички обекти, където се осъществява работа, както и да изискват лични документи, включително и от пребиваващите и работещите там чужденци.

#2 | 12.06.2020, 14:20
Публикации: 45 / 4
СК РАЛИЦА, благодаря Ви за публикацията
       
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група