Здравейте,
Благодаря за коментарите, доста се обърках.
Не продавам лични вещи, а ръчно изработени неща. Звънях за консултация в НОИ. Казаха, че е въможно да работя на трудов договор и да извършвам търговска дейност като физическо лице, но ще плащам не 10 а 15 % данък, като ми се признават фактурите за разход. Изрично подчертах, че няма да е самоосигуряващо се лице или ЕТ. Това, което разбрах, четейки закони, публикации и др., че независимо че не си регистриран като фирма, ако имаш търговска дейност те третират като ЕТ, с малки разлики при подаване на отчетите. При самоосигуряващите се лица темата е ясна.
Разбирам, че трябва счетоводител, но печалбите са малко и това ще е голям разход, също така ако регистрирам фирма или съм самоосигуряващо се лице ще трябва да се осигурявам поне на минималната заплата, осигуровките са към 200 лв. и счетоводните услуги като включим, реално си почти на 0 в края на месеца.
Консултирах се и с познати счетоводители, но всеки третира казуса различно. Това е и причината да пиша тук. Имам впечатлението, че няма яснота в тази ситуация как трябва да се процедира. Искам да избегна двойно осигуряване веднъж на заплатата по трудов договор и веднъж на минималната заплата, защото реално печалбите от дейността са на половина на минималната заплата. Излиза, че ако се занимаваш с допълнителна дейност, с малка печалба 300-500 лв. на месец, то въобще няма смисъл да го правиш.
Във връзка със следното мнение, което се припокрива и с други искам да попитам дали това означава, че формирания облагаемия доход може да бъде под минималната заплата?. Т.е. има 300 лв. печалба на месец и само на тях плащам осигуровки и 15 % данък
"по онлайн продажбите трябва да формирате облагаем доход на база приходи и разходи и върху годишния облагаем доход внасяте осигуровки в размер на 23,3% за пенсия и 8% за Здравно осигуряване и върху остатъка 15% данък. "
Благодаря за информацията.