Смяна на работното място преди навършване преди 2г на детето, без прекъсване на стажа

02.10.2020, 22:24 874 1

02.10.2020, 22:24
Публикации: 1 / 0
Здрвейте!
Търся помощ по следния казус. В момента съм в майчинство – втора година. Предстои ми смяна на работодаля и започване в нова фирма преди навършване на две години на детето.Две седмици преди започване в новата фирма, детето ще тръгне на ясла. Как е най-добре да постъпя и какви документи трябва да занеса на настоящия и бъдещ работодател за да си запазя половината от майчинството и да не прекъсвам стажа си. Обърках се тотално в морето от информация, а и не съм убедена, че счетоводителите знаят какво точно да правят. Благодаря !
#1 | 03.10.2020, 08:47
Публикации: 261 / 41
1. Когато детето тръгне на ясла, в рамките на 3 работни дни подавате декларация за промяна на обстоятелствата към работодател 1. Така ще получавате половин майчинство.

2. Когато прекъснете договора с работодател 1, той трябва да пусне декларация за прекъсване на осигуряването, с което ще Ви спрат майчинството изцяло.

3. След като постъпите при работодател 2 му предоставяте декларация за използване на 50 на сто от обезщетението за отглеждане на дете до навършване 2-годишна възраст на детето.

ако прекратяването и назначаването са в два непосредсвено един до друг работни дни няма да изгубите нищо от майчинството, ако има прекъсване между напускането и постъпването (в работни дни), това време няма да ви се заплати от държавата.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група