9% или 20 % при производство на книги?

28.07.2020, 15:15 906 13
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) този раздел.

28.07.2020, 15:15
Публикации: 18 / 0
Здравейте,

Според НАП производството на книги е услуга и следва да се облага с 20 % ДДС. Аз не съм съгласна - според мен след като печатницата произвежда продукта "книга" и го продава би трябвало да се облага с 9 % ДДС. Моля споделете вашите мнения по въпроса...
#1 | 28.07.2020, 15:52
Публикации: 44 / 10
Много просто описвате нещата и няма как да има адекватно мнение.

Печатницата пише ли книгите, редактира ли ги, разработва ли идея, прави ли проучвания за описаните вътре факти, рисува ли корици, търси ли дилъри за разпространение? За мен това означава да произведеш една книга.

Ако просто получаваш готово задание и го печаташ на лист хартия, това си е услуга съпоставима с принтирането и не виждам защо трябва да се ползва с преференциална ставка.
#2 | 28.07.2020, 18:54
Публикации: 18 / 0
Тук не става въпрос за сложността на процесите на производство /предпечатна подготовка, копиране, печат, сгъване, лепене, шиене и т.н./ Предмет на доставката е готовата продукция, в случая книги. В чл.66, ал.2 не виждам никакви ограничения или различия в ставката за производители, издатели, търговци или разпространители. В становището на НАП https://nap.bg/news?id=4291 . също няма такива уточнения и заради това се чудя дали пропускам нещо
#3 | 28.07.2020, 19:09
Публикации: 3215 / 446
Според мен, без да съм се интересувал и търсил, правенето на книга е производство, а не услуга. Печатницата закупува материали, преработва ги и получава краен веществен продукт, сигурно може да има и незавършено производство. Този продукт може да стои на склад, а ако възложителят не плати книгите може да се бракуват и дадат за рециклиране. Мисля, че всички тези дейстия не са присъщи на услуга. Дори, екстремно, съм склонен да приема и "копирните услуги" за производство... както и шиенето на дрехи, което много прилича на правенето на книги.
#4 | 28.07.2020, 20:28
Публикации: 151 / 22
При вестниците конкретно си е чиста услуга. Материалите и странирането се правят в редакцията, хартията също не е тяхна. Те само отпечатват вестника върху хартията.
#5 | 28.07.2020, 23:24
Публикации: 59 / 4
Какво произвежда печатницата, тя само отпечатва с вложените си материали. Според вас след като произвежда книга, тя ли притежава правата върху нея ? Да, 20 %
#6 | 29.07.2020, 09:40
Публикации: 3215 / 446
Може, но по този принцип - какво произвежда една корабостроителница - тя заварява кораба с вложените материали.
Не настоявам да съм прав, ни най-малко, просто ми изглежда странно резултатът от един сложен производствен процес да е услуга. Любопитно ми е, печатниците наистина ли отчитат приходите си (от правене на книги) като приходи от услуги?
#7 | 29.07.2020, 11:31
Публикации: 151 / 22
Ако съм си дала материали, планове, скици, чертежи и каквото още се сетите за това как да изглежда моя кораб за мен би било услуга. Ако съм си поръчала готов кораб по техния каталог би било продукция. И аз не твърдя, че съм права, просто така ми изглежда.
#8 | 29.07.2020, 11:49
Публикации: 3215 / 446
Аха, и ще си купите "услуга" за 10 милиона, а няма да си купите ДМА? :)
#9 | 29.07.2020, 11:56
Публикации: 44 / 10
Ако си накупил материали, платил си на инженер за проект и прочие, разбира се че ще заведеш ДМА, а услугата на корабостроителницата ще влезе в тази стойност.

Както казах в първия си пост няма достатъчно информация за точна преценка. Важно е какво точно извършва печатницата.
#10 | 29.07.2020, 13:31
Публикации: 3215 / 446
Малко се отплеснахме дали е производство или услуга. Всъщност, ЗДДС намалява ставката за "доставка на книги". На първо четене ми звучи, че се има предвид продажбата на (вече готови) книги в книжарниците и ставката при самата продажба в книжарниците. Но дали предаването на отпечатаните и залепени книги от печатницата към издателството е "доставка"... не знам.
#11 | 29.07.2020, 13:41
Публикации: 359 / 15
Тук не става въпрос за сложността на процесите на производство /предпечатна подготовка, копиране, печат, сгъване, лепене, шиене и т.н./ Предмет на доставката е готовата продукция, в случая книги. В чл.66, ал.2 не виждам никакви ограничения или различия в ставката за производители, издатели, търговци или разпространители. В становището на НАП https://nap.bg/news?id=4291 . също няма такива уточнения и заради това се чудя дали пропускам нещо

Това удебеленото изречение е подвеждащо в печатницата. Предмет на доставката са изброените преди него етапи на услугата.
Но ако печатницата притежава ведомствена книжарница, вероятно за продажбите на стоки- книги в нея може да приложи намалената данъчна ставка в периода.
#12 | 29.07.2020, 13:59
Публикации: 359 / 15
Ако занеса три сковани европалета на тапицер- предмет на доставката ще е тапицерска услуга или тапициране на фотьойл, а не готова продукция- фотьойл.
#13 | 12.10.2020, 14:37
Публикации: 18 / 0
Поствам тук част от указание на НАП от 30.09.2020, за да не се чудят други колеги от печатници дали продават продукт "книга" или услуга "отпечатване на книга" ако търсят из форума:
8.2. Доставки, свързани с производство на нови книги, за които се прилага намалена ставка
8.2.1. Единна доставка на стока и/или множество доставки на стоки и/или услуги
доставка на стока
Когато автор или притежател на авторски права, или на права за разпространение възложи на доставчика (печатар/издател) отпечатването на определен тираж на продукт, който има характеристиката на книга, като му предостави материалния носител на нейното съдържание, следва да се приеме, че произвеждането и предоставянето от доставчика на възложителя на съответните бройки на тиражирания продукт представлява доставка на стока – книги, която се облага с данъчна ставка 9 на сто. Това е валидно и в случаите, когато за цялостното изработване или за отделни дейности по изработването на книжния продукт, този доставчик (печатар/издател) използва услугите на подизпълнители (за данъчното третиране на доставките, извършвани от подизпълнителите към основния изпълнител виж т. 8.2.2.). Аргументи за това третиране се съдържат в Решение на СЕС по дело С-88/09. В тези случаи намалената данъчна ставка се прилага включително и за всяка подготвителна или следпроизводствена работа, част от цялостното изработване, възложено на основния изпълнител (различна от промени), която се извършва във връзка с производството на продукта. Това важи и когато при ценообразуването са описани различните процеси със съответните им цени, включително ако за извършването им са използвани подизпълнители.
Такъв би бил и случаят, в който предприемач възложи на доставчика отпечатването на произведение с изтекли авторски права или без авторски права. Или когато издател възложи цялостната дейност по отпечатването на печатар.
Когато издател организира за своя сметка производството на книги с авторски произведения, за които е придобил правата за разпространение, както и при отпечатване на книги с произведения с изтекли авторски права или без авторски права, включително ползвайки подизпълнители за различните дейности, предмет на последващата доставка от издателя към книгоразпространители и крайни потребители също е книга – доставка, облагаема с данъчна ставка 9 на сто.
Определящо при разграничаване на доставката на стока от доставката на услуга е наличието или не на прехвърляне на право на разпореждане с материална вещ (по аргумент от чл. 14, пар. 1 от Директивата 2006/112/ЕО). В разглежданите случаи това прехвърляне се отнася именно до носителите, листове хартия, подшити и подвързани във формат на книга, върху които е извършено възпроизвеждането на съдържанието на възложителя, носители, с които печатарят/издателят се разпорежда, преди те да бъдат предадени на клиента - възложител. Тази доставка, извършена от издателя/печатаря към клиента представлява доставка на стока, тъй като е налице прехвърляне на правото на разпореждане с материална вещ – готовото книжно тяло. Още повече, че следва да се отчете и фактът, че основна цел за възложителя - клиент по доставката, е придобиването на отпечатани книжни тела със специфично оформление и изработка, в които е отпечатано предоставеното от него съдържание (арг. т. 29 от Решение на СЕС по дело С-88/09).
Друг важен момент е, че можем да фактурираме и доставка с суриер с 9%
- Съгласно чл. 26, ал. 3, т. 3 от ЗДДС данъчната основа се увеличава със съпътстващите разходи, начислени от доставчика на получателя, като например комисиона, опаковане, транспорт, застраховка и други, пряко свързани с доставката. Предвид това, в случаите, когато при направена например по електронен път или по телефон поръчка на книга се доплаща на доставчика на книгата за опаковане и/или транспорт, със стойността на същите се увеличава данъчната основа на доставката на книгата. Това доплащане се третира като част от цената на доставката на книгата, за която в цялост се прилага намалена ставка на данъка.
В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост
Пълен достъп в КиК Инфо
За 7,99 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
група с над 25 000 членове