Консигнация

15.05.2012, 14:46 36687 20

15.05.2012, 14:46
Публикации: 185 / 18
Привет, колеги!
Моля за съдействие. Съществува ли все още продажбата на консигнация или я отмениха, кога и как?
Бихте ли ме насочили в кой закон  или кои закони бих могла да прочета нещо по въпроса, както и за счетоводното отчитане?
Много благодаря!
#1 | 15.05.2012, 15:05
Публикации: 140 / 3
"женоооооо" от 22 години сме  капитализъм....това значи "всичко" може стига да намериш балък....

А за счетоводното отчитане ...тоже сме в "капитализъм"....

 :yahoo: :yahoo: :yahoo: ;D ;D ;D
#2 | 15.05.2012, 15:30
Публикации: 629 / 129
Модератор
Обърнете внимание при документиране на доставката на:
 чл.6, ал.2, т.4 от ЗДДС
чл.25, ал.3, т.1 от същия закон
като обърнете внимание дали не попадате в изключенията, посочени в чл.25, ал 9.
Това от гледна точка на консигнанта.

От гледна точка на консигнатора прегледайте чл.127 от ЗДДС.
#3 | 15.05.2012, 16:11
Публикации: 185 / 18
Колеги питам ви, защото има твърдение от мои колеги във фирмата, в която работя, че този вид сделка е отпаднала преди години.
Да, знам, че при пазарна икономика забрана за вид сделка е почти абсурдно.
В ЗЗД прегледах и видях, че там е регламентирана най-общо продажбата на стоки, без да се влиза в детайли за начина.
Каквото не е забранено чрез закон, се счита разрешено - такава е правната максима, ама не върши работа като ти кажат позови се на нормативен акт. Опитах се да търся и в ТЗ, но и там думата консигнация я няма.

Благодаря за съдействието.
#4 | 15.05.2012, 16:15
Публикации: 629 / 129
Модератор
Промени се начина на документиране при този вид търговски взаимоотношения с промяната в ЗДДС. Никъде не съществува забрана за сключване на договор за консигнация. Нека колегите се обосноват с текст.
#5 | 15.05.2012, 16:33
Публикации: 186 / 38
Както винаги - търговците извиват ръцете на производителите.
Ще споделя мнение - как аз съм организирала документацията - може да има  и по-законосъобразен начин.
Няма проблем продажбата да е на консигнация и договора да е сключен така, че купувача ще продава стоката в продължение на един месец и ще заплати само за продаденото количество.
Обаче съгласно общите норми на ЗДДС - сделката настъпва с фактическото предаване на стоката - това автоматично означава доставчика да предаде стоката заедно с издаване на фактура за цялото количество. Неудобният момент е, че доставикът  е длъжен да начисли цялото ДДС и с изтичане на данъчния период да го внесе. Затова тук, ако доставчикът може да си защити интересите - първоначалното плащане по доставката да бъде поне в абсолютният размер на начислената сума за ДДС.
След изтичане на определения срок купувачът бърза да върне непродадената стока. Тогава доставчикът трябва да издаде кредитно известие за непродадената част от стоката.
Моите клиенти съм ги научила така да правят.
Плащането - както се разберат.
Всячески се опитвам да разяснявам на клиенти и на по-млади колеги - че трябва да се прави разлика между принципа на начисляването, и принципа на паричния поток.
Това, което описах, е по-масовият случай, когато купувачът продава  от собствен търговски обект, т.е. от свое име и за своя сметка.
Друг е случаят, когато купувачът ще продава от свое име, но за сметка на продавача. Тогава работата става сложна: Купувачът най-образто казано трябва да има касов апарат и кочан фактури от името на продавача, а пък отделно за комисионното възнаграждение  ще има друга сделка - да не се отплесвам по този вариант. Предположих само, че питащата има предвид по-горе описания случай.
Ако има друго мнение - и аз ще науча нещо ново.
#6 | 17.05.2012, 12:41
Публикации: 185 / 18
Привет, колеги!
Принципно при консигнация нещата би трябвало да бъдат така:
1. Сключен договор за консигнация.
2. Приемо - предавателен протокол за стоката.
3. Издадена ф-ра от консигнанта за стойността на стоката с дата, датата на протокола - съгласно чл.6, ал.2, т. 4 и чл. 25, ал.3, т.1 от ЗДДС / за това насочване благодаря на Мария Павлова/.
4. Продажба от консигнатора на стока на трето лице - клиент.
5. Издаване на фактура за извършената продажба по общия ред на ЗДДС.
6. Според уговорения период на отчитане се прави отчет от консигнатора към консигнанта за извършените продажби.
7. Консигнаторът издава фактура към консигнанта за възнаграждението си.
8. Според уговорения период или след изтичане срока на договора, непродадената стока се връща на консигнанта.
9.Плащанията между консигнант и консигнатор зависят от договореното в догвора.

До тук добре. При мен обаче ситуацията е малко по-различна. Имам само сключен договор и приемо-предавателен протокол за стоката. Нямам издадена фактура за нея. Мога ли на базата на тези два документа да докажа произхода на стоката, да я заведа в склада само със складова разписка като чужда стока за продажба на консигнация?
След това на основание чл. 127 от ЗДДС да оформим документирането на доставките. Консигнаторът издава фактура към клиента си за продадената стока. Консигнантът издава фактура само за тази продадена стока, като намалява цената с размера на комисионата за консигнатора.Трябва да се съобразяват и датите на двете фактури. А за по-сигурно, може първо да бъде издадена проформа фактура от консигнатора на клиента и после като получи фактурата от консигнанта, да издаде и фактурата.
Благодаря за съдействието!
#7 | 30.05.2012, 14:35
Публикации: 185 / 18
Привет, колеги.
Моля, отговорете ми на въпроса - ако консигнантът не издаде фактура за цялата стока при нейното предаване на консигнатора, консигнаторът попада ли в някакви данъчни нарушения, след като е приел стоката?
Стоката е чужда, все още е на консигнанта като собственост. Мисля, че е законно да имаш чужда стока, която продаваш, но не съм 100 % сигурна. По принцип такива активи ги осчетоводявахме задбалансово, като чужди актви.

Благодаря!
#8 | 30.05.2012, 15:03
Публикации: 629 / 129
Модератор
Стоката е приета с документ?
#9 | 30.05.2012, 17:23
Публикации: 185 / 18
Да. В единия случай имам договор за продажба на консигнация и приемо-предавателен протокол за стоката, но консигнатът не е издал фактура. В другия случай имам само приемо-предавателен протокол за стока. Притеснявам се за доказване на произход на стока и основание за нейното наличие в нашия склад.


#10 | 30.05.2012, 17:34
Публикации: 629 / 129
Модератор
С протоколите доказвате произхода на стоката. Пропуснатото документиране в 5-дневен срок от настъпване на данъчното събитие е проблем за консигнанта.
#11 | 30.05.2012, 17:57
Публикации: 185 / 18
Благодаря, винаги е по-добре, ако има кой да потвърди мнението ти и да разсее съмненията.
#12 | 30.05.2012, 18:36
Публикации: 629 / 129
Модератор
За нищо!
При реализирана доставка към трето лице си изискайте фактура от консигнанта, за да закриете разчета с доверители, както и своевременно да документирате Вашето възнаграждение /комисионната/  към него в срок.
#13 | 30.05.2012, 18:44
Публикации: 629 / 129
Модератор
Консигнаторът издава фактура към клиента си за продадената стока. Консигнантът издава фактура само за тази продадена стока, като намалява цената с размера на комисионата за консигнатора.Трябва да се съобразяват и датите на двете фактури. А за по-сигурно, може първо да бъде издадена проформа фактура от консигнатора на клиента и после като получи фактурата от консигнанта, да издаде и фактурата.
Благодаря за съдействието!

Съобразете данъчните основи с изискванията на чл.127 ЗДДС:

Доставка, извършвана от лице, действащо от свое име и за чужда сметка


   
Чл. 127. (1) Когато данъчно задължено лице (комисионер/довереник) доставя стоки или услуги от свое име и за чужда сметка, се приема, че лицето е получило и предоставило стоките или услугите.

(2) В случаите по ал. 1 са налице три доставки:

1. доставка между комисионера/довереника и третото лице, за която датата на възникване на данъчното събитие и данъчната основа на доставката се определят по общите правила на този закон;

2. доставка между комитента/доверителя и комисионера/довереника на стоките или услугите - предмет на доставката по т. 1; данъчната основа на тази доставка е равна на данъчната основа на доставката по т. 1, а датата на възникване на данъчното събитие за тази доставка се определя по общите правила на закона, но не може да бъде по-късна от датата на възникване на данъчното събитие по т. 1;

3. доставка на услуга между комисионера/довереника и комитента/доверителя; данъчната основа на тази доставка е възнаграждението на комисионера/довереника, която включва и обезщетението за извършените от него разходи във връзка с доставката, ако това е уговорено; датата на възникване на данъчното събитие за тази доставка се определя по общите правила на този закон.


#14 | 12.09.2015, 09:34
Публикации: 67 / 9
По същата тема, макар и няколко години по-късно.  :smile1:
Навсякъде, където потърсих, въпросът с фактурирането при консигнация се разглежда от гледна точка на ЗДДС. Има ли проблем, ако консигнаторът и консигнантът не са регистрирани по ЗДДС фактура да не се издава при предаване на стоката, а това да се прави(фактурирането) на определен период-примерно тримесечие или дори в края на годината? т.е. има ли правно основание, задължаващо нерегистрирано по ЗДДС лице да процедира според ЗДДС, след като това не би дало никакъв фискален резултат? и дали някакъв административен орган може да санкционира страните в сделката при неиздаване на фактура?
#15 | 12.09.2015, 10:13
Публикации: 68 / 58
Щом сте ДЗЛ трябва да спазвате разпоредбите на ЗДДС. Прочетете закона, там са правните основания.
Относно липсата на ефект за фиска и санкцията, трябва Вие да си решите.
#16 | 12.09.2015, 13:24
Публикации: 67 / 9
Уан, благодаря за мнението. Но все пак въпросът за за санкцията не се решава от ДЗЛ или от счетоводителя. в ЗДДс няма предвидена санкция за неиздаване на документ без фискален ефект, но дали някъде другаде има разпоредби в този дух, не знам. само знам, че в нашата страна обичат да санкционират. стига да има основание. и затова се интересувам дали в този случай някой би имал основание.
#17 | 12.09.2015, 13:54
Публикации: 726 / 97
Какво значи документ без фискален ефект ? Аз за такъв не знам. Фискалният ефект само начисленото ДДС ли е? Ами евентуалните обороти за регистрация по ЗДДС на неиздалият фактурата , спазване на принципите на Зсчетоводство, ами евентуалните последици за двете страни при намиране на стоки без документ при евентуална проверка, а къде отива ЗСчетоводство с неговия чл.4 ал.3 и чл.46 ?
Регнати или не фирмите са ДЗЛ и от 2007 година има ясни правила за документиране на консигнационните отношения.

#18 | 12.09.2015, 14:43
Публикации: 68 / 58
Казах, че след като сте ДЗЛ трябва да спазвате ЗДДС, без значение дали сте регистрирани или не. А от там нататък дали да го нарушите, ще има ли това фискален ефект, колко други закона ще нарушите и какви биха били  евентуалните санкции, са въпроси за които Вие трябва да имате визия. Решението е Ваше, както предполагам и отговорността. Като за отговорността не съм много сигурен.
#19 | 30.01.2017, 13:57
Публикации: 9 / 0
Здравейте, във връзка с промените от 2017 г., повдигам отново въпроса за документиране на стоките на консигнация. Вече нямаме три доставки, само две, тоест  още на датата на предаване на стоката, издаваме фактура, като данъчната основа е намаляме със стойността на комисионната, ако сме от страната на доставчика на стоката/комитента. Така ли е?

Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група