Задължителна регистрация по ДДС

13.11.2022, 11:03 2136 12

13.11.2022, 11:03
Публикации: 30 / 1
Здравейте,

Ако юридическо лице (свободна професия или ЕООД) регистрирано и със седалище в България извършва услуги в сферата на информационните технологии единствено на компания в САЩ, подлежи ли на задължителна  регистрация по ДДС ако приходите от тази дейност превишат 100 000 лв за не по-дълъг период от последните 12 последователни месеци?  Това е единствената дейност на юридическото лице.

Според моето тълкуване на закона, доставките са с място на изпълнение САЩ и като такива не са облагаеми доставки по смисъла на чл. 12 от ЗДДС и оборотът от тези доставки не се включва в оборота за регистрация по чл. 96 от закона. Следователно, юридическото лице не би подлежало на задължителна регистрация по чл. 96 на база оборота от тази дейност.  Това така ли е?

Благодаря!
#1 | 13.11.2022, 11:56
Публикации: 670 / 130
Да, смятам, че сте прав.
#2 | 13.11.2022, 19:17
Публикации: 30 / 1
Благодаря!
#3 | 22.03.2025, 20:47
Публикации: 82 / 3
Здравейте,
Да не започвам нова тема.
Същата ситуация, само че ФЛ. СОЛ, свободна професия, като се попълни годишната декл. по чл.50, НАП изписва предупреждение, че лицето подлежи на рег. по ЗДДС. Доходите се посочват  с код 306 като свободна професия, но така не се вижда, че платеца на дохода е ЮЛ в САЩ. Дали да не се попълни с код 307, и ще може да се види, че е американска фирма.
#5 | 24.03.2025, 20:51
Благодаря Ви, delphine!

Приложение 9, като го попълня (част I - колона 2, 3 с код 306, 4, 5, 6, 7, 8.3, 9 - с данните от Приложение 3), и го препраща в Приложение 10, в облекченията. Някъде греша. Някой може ли да ми помогне?
#6 | 25.03.2025, 08:46
Публикации: 12445 / 2362
Препраща към Приложение 10 заради част IX т.10, ако има за вписване суми там.
#7 | 25.03.2025, 12:59
Да, точно това се опитвам да избегна, и явно попълвам нещо грешно в част I в приложение 9.
#8 | 26.03.2025, 09:38
Публикации: 12445 / 2362
Да, точно това се опитвам да избегна, и явно попълвам нещо грешно в част I в приложение 9.

Здравейте,
нямам опит в попълване на ГДД с такъв доход и просто се опитвам да поразсъждавам с Вас. Може и да не съм права, но какво мисля:
Попълвате Приложение с код 306, защото лицето е регистрирано като свободна професия. Пренебрегвате съобщението, че следва да бъде регистрирано по ЗДДС, защото при проверка по въпроса ще се види от къде са доходите и че те не са основание за такава регистрация. Ако нямате удържани данъци или осигуровки от платеца на доходи, за които да приложите СИДДО не попълвате Приложение 9. Ако го попълвате няма как да избегнете Приложение 10, защото то се попълва именно защото имате право / евентуално / да приспадате данъци и осигуровки , ако има такава опция в Спогодбата.

Така мисля, но не претендирам да съм права. Може да споделите в крайна сметка как сте попълнили декларацията. :smile1:
#9 | 26.03.2025, 13:27
Публикации: 84 / 11
Ако нямате основния да ползвате СИДДО, бихте могли да попълните придобития доход в Приложение 3 на ред 1 в част ІІ , където можете да си изберете кода. Обърнете внимание на първата забележка под таблицата.
#10 | 26.03.2025, 13:59
Благодаря отново, delphine, Полина Зотева!

Аз така започнах, само с  Приложение 3, код 306. И се хванах за Приложение 9, защото там мога да попълня местоположението на работодателя, но, всъщност, наистина нямам основание да попълвам Приложение 9, лицето няма нищо удържано от работодателя в САЩ. Проблемът е, че сумата е голяма,  а код 306 не предполага добавяне на данните на работодателя, да се види, че е САЩ. Аз ще игнорирам съобщението за рег. по ЗДДС, но ще тръгнат да го проверяват, защо не се е регистрирал по ЗДДС. Другото което ми минава през ума, е да приложа сканиран договор с предприятието, да се види, че е САЩ. Утре мисля да се обадя в НАП от 14 до 16.
После ще ви докладвам тук ;)
#11 | Вчера в 16:14
Здравейте отново,

Обадих се в НАП. Консултации по ЗДДФЛ. Попълва се код 306. Няма как да уведомя НАП в декл. по чл.50, че не съм задължена да се регистрирам по ЗДДС. Щяло да се установи при евентуална проверка... Иначе служителката добре прие идеята ми да приложа сканиран договор за услуги с американска фирма, преведен. Препоръча ми да звънна и на тел. за консултации по ЗДДС, да попитам и там. И това направих.
Благодаря!
Хубав ден!
#12 | Днес в 01:21
Публикации: 200 / 29
Много внимавайте с тези консултации по телефона в НАП. Вчера се обадих на 0700 18 700 за въпрос свързан със земеделски и вединг автомат, защото служител в общината е отказал да приеме патентна на клиент защото бил земеделски, а земедлеските не извършвали търговска дейност.  Трябва да е  ЕТ или свободна професии защото те извършвали търговска дейност. На телефона на НАП след 2 минути чакане за да направи справка със закона компетентно ми заяви , че трябва да е ЕТ или ЕООД.  Първо преди консултацията със закона се чудеше как вединг и патент. Двата е попитах как и ЕООД , защото вединг би трябвало да е в 3 на Приложение 4 и би трябвало само физически и ЕТ. Крайния отговор да си направи  ЕТ и ЕООД нерегистрирани по ДДС и тогава да подаде декларация за патент.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група