Получени дивиденти от чужбина

05.06.2023, 15:14 413 2

05.06.2023, 15:14
Публикации: 9 / 0
Здравейте! Българска фирма е закупила акции на немската фирма Volkswagen от регулиран пазар и сега получава от разпределените дивиденти. Имам няколко въпроси, свързани с това:
  - стойността на получените дивиденти е след приспадане на удържаните такси и данъци съгл. немското законодателство, така че предполагам този приход ще се приспадне в годишната декларация, за да не се облага повторно.
  - Общата стойност на удръжките е около 27%, включвайки 25% данък върху капиталовата доходност и 5,5% надбавка за солидарност, дължима върху данъка върху капиталовата доходност (или общо 26,375%).  Фирмата получател на дивидента има ли право да си възстанови част от удържания данък, имайки предвид, че в България ставката е по - ниска?
   - Доколкото прочетох, има процедури за възстановяване на данъци от чужбина, но след предоставяне на документ, доказващ направените удръжки. Тъй като фирмата получател не получава подобни документи, какво според Вас би било необходимо да се представи пред НАП?
  Също така, в тази връзка бих искала да попитам - съгл. чл. 44 от ЗКПО с печалбите/загубите от сделките с акции се прави преобразуване на счетоводния фин. резултат, правилно ли съм разбрала? Изречението, гласящо "Изречение първо не се прилага за печалби от източник в чужбина, по отношение на които в спогодба за избягване на двойното данъчно облагане е предвиден метод за избягване на двойното данъчно облагане "освобождаване с прогресия"." предполагам не е в сила в този случай, тъй като в СИДДО между България и Германия предвиденият метод не е "освобождаване с прогресия".
  Ще се радвам да получа мнения и насоки по темата! Благодаря Ви предварително за отделеното време!
#1 | 05.06.2023, 15:27
Публикации: 576 / 117
Здравейте,
приходите от дивиденти от немската фирма не се признават за данъчни цели и се посочват в намаление на счетоводния финансов резултат.
Скрит текст :
От чл. 44 ще се възползвате, когато се разпоредите с акциите - тоест при продажбата. С печалбата от сделката се намалява СФР, а ако е загуба отива в увеличение.
#2 | 05.06.2023, 21:45
Публикации: 9 / 0
Благодаря!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група