Зачитане на трудов стаж

23.12.2024, 21:26 211 3

23.12.2024, 21:26
Публикации: 2 / 0
Здравейте! Отскоро съм учителка по български език и литература в професионална гимназия. Преди това над 20 години съм работила в областта на журналистиката - като репортер, редактор, коректор. Въпросът ми е дали стажът в медии трябва да се признае при изчисляване на допълнителното възнаграждение за прослужено време като сходна дейност. В Колективния трудов договор е посочено следното: „Общината и работодателите зачитат трудовия стаж  на работниците, придобит след 01.07.2007 г. в друго предприятие на сходна или със същия характер работа или професия, съгласно чл. 12, ал. 4 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата“. Цитираният член от посочената наредба казва същото, без конкретика какво означава „сходна работа или професия“.
Предварително благодаря!
Светли празници и здраве на всички!
#1 | 23.12.2024, 22:28
Публикации: 9785 / 1681
Ами това "сходна професия" е маааалко разтегливо. Зависи какво е записано във вътрешните правила за организация на РЗ във Вашето училище
Много вероятно е стажът в областта на журнаристиката да не се зачита като професионален стаж за длъжността "Учител по БЕл"
#2 | 23.12.2024, 22:42
Публикации: 4618 / 788
В този национарен КТД има чл. 24 и чл. 25, който (чл. 25) за зачитане след 01.07.2007 г. препраща към длъжности от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж - чл. 19 ал.1, 2 и 4, които са:

Чл. 19. (1) Учителски стаж е осигурителният стаж, положен на учителска или възпитателска длъжност в учебни и възпитателни заведения. За учителски стаж се счита и осигурителният стаж на директорите и заместник-директорите на учебни и възпитателни заведения, ако те са изпълнили пълната норма задължителна преподавателска работа.
(2) Учителски стаж е и осигурителният стаж на лицата, заемащи длъжности в учебни и възпитателни заведения по ал. 1 по списък, утвърден от министъра на образованието и науката, съгласуван с управителя на НОИ, ако отговарят на изискванията за заемане на длъжността учител или възпитател съобразно придобитото образование, професионална квалификация и правоспособност и са изпълнили пълната норма за задължителна преподавателска работа.
(4) За учителски стаж се зачита и осигурителният стаж, положен след 1 януари 2007 г. на длъжността "възпитател" в домовете за деца, лишени от родителска грижа, и осигурителният стаж, положен след 1 януари 2008 г. на длъжността "възпитател" в останалите специализирани институции за предоставяне на социални услуги за деца или в други места за предоставяне на социални услуги в общността, както и осигурителният стаж, положен след 1 януари 2009 г. на длъжността "педагог" или "възпитател" в домовете за медико-социални грижи за деца и в детските ясли.

Трябва да погледнете какво пише във Вътрешните правила за работните заплати, но и на мен не ми се вярва журналистическият стаж да се признава.
#3 | Вчера в 12:09
Публикации: 2 / 0
Здравейте!
Благодаря на хората, отделили от времето си, за да отговорят на въпроса ми! Прочетох всички нормативни документи по темата, включително цитираните тук. Явно понятието „сходни“ е разтегливо, но не достатъчно, за да обхване и моя случай. Излиза, че ако съм била детегледачка в социален дом, това време ще се зачете трудов стаж, дори да нямам достатъчно добра езикова култура и знания, за да преподавам български език. Ако обаче съм посветила над две трети от трудовия си стаж на професия, изискваща отлично познаване на книжовните норми, това не се признава за учителски стаж само защото не е в областта на образованието. Доста съм разочарована, но очевидно ще трябва да преглътна това недомислие.
Благодаря още веднъж!
Бъдете здрави! Светли и благословени празници на всички!
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група