Прекъсване осигуряване на самоосигуряващо се лице в ЕООД!

Днес в 13:39 160 6

Днес в 13:39
Публикации: 3 / 0
Ще се опитам малко по детайлно да си задам въпроса. Лице собственик на ЕООД се самоосигурява. От 1 Юни ще пусне декларация за прекъсване на дейност,но ще продължи фирмата да е икономически активна и евентуално ще има дейност.То е някъде 183 дни на територията на България,а останалото време работи на трудов договор в страна от ЕС. При това положение съгласно европейска директива може да избере къде да се осигурява и той избира в страната от ЕС.Тук прекъсва осигуровки по тази причина. Има ли проблем,че ще продължи да си работи в ЕООД-то без осигуровки като няма назначен служител или работник предвид това?
#1 | Днес в 13:43
Публикации: 12511 / 2378
 От 1 Юни ще пусне декларация за прекъсване на дейност,но ще продължи фирмата да е икономически активна и евентуално ще има дейност.

Това при положение, че няма наети лица е практически невъзможно - кой извършва дейността във фирмата ? Фактът, че собственикът не дължи осигуровки в Бг не значи, че не упражнява дейност или , че не може да упражнява и според мене не трябва да подава ОКД за прекъсване.
#2 | Днес в 13:47
Проблема е,че нарушавал европейска директива,защото той дублира определени месеци работа  по трудов договор в ЕС /там осиурен/ и работа в България като осигуряване/ самоосигуряващо се лице като собственик на ЕООД/.Постоянно да пуска тук ОКД5 ,защото е там а работа си е просто ми се струва странно.
#3 | Днес в 13:52
Публикации: 12511 / 2378
Проблема е,че нарушавал европейска директива,защото той дублира определени месеци работа  по трудов договор в ЕС /там осиурен/ и работа в България като осигуряване/ самоосигуряващо се лице като собственик на ЕООД/.

Какво всъщност нарушава ?

Постоянно да пуска тук ОКД5 ,защото е там а работа си е просто ми се струва странно.

ОКД не се пуска постоянно, а еднократно и се декларира, че упражнява дейност. То зависи и от дейността дали е възможно да се упражнява дистанционно като не е тука на място, но това вече ще го прецените .
#4 | Днес в 14:04
Нарушението е по директива 2009/138/ЕО ми бе казано. Няма право да е на трудов договор в страна от ЕС където е социално и здравно осигурен и успоредно с това да има осигуряване като самоосигуряващо се лице в собственото си ЕООД независимо,че няма наети лица. Дейността му позволява да извършва услуги и дистанционно.Затова лицето не иска да плаща двойно за осигуряването си пари и избира да се осигурява там в ЕС,а тук да прекъсне.
#5 | Днес в 16:48
Публикации: 10148 / 1774
ОКД5 се подава най-малко за това, че упражнява дейност. Ако подлежи на осигуряване, попълва и частта за осигуряването; ако не подлежи - не подава.
Дали подлежи на осигуряване за дейността си тук, когато е осигурен за всички рискове в ЕС, не мога да кажа - не съм чела евродирективите.
Нека колегите, които са наясно, да споделят мнение.
#6 | Днес в 16:55
Публикации: 165 / 30
Имах рускиня с фирми в Бюлгария и Гърция. Живееше в Гърция и се осигуряваше там, тук в България не внасяхме осигуровки, защото тя всяка година ми представяше удостоверение  от Гръцкия НАП. Носих го в НАП - Варна, там не ми го вземаха, отговора им беше че при проверка, защо не внасяме осигуровки , това ще ми послужи като основание за невнасянето. Иначе тя изначално си имаше пуснато ОКД 5 за начало на дейност в българската фирма.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група